Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.6.10

Έξι εθελοντές για το διαστημικό ταξίδι του ‘ Άρης 500’


Μόσχα.

Έξι εθελοντές χθες το απόγευμα άρχισαν το πείραμα «Άρης 500», το οποίο πραγματοποιείται σε ειδικές ενότητες  από το Ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών, για εντοπισμό ιατρικών και βιολογικών προβλημάτων στους συμμετέχοντες, που γίνεται σε ειδική τοποθεσία έξω από την πόλης της Μόσχας.

Οι εθελοντές αστροναύτες θα περάσουν 520 ημέρες στον προσομοιωτή διαστημοπλοίου του Άρη, ο οποίος έχει σχεδιαστεί και εγκατασταθεί στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

Στόχος του πειράματος είναι η παρακολούθηση της ανταπόκρισης των οργανισμών των κοσμοναυτών στη διάρκεια της πτήσης μέχρι τον Άρη.

Το πείραμα αποτελείται από τρεις φάσεις.

Στην πρώτη που θα κρατήσει 250 ημέρες προσομοιώνεται η πτήση προς τον Άρη με κάθε λεπτομέρεια και στη συνέχεια θα περάσουν 30 ημέρες σε συνθήκες παραμονής του κόκκινου πλανήτη και το τρίτο στάδιο, άλλες 240 ημέρες θα μιμηθούν τις συνθήκες επιστροφής τους στη Γη.

Το πρωτοποριακό πείραμα διοργανώνεται από την «Roskosmos» και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το τμήμα της παραμονής στον Άρη, όταν οι τρεις κοσμοναύτες με ειδικές στολές τύπου ‘Orlan’ και σε ειδική πίεση, θα κυκλοφορήσουν στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι τρεις κοσμοναύτες που θα 'βαδίσουν' στον Άρη, θα είναι ένας ρώσος, ένας κινέζος και ένας ευρωπαίος.

Οι υπόλοιποι τρεις αστροναύτες δεν θα βγουν από το διαστημόπλοιο.

Την αποστολή αυτή θα επανδρώσουν ένας 38χρονος ρώσος μηχανικός, ο 32χρονος ερευνητής Αλεξάντερ Σμολιέφσκι, ο γιατρός – χειρούργος Σούχρομπ (37) καθώς και οι : ο 31χρονος Γάλλος Ρομέν Τσάρλς, ο 27χρονος Ιταλός ερευνητής Ντιέγκο Ούρμπινα και ο 27χρονος κινέζος Γιου Βανγκ (27).

Μέσα στο εικονικό διαστημόπλοιο έχει διαμορφωθεί ένα ειδικό περιβάλλον, όπου έχει επιστρωθεί με άμμο θαλάσσης. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ένα μικρό θερμοκήπιο στο οποίο θα φυτέψουν διάφορα είδη φυτών, όπως σκόρδα και άλλα λαχανικά, τα οποία θα καταναλώνουν στην διάρκεια του μακρόχρονου ταξιδιού.

Στην εικονική διαδρομή προς τον Άρη, ο κάθε αστροναύτης θα έχει στη διάθεσή του μια μικρή αίθουσα όπως η καμπίνα των αμαξοστοιχιών. Ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιείται για εργασία, ελεύθερο χρόνο και ως κουζίνα. Στη διάρκεια της πτήσης θα αναπτυχθούν 105 διαφορετικά πειράματα. Στην διάρκεια των πειραμάτων οι αστροναύτες θα βρίσκονται κάτω από στενή παρακολούθηση.

Στην αποστολή προς τον Άρη είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα από τις μέχρι τώρα αποστολές, γιατί απαιτείται μεγαλύτερη αποθήκευση τροφίμων.

Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς, οι αστροναύτες στη διαστημική διαδρομή τους θα καταναλώνουν τρόφιμα που παρασκευάζονται από την γερμανική εταιρεία Dietolozi. Τα φαγητά θα είναι καταψυγμένα στους -20 βαθμούς και το μενού περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία. Η συνολική αποθήκευση τροφίμων θα ανέρχεται σε περίπου έξι τόνους τροφίμων. Στις τροφές συμπεριλαμβάνονται, σούπες, λαχανικά και όλα τα είδη κρέατος, όπως χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρια.

Οι έξι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στο πείραμα αυτό θα λάβουν τρία εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου 75.000 ευρώ. Οι κοσμοναύτες αυτοί έχουν επιλεγεί από σχετικό διαγωνισμό αφού έχουν περάσει σε δοκιμασίες και ιατρικές εξετάσεις.

Ως γλώσσες επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά και τα αγγλικά.

Όπως τονίζεται στο ρωσικό δημοσίευμα, το πείραμα αυτό έχει ως στόχο να καταγράψει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε πραγματικό περιβάλλον μακρόχρονης διαστημικής πτήσης, καθώς και τις ψυχολογικές και οργανικές επιπτώσεις που πιθανόν θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες σε αυτό.