Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.8.10

Μάικ Λαζαρίδης, ο πανέξυπνος Πόντιος


O κ. Μάικ Λαζαρίδης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος για την πορεία της εταιρείας του, της Research Ιn Μotion (RΙΜ), γνωστή για τα κινητά τηλέφωνα Βlackberry, καθώς έχει «πλασαριστεί» στις πρώτες θέσεις της συγκεκριμένης αγοράς ανάμεσα στα μεγαθήρια της Αpple, της Νokia και άλλων κατασκευαστών.

Ο ίδιος παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το νέο Βlackberry Τorch 9800 που φιλοδοξεί να γίνει επιτυχημένος ανταγωνιστής των smartphones που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, του iΡhone της Αpple και των συσκευών που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Αndroid της Google. Η νέα συσκευή, η οποία παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, θα διατίθεται στην ανταγωνιστική τιμή των 199 δολαρίων, με διετές συμβόλαιο από την ΑΤ&Τ. Διαθέτει το εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα Βlackberry 8, έχει οθόνη αφής και ένα νέο πρόγραμμα για περιήγηση στο Ιnternet. Ακόμη διαθέτει κάμερα 5 Μpixels, με φλας και εύκολο τρόπο γραφής και αποστολής μηνυμάτων.

Ο κ. Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1961 στην Κωνσταντινούπολη από έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής. Το 1966 η οικογένειά του για λόγους που προφανώς σχετίζονται με τα γνωστά επεισόδια σε βάρος του ελληνόφωνου πληθυσμού, μετανάστευσε στον Καναδά. Τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Οντάριο.

Περί τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, με ένα δάνειο ύψους περίπου 15.000 ευρώ από τους γονείς του και μια κρατική επιχορήγηση ίδρυσε την RΙΜ.

Μία δεκαετία αργότερα, το πρώτο κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση σε email servers, δηλαδή με δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων e-mail, ήταν γεγονός. Βέβαια ο προκάτοχος του Βlackberry ήταν μια ογκώδης συσκευή με μικρή διεισδυτικότητα στο ευρύ κοινό, ήταν όμως αρκετά δημοφιλές στις εταιρείες. Λίγα χρόνια μετά, έγινε η δραστική μείωση του μεγέθους της συσκευής και η αύξηση της εργονομίας με το- σήμα κατατεθέν πλέον- μικροσκοπικό πληκτρολόγιο. Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού ήταν επιδημικών διαστάσεων και μέσα σε λίγα χρόνια το Βlackberry έφθασε να αριθμεί εκατομμύρια χρήστες.

Πριν από περίπου περίπου πέντε χρόνια, ο Μάικ Λαζαρίδης συμπεριλήφθηκε στη λίστα του «Τime» με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη. Φυσικά συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα με τους πλουσιότερους ομογενείς, ενώ θεωρείται ο πιο πλούσιος άνθρωπος του Καναδά, καθώς η περιουσία του φθάνει στα 2,2 δισ. δολάρια. Παρ΄ όλα αυτά ο Μάικ Λαζαρίδης διατηρεί ένα πολύ χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας τις κοσμικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές που γίνονται μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς, και φυσικά σε απονομές κατά τις οποίες ο έλληνας ομογενής παραλαμβάνει βραβεία.

Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων του μάλιστα έχει και ένα βραβείο Οσκαρ για τον ρόλο της εταιρείας του στην επινόηση ενός ψηφιακού αναγνώστη barcode για το κινηματογραφικό μοντάζ.