Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3.6.10

Ζητάμε τον Περικλή από το Βερολίνο

Ο Περικλής επιστρέφει στη σκιά της Ακρόπολης και ο Μέγας Αλέξανδρος ετοιμάζεται να κατακτήσει τη... Λουτέτη. Δύο εκθέσεις φέρνουν η μία την προτομή του αρχαίου στρατηγού και κυβερνήτη, που σήμερα βρίσκεται στο Βερολίνο, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, και η άλλη τον Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία στο παρισινό Λούβρο.




Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης περιμένει τον Περικλή από το Βερολίνο, ενώ οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης είναι ανάμεσα στα αγάλματα της έκθεσης για τη Μακεδονία. Τις έχει το Λούβρο από το 1864 και η Θεσσαλονίκη έχει ζητήσει να της επιστραφούν

Με την έκθεση «Περικλής ο Ξανθίππου» θα εορτασθούν τα γενέθλια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (20 Ιουνίου). Ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής ζήτησε τη μοναδική σωζόμενη προτομή του Περικλή από το Αλτες Μουζέουμ του Βερολίνου. Θα συνεκτεθεί με άλλα ευρήματα, που φιλοξενούνται στο ίδιο μουσείο, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και στο Νομισματικό.

Στόχος των διοργανωτών είναι αυτή η περιοδική έκθεση που θα λειτουργεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2011 να βοηθήσει στην κατανόηση της πολιτικής και της τέχνης της εποχής. Ετσι ο επισκέπτης θα φτάνει περισσότερο προετοιμασμένος στην αίθουσα του 3ου ορόφου, όπου φιλοξενούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάλιστα, μία ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στον δημιουργό τους και στη δίκη του. Επειδή οι... λαμογιές δεν έλειπαν ούτε στην αρχαία Αθήνα, ο Φειδίας κλήθηκε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, ότι δηλαδή δεν έκλεψε χρυσό από το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Παρθένου. Ο γλύπτης, όμως, είχε προνοήσει και τα χρυσά μέρη του αγάλματος μπορούσαν να αποσπαστούν και να ζυγιστούν. Ετσι αθωώθηκε.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της μετακίνησης εκθεμάτων από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και το Νομισματικό Μουσείο. Ανάμεσά τους είναι κληρωτήρια, δικαστικά πινάκια, μολύβδινα σύμβολα δικαστηρίων και όστρακα εξοστρακισμού - ένα μάλιστα φέρει το όνομα του Κίμωνα.

Στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων, η χώρα μας θα παρουσιάσει την Ιστορία και την Αρχαιολογία της Μακεδονίας από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012. Ανταποδοτικά, το Λούβρο θα μας στείλει μια έκθεση το 2012, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε πέντε μουσεία της Βόρειας Ελλάδας.

Την ελληνική έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ετοίμασαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Βόρειας Ελλάδας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα στείλουμε 668 αντικείμενα (ακόμα και οι χάντρες από τα περιδέραια καταγράφονται ξεχωριστά) από την προϊστορία έως την όψιμη αρχαιότητα. Μάλιστα, κάποια ταφικά σύνολα θα ενωθούν για πρώτη φορά. Τα είχε ανασκάψει ο Στρατός της Ανατολής, στο διάστημα 1914-1918 και είχαν μοιραστεί στα δύο ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Λούβρο.

Αγγελική Κώττη - Έθνος