Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.8.10

Γυμνός έφιππος «έκαψε» βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο


Κατέβηκε από τα ράφια σειράς βιβλιοπωλείων του Καναδά το ιστορικό μυθιστόρημα «The Golden Mean» της Αναμπελ Λάιον, που εξιστορεί την παιδική ηλικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από τα μάτια του δασκάλου του, Αριστοτέλη. Ο λόγος; Επειδή στο εξώφυλλο απεικονίζονται τα οπίσθια ενός άντρα πάνω σε ένα άλογο.

Παρά τους επαίνους που εξασφάλισε η συγγραφέας για το έργο της που εκδόθηκε πέρυσι στον Καναδά και την υποψηφιότητα για το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο του Καναδά, «Γκίλερ», η εταιρεία φέρι μπόουτ BC Ferries της πολιτείας της Βρετανικής Κολομβίας αρνήθηκε να τοποθετήσει τα βιβλία στα βιβλιοπωλεία της, θεωρώντας άσεμνο το εξώφυλλό τους.

Αμφιλεγόμενα

Η εταιρεία φέρι μπόουτ ανέφερε στον εκδότη του βιβλίου ότι θα δεχόταν να περιλάβει το βιβλίο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στα φέρι μπόουτ της εφόσον η Random House θα αποδεχόταν να τοποθετήσει ταινία γύρω από τα «αμφιλεγόμενα σημεία» του εξωφύλλου. «Είμαστε οικογενειακό «μαγαζί» και μεταξύ των πελατών στα καταστήματα των φέρι μας υπάρχουν και πολλά παιδιά», ανέφερε η επιστολή της BC Ferries.

Η άρνηση του εκδοτικού οίκου να μετατρέψει το εξώφυλλο οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να μη συμπεριλάβει το βιβλίο στον κατάλογο των βιβλιοπωλείων της.

«Παρότι ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι το εξώφυλλο αυτό αποτελεί έργο τέχνης ή ότι είναι θεμιτό ή ό,τι άλλο, οι γονείς μικρών παιδιών μπορεί να θεωρήσουν ότι η εικόνα αυτή δεν είναι κατάλληλη για τα παιδιά τους», αναφέρει η ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρείας.

Η κ. Λάιον, που έχει δημοσιεύσει ήδη δύο συλλογές διηγημάτων, αρνήθηκε να εξετάσει το αίτημα της εταιρείας φέρι μπόουτ. Σε πικρόχολο σχόλιο στο προσωπικό της μπλογκ, η συγγραφέας γράφει: «Η BC Ferries απαγόρευσε το βιβλίο μου επειδή το εξώφυλλό του εμφανίζει έναν γυμνό ανδρικό πισινό. Ελα τώρα, BC Ferries, κι εσύ έχεις έναν τέτοιο. Το ξέρεις...».



Εθνος