Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.8.10

Θεσσαλονίκης Άνθιμος:Και ξανά προς τη... δόξα τραβά


Ο Μητροπολίτης έριξε μιαν ακόμη φορά τα βέλη του προς τον Αρχιεπίσκοπο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση



Η ΓΙΟΡΤΗ της Παναγίας έχει εξελιχθεί σε ιερό βήμα για τη διατύπωση «πύρινων» κηρυγμάτων εκ στόματος ομάδας ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πολλαπλός εορτασμός της ημέρας ενθαρρύνει το εγχείρημα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, προστάτιδας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ο τορπιλισμός της «Ελλης» στην Τήνο και ο πόνος της προσφυγιάς στην Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιοαποτελούν επί πολλές δεκαετίες το «εφαλτήριο» για τη διατύπωση κηρυγμάτων με εθνικό χαρακτήρα. Μόνο που εφέτος οι «πανηγυρικοί» είχαν και προεόρτια. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος από την Ηλεία από όπου κατάγεται έστειλε, για μια ακόμη φορά, μηνύματα με εθνικό χαρακτήρα. Μηνύματα προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, προς την Ιεραρχία, προς την κυβέρνηση, προς την αντιπολίτευση. Αλλά και προς τους πιστούς.

---
της Μαρίας Αντωνιάδου
---
O κ. Ανθιμος χωρίς να υψώσει τον τόνο της φωνής του χτύπησε το «καμπανάκι» στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο αφού, όπως είπε, «ο λόγος της Εκκλησίας δεν ανταποκρίνεται στις κρίσιμες περιστάσειςπου περνάει η πατρίδα μας. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν προκαθήμενος ήταν σήμερα ο μακαριστός Χριστόδουλος ή ο μακαριστός Σεραφείμ» . Χτύπησε το καμπανάκι στην κυβέρνηση αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Και το «καμπανάκι» είχε αποδέκτες και στη Ρηγίλλης αφού το κήρυγμα του κ. Ανθιμου άκουγε με ιδιαίτερη προσήλωση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης, ο οποίος έσπευσε στη συνέχεια με δηλώσεις του να εκθειάσει τον ρόλο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.



Οι βολές κατά του Αρχιεπισκόπου



Οι πρώτες βολές του κ. Ανθιμου για τη στάση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου ξεκίνησαν μερικούς μήνες μετά την εκλογή του. Το 2008, αφού δήλωσε την αγάπη του και την εκτίμησή του για τον Αρχιεπίσκοπο, είπε: «Είναι δύοτρία χρόνια μικρότερος από μένα,αλλά ήλθε όχι όπως τον περιμέναμε.Περιμέναμε μια άλλη τακτική, αλλά όχι σ΄ ένα επίπεδο σιωπής,ιδίως τον πρώτο καιρό, αλλά και τώρα».

Οι επισημάνσεις του κ. Ανθιμου δημιούργησαν ένα είδος ψυχρότητας στις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο.

Και όταν ο κ. Ιερώνυμος μίλησε στην Ιεραρχία για κύμβαλα αλαλάζοντα και κάλεσε τους αρχιερείς να αποφεύγουν τη δημοσιότητα ο κ. Ανθιμος απάντησε άμεσα: «Θα περιμένουμε δηλαδή πότε θα εκδηλωθεί κανένας πόλεμος για να μιλήσουμε για την πατρίδα;». Και κάλεσε τους πιστούς να φανταστούν τι θα συνέβαινε αν οι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν μιλούσαν. «Αλίμονο», τους έλεγε καταχειροκροτούμενος από το εκκλησίασμα, «αν δεν συνεκρούοντο σε πολλές περιστάσεις με εκπροσώπους της πολιτείας,που ήσαν ανίκανοι και ανίεροι και πρόσβαλλαν την Εκκλησία και την πολεμούσαν».



Παρά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις συναντήσεις στις Συνόδους της Ιεραρχίας οι συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου υπομειδιούν όταν ακούν το όνομα του κ. Ανθιμου και αρνούνται να απαντήσουν στις επικρίσεις του. «Ολα θα απαντηθούν στη Σύνοδο της Ιεραρχίας» τονίζουν και κλείνουν τη συζήτηση εκεί. Ο ίδιος ο ιεράρχης το τελευταίο διάστημα δείχνει ανακουφισμένος. Κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφερε να εκλέξει τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολής του κ. Ιωάννη Τασσιά Μητροπολίτη Λαγκαδά, ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με τις επιλογές του κ. Ιερώνυμου και τώρα δείχνει να απολαμβάνει τον εθναρχικό και ηγετικό ρόλο που πολλοί κληρικοί και μητροπολίτες, οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν εκφράζονται από τον Αρχιεπίσκοπο, του αποδίδουν.



Σύμφωνα με πληροφορίες πολλές φορές κληρικοί, πολιτικοί αλλά και μέλη της Εκκλησίας όταν συναντούν τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης τον παρομοιάζουν με εθνάρχη.



«Εθνάρχης»... Μακεδονίας



Ο ίδιος δεν αποδέχεται την προσφώνηση ή την κολακεία, όμως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα μιλάει και θα κηρύττει πάντα για τα εθνικά θέματα. Σχεδόν κάθε Κυριακή από την ωραία πύλη ενός ναού της Θεσσαλονίκης κηρύττει για τα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νεότερο ελληνικό κράτος. Αποδέκτες του κηρύγματός του είναι οι ίδιοι οι πιστοί που εκκλησιάζονται και βεβαίως οι τηλεθεατές, αφού κάθε Κυριακή η ΕΤ3 μεταδίδει απευθείας τη Θεία Λειτουργία στο πανελλήνιο. Ετσι τους τελευταίους μήνες και διά της τηλοψίας οι Ελληνες ενημερώνονται για τις θέσεις του κ. Ανθιμου και παρακολουθούν τον προσωπικό του πόλεμο εναντίον όλων όσοι, κατά τη γνώμη του, βλάπτουν την πατρίδα. Το αγαπημένο, βεβαίως, θέμα του κηρύγματός του ήταν και παραμένει το Σκοπιανό.