Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1.7.10

Χειρόγραφη όλη η «Οδύσσεια»

Μία επιστολή του Αϊνστάιν και άλλη μία του Τόμας Μαν που ευχαριστούν τον Νίκο Καζαντζάκη για το βιβλίο του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», το χειρόγραφο της «Ασκητικής» και άλλα δύο χειρόγραφα της «Οδύσσειας» είναι μερικά από τα άγνωστα μέχρι πρότινος εκθέματα του νέου Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης.

Το γνωστό μουσείο, 27 χρόνια μετά την ίδρυσή του, πλήρως ανακαινισμένο, εγκαινιάζεται το Σάββατο, 3 Ιουλίου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Το 1983, η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, παρουσία του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη και του Αντώνη Σαμαράκη, εγκαινίασε στον ίδιο τόπο το μουσείο του πιο γνωστού Ελληνα λογοτέχνη στο εξωτερικό, το οποίο όφειλε την ύπαρξή του στη δωρεά και την προσπάθεια του Γιώργου Ανεμογιάννη.

Στο σπίτι του τελευταίου, μετά τον θάνατό του, βρέθηκαν πολύτιμα αρχειακά υλικά που εκείνος συγκέντρωνε με σκοπό τον εμπλουτισμό του μουσείου. Αυτά και άλλα υλικά οδήγησαν σε ένα ριζικά ανακαινισμένο χώρο, με σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές. Η ανακαίνιση (αρχιτέκτονες Γιώργος Ψωμαδάκης και Μαρία Μαρίνιου) έγινε με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του ΥΠΠΟ.

Το νέο Μουσείο Καζαντζάκη εγκαταλείπει τη θεατρική κατεύθυνση που είχε επιβάλει, λόγω των προσωπικών του ενδιαφερόντων, ο Γ. Ανεμογιάννης, παρουσιάζοντας πολλά χειρόγραφα θεατρικών έργων. Τώρα γίνεται περισσότερο λογοτεχνικό και αντιπροσωπεύει την πολυσχιδή πνευματική προσωπικότητα του συγγραφέα, όπως μας λέει η διευθύντρια Βαρβάρα Τσάκα.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα νέα εκθέματα. Ανάμεσά τους, δύο από τις επτά ολοκληρωμένες γραφές της «Οδύσσειας» (33.333 στίχοι για την καθεμία), δωρεά του Γιώργου Στασινάκη, προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη.

Οι υπόλοιπες πέντε αγνοούνται. Πολλά σενάρια που είχε γράψει ο Καζαντζάκης μεταξύ 1927-1932, για τον ρωσικό κινηματογράφο, τα οποία θεωρούνταν χαμένα και βρέθηκαν στο σπίτι του Ανεμογιάννη, όπως και το χειρόγραφο της «Ασκητικής», που επίσης εμφανίζεται τώρα για πρώτη φορά. Παρομοίως και περίπου 8.000 επιστολές από και προς τους Νίκο και Ελένη Καζαντζάκη.

Τα εγκαίνια, μετά τις ομιλίες του προέδρου του Μουσείου Γιώργου Γραμματικάκη, του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Αγγελου Δεληβοριά, του διευθυντή του καναλιού της Βουλής Κωνσταντίνου Αλαβάνου και της ποιήτριας και βαφτισιμιάς του Καζαντζάκη, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, θα κλείσει με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη.

Το ξύλινο τραπέζι

Τα γνωστά γυαλιά του Νίκου Καζαντζάκη παραμένουν στα εκθέματα του μουσείου. Προστίθενται όμως νέα προσωπικά αντικείμενα, όπως ένα ξύλινο τραπέζι που ο συγγραφέας είχε στην Αντίπολη και εκεί έγραψε τα περισσότερα μυθιστορήματά του. Είναι δωρεά του Γ. Στασινάκη και σ’ αυτόν δωρεά της Ελένης Καζαντζάκη.



Δήμητρα Ρουμπούλα
dirouboula@pegasus.gr