Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.6.10

Αφροδίτη: Είχε κάποτε ζωή;


Οι επιστήμονες της NASA, βρήκαν σαφείς ενδείξεις πρόσφατων ροών λάβας στην επιφάνεια της Αφροδίτης ...

Ο πλανήτης Αφροδίτη, ο οποίος είναι τώρα ένα από πιο αφιλόξενα μέρη του ηλιακού συστήματος, θα ήταν δυνατό κάποτε, στο μακρινό παρελθόν να είχε ωκεανούς νερού και ίσως είχε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημόνων σύμφωνα με τις ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία από το δορυφόρο Venus Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Τα στοιχεία, τα οποία συλλέχθηκαν, δείχνουν ότι η Αφροδίτη και η Γη έχουν πολλά κοινά σημεία.

Η Αφροδίτη και η Γη είναι πλανήτες με ίδιο μέγεθος και σύνθεση. Ωστόσο σήμερα η Αφροδίτη, έχει ελάχιστο νερό και η θερμοκρασία στον Ισημερινό του πλανήτη φθάνει τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Αν το νερό που βρίσκεται σε αεριώδη κατάσταση στην Αφροδίτη εξαπλώνονταν ομοιόμορφα στην επιφάνειά της θα την κάλυπτε με μια στρώση τριών εκατοστών, ενώ αντίστοιχα το νερό της Γης, που έχει σήμερα, καλύπτει τη Γη με ένα βάθος 3 χιλιομέτρων.

Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι συνθήκες στην Αφροδίτη δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη, ίσως, υπήρχε περισσότερο νερό. Με την πάροδο του χρόνου η Αφροδίτη, έχασε το μεγαλύτερο μέρος του και αυτό οφείλεται στην εξάτμιση που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Η διάσπαση των μορίων του ύδατος σε μόρια υδρογόνου και οξυγόνου διευκολύνει την εξάτμισή τους στο διάστημα.

Το «Venus Express» διαπίστωσε ότι το υδρογόνο είναι κατά τι περισσότερο από το διπλάσιο του οξυγόνου.

Όπως είναι γνωστό ένα μόριο νερού αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ενός οξυγόνου.

«Όλα δείχνουν ότι η Αφροδίτη, είχε τεράστιες ποσότητες νερού στο παρελθόν» είπε ο Colin Wilson του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αυτό δηλώνει ότι η Αφροδίτη στο παρελθόν είχε τεράστιους ωκεανούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νερό στον πλανήτη υπήρχε από πολύ πρώιμο στάδιο, όταν η επιφάνεια του ήταν ακόμη σε ρευστή κατάσταση.

Η υδάτινη αυτή ποσότητα δεν μπορεί να εξηγηθεί  μόνο από τη μεταφορά νερού των κομητών. Θα πρέπει να υπήρχαν στον πλανήτη αυτόν, σε κάποια μακρινή περίοδο, ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.