Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30.8.10

Συναγερμός: Εξαντλείται το αέριο Ήλιο, στη Γη


Αύγουστος 30, 2010



Ένα από τα στοιχεία τα οποία θα εξαντληθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα είναι το αέριο ήλιο (He).

Σύμφωνα με επιστημονική έκθεση το αέριο αυτό δεν θα υπάρχει στη Γη για περίπου μια γενιά.

Ο συναγερμός δόθηκε από τον νομπελίστα Robert Richardson του Πανεπιστημίου της Ιθάκης, ο οποίος βραβεύτηκε για την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του αερίου αυτού.

Το ήλιο είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο, μη τοξικό και μονομοριακό. Έχει τα χαμηλότερα σημεία βρασμού και τήξης από κάθε άλλο χημικό στοιχείο.

Είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο χημικό στοιχείο του σύμπαντος μετά το υδρογόνο που είναι σε ποσοστό 76%, ενώ το ήλιο 23%.

Το αέριο αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά συστήματα, όπως στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε ψύξη φυτών, σε καταδυτικό εξοπλισμό, ενώ ο στρατός το χρησιμοποιεί για την κατασκευή πυραύλων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ηλίου στο σύμπαν θεωρείται ότι σχηματίστηκε από την Μεγάλη Έκρηξη, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό προέρχεται από την πρόσφατη πυρηνική σύντηξη του υδρογόνου στα άστρα.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό θεωρείται ότι προέρχεται από τη ραδιενεργό διάσπαση βαρύτερων χημικών στοιχείων σε άστρα και πλανήτες.

Το ήλιο ανακαλύφθηκε στις 18 Αυγούστου του 1868 από τον Πιέρ Ζανσέν (Pierre Janssen) στη διάρκεια της ολικής ηλιακής έκλειψης στο Γκουντούρ της Ινδίας.



Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος