40 χωριά στο στόχαστρο του “Ουράνιου Τόξου”
Τα πανηγύρια της σκοπιανής προπαγάνδας
Τα παραδοσιακά πανηγύρια της Μακεδονίας, επιχειρούν να «καπελώσουν» οι Σκοπιανοί και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν πως στη βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν «Μακεντόνετς» που «καταπιέζονται» από τις αρχές.
Την ίδια ώρα, κρατικοί αξιωματούχοι ενισχύουν την προπαγάνδα των γειτόνων, είτε με την παρουσία τους σε προκλητικά πανηγύρια, είτε χορεύοντας σκοπούς που εκθειάζουν γνωστούς Κομιτατζήδες ή μιλούν για «σκλαβωμένη» Μακεδονία.
Στις αρχές Ιουνίου, η εφημερίδα «ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ» που εκδίδει το φιλοσκοπιανό «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ», δημοσίευσε λίστα με τα πανηγύρια του φετινού καλοκαιριού σε περισσότερα από 40 χωριά της Μακεδονίας, αναφέροντας τα με τις σλαβικές τους ονομασίες (Οφτσάρανι/Μελίτη, Πάτελε/’Αγιος Παντελεήμονας, Μπάνιτσα/Βεύη, Τσαρβορίνοβο/Μαρίνα, Έμπορε/Εμπόριο, Μπίτουσε/Παρόρο κ.α) κάνοντας ευθέως λόγο για «μακεδονικά χωριά που οργανώνουν χορούς και γλέντια με μακεδόνικά τραγούδια».
«Στα συγκεκριμένα πανηγύρια, επειδή η γλώσσα των τραγουδιών είναι στο σλαβόφωνο ιδίωμα της περιοχής, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και προπαγάνδας από ορισμένους στην περιοχή μας, που το λέω ευθέως εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία» λέει στο protothema gr. ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ κ.Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας με νόημα : «Ο κόσμος μας είναι ελεύθερος να τηρεί τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμά του. Εάν κάποιοι θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως κάτι διαφορετικό απ’ ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχή μας, είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά ας σταματήσουν να προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο».
«Απαγορευμένη» γλώσσα τα ελληνικά στη Μελίτη!
«Απαγορευμένη» γλώσσα ήταν τα ελληνικά, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και τον φετινό Ιούλιο, στη Μελίτη του νομού Φλώρινας, για το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.
Οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στο πλήθος μιλώντας τους στο σλαβικό ιδίωμα της περιοχής, το οποίο η προπαγάνδα των Σκοπίων αποκαλεί «μακεδονικό».
Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου τα προπαγανδιστικά τραγούδια που καλούσαν τους Έλληνες να … φύγουν από τη Μακεδονία, ακούγονταν συνήθως αφού αποχωρούσε η πλειοψηφία του κόσμου, φέτος η κατάσταση θύμιζε εκδήλωση του εθνικιστικού VMRO στα Σκόπια.
Εκτός από τα χορευτικά τμήματα Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Synthesis» και οι τραγουδίστριες Έλενα Βέλεβσκα και Σουζάνα Σπάσοβσκα, που δεν σταμάτησαν να τραγουδούν για «Μακεντόνια» και «Μακεντόνετς». Όλοι τους ήρθαν από τα Σκόπια, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιος κάλυψε τα έξοδά τους.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν και πολλοί Σκοπιανοί, που πέρασαν τα σύνορα, ανάμεσά τους και ο πατέρας του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, Τάλο Γκρούεφσκι, που κατάγεται από το γειτονικό χωριό Αχλάδα και την περίοδο του εμφυλίου πολέμου εγκατέλειψε τη χώρα.
Ιγκόγνιτο βρέθηκε στη Μελίτη και η Γενικής Πρόξενος της Ελλάδας στα Σκόπια κυρία Ελένη Πετρουλά, η οποία «απόλαυσε μακεδονικά τραγούδια», όπως έγραψε χαρακτηριστικά η «NOBA ZOΡΑ».
Ο δήμος Έδεσσας χρηματοδοτεί την προπαγάνδα!
Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Πλατάνη Έδεσσας, στις 25 Ιουλίου, εξελίχθηκε σε φιέστα αλυτρωτισμού, παρουσία του δημάρχου Έδεσσας κ. Γιάννη Σόντρα και μελών του Δ.Σ, που όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά έσυραν και το χορό, έχοντας στο μυαλό τους προφανώς τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και τις «πολύτιμες» ψήφους, όσων θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους των κομιτατζήδων.
«Που είστε Μακεδονόπουλα» ήταν ένα από τα προκλητικά τραγούδια που ακούστηκαν. «Πού είστε Μακεδονόπουλα, Πού είστε, πώς πήγατε; Θλιβερά κλαίει η αιγαιάτισσα μάνα, Για σας κλαίει η Μακεδονία. Από Ευρώπη, Καναδά, Αμερική, Αυστραλία, η φωνή σας πολυσύνθετη (;) ξεσηκώνει τους Μακεδόνες. Και εμείς δικαίωμα έχουμε, ελεύθερα να ζήσουμε, στην δική μας πατρική γη, στην αγαπημένη Μακεδονία. Πού είστε Μακεδονόπουλα, Πού είστε, πώς πήγατε; Θλιβερά κλαίει η αιγαιάτισσα μάνα, Για σας κλαίει η Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεφρέν.
Το προπαγανδιστικό ρεπερτόριο συνεχίστηκε και με αναφορά στον Βούλγαρο εθνικό ήρωα Γκότσε Ντέλτσεφ, τον οποίον διεκδικούν ως δικό τους και οι Σκοπιανοί, για το θάνατό του το 1903 από τους Τούρκους.
Οι εκδηλώσεις στην Πλατάνη, χρηματοδοτήθηκαν από τον δήμο Έδεσσας με τον δήμαρχο κ.Σόντρα, που πρόσφατα έλαβε εκ νέου το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του Νοεμβρίου, να μην ενοχλείται ιδιαίτερα για το γεγονός πως παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής του μετατρέπονται σε φιέστες προπαγάνδας και αλυτρωτισμού.
Το θέμα με τα πανηγύρια της προπαγάνδας, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Πριβατιτσάνης, για να λάβει την απάντηση του κ. Σόντρα πως οποιαδήποτε απόπειρα προπαγάνδας στα πανηγύρια τον αφήνει … παγερά αδιάφορο.
«Είναι προφανής η προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας από συγκεκριμένους προπαγανδιστικούς κύκλους εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Τα τοπικά πανηγύρια στην περιοχή της Έδεσσας είναι εκδηλώσεις με παραδοσιακούς Μακεδονικούς χορούς, με ρυθμό και χορογραφία Ελληνική, που χορεύονται από Μακεδόνες Έλληνες. Εμείς οι ντόπιοι αισθανόμαστε αγανάκτηση όταν μας πλασάρουν ξενόφερτους χορούς ως δικούς μας. Είμαστε αντίθετοι στο να επιχειρείται η ύπουλη εισαγωγή τραγουδιών με καθαρά προπαγανδιστικό πολιτικό περιεχόμενο» επεσήμανε ο κ. Πριβιτιτσάνης.
Σκοπιανά ΜΜΕ καλύπτουν συνήθως συγκεκριμένες εκδηλώσεις, και τις προβάλλουν σημειώνοντας με νόημα πως τα πανηγύρια αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως υπάρχουν «Μακεντόνετς» στην Ελλάδα..
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=76922