Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.8.10

Το πρώτο ρομπότ με συναισθήματα


Αύγουστος 2010

Ερευνητές παρουσίασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να αναπτύξει συναισθήματα και να διαμορφώσει μια σχέση με τον ιδιοκτήτη του, αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η ‘Daily Mail’.

To ΝΑΟ δημιουργήθηκε σύμφωνα με την συμπεριφορά των παιδιών όταν βρίσκονται σε ηλικία ενός έτους, ώστε να έχει συναισθήματα και να είναι σε θέση να συνδεθεί με τον κάτοχό του.

Έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τα ανθρώπινα συναισθήματα μελετώντας τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος και γίνεται καλύτερος με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει μια φυσιογνωμία.

To ΝΑΟ σχεδιάστηκε έτσι που να μπορεί να απομνημονεύει χαρακτηριστικά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τα αναγνωρίζει.

Το ρομπότ είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού σχεδίου με την ονομασία Growing Feelix υπό την ηγεσία του Lola Canamero, επιστήμονα ηλεκτρονικών υπολογιστών, στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

«Η συμπεριφορά του ρομπότ διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις αντιδράσεις ενός μωρού και είναι παρόμοια με αυτήν των χιμπατζήδων», δήλωσε ο Canamero.

To NΑΟ είναι προγραμματισμένο να προσαρμόζεται στο άτομο που είναι δίπλα του ώστε να μπορεί να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Έχει τη δυνατότητα να εκφράσει θυμό, φόβο, θλίψη, ευτυχία, χαρά και υπερηφάνεια.

«Με το ρομπότ μιλάμε με χειρονομίες και όχι με λόγο. Τα συναισθήματά του μεταδίδονται μέσω διαφόρων φυσικών θέσεων και κινήσεων του σώματος», είπε ο Canamero.

Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος