Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.9.10

Μουσείο Κολόμενσκογιε της Μόσχας, το 8ο θαύμα του κόσμου


Μόσχα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης του μοναδικού ξύλινου Μεγάρου Κολόμενσκόγιε της Μόσχας που χρησιμοποιείται. Το μέγαρο αυτό χτίστηκε το δεύτερο ήμισι του 17ου αιώνα και σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο.

Οι αναστηλωτικές εργασίες διήρκησαν σχεδόν 20 χρόνια. Η ιδέα της ανέγερσης αυτού του Μεγάρου είχε υποβληθεί από τον γιό του πρώτου τσάρου της δυναστείας Ρομάνοφ- τον Αλεξέι. Μετά την ενθρόνισή του ο Αλεξέι αποφάσισε να αλλάξει ουσιαστικά και να στολίσει την οικογενειακή έδρα στο Κολόμενσκογιε.
Κάλεσε τους καλύτερους χτίστες, αρχιτέκτονες, ζωγράφους, σιδηράδες και μαραγκούς, οι οποίοι μέρα και νύχτα, τον χειμώνα και το καλοκαίρι οικοδομούσαν το Μέγαρο.
Ο τσάρος κάθε μέρα ερχόταν στο Κολόμενσκογιε, που βρισκόταν τότε στα περίχωρα της Μόσχας και παρακολουθούσε προσωπικά την πορεία των εργασιών.
Αμέσως μετά την αποπεράτωση των οικοδομικών έργων το Μέγαρο αποκαλέστηκε από τους σύγχρονους «8-ο θαύμα του κόσμου».
Η πρωτοφανής μέχρι τότε πολυτέλεια συνδυαζόταν με την παλιά ρωσική αρχιτεκτονική. Το Μέγαρο αυτό προσδιόρισε νέες κατευθύνσεις της ρωσικής αρχιτεκτονικής και ταυτόχρονα άρχισε να προσωποιεί ένα νέο στάδιο της ρωσικής ιστορίας,- θεωρεί Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών Κύριλλος.
«Αυτό το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα είχε ανεγερθεί σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή της εθνικής ιστορίας μας. Τότε η Ρωσία βγήκε στα όρια, που στάθηκαν κατά κάποιο βαθμό απόδειξη του τέλους όλων των κλονισμών, συνδεδεμένων με την λεγόμενη περίοδο ταραχών. Η χώρα απελευθερώθηκε από τους ξένους κατακτητές και έγινε μεγάλο κράτος. Ακριβώς αυτό το Μέγαρο στο Κολόμενσκογιε έπρεπε να δείξει το μεγαλείο όλων όσων συντελούνταν στη ζωη της χώρας»,- παρατήρησε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Μετά το θάνατο του τσάρου Αλεξέι το κτίριο ανοικοδομήθηκε πολλές φορές.
Στα μέσα του 18ου αιώνα η Ρωσίδα Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄αποφάσισε να χτίσει στο Κολόμενσκογιε μεγάλο 4όροφο Μέγαρο για τον εαυτό της.
Το ξύλινο Μέγαρο του τσάρου Αλεξέι που είχε χτιστεί σε αρχαίο ρωσικό στυλ δεν συνδυαζόταν με τα σχέδια της ευρωποιημένης Αυτοκράτειρας Αικατερίνης η οποία διέταξε να το ξηλώσουν.
Τη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα υποβλήθηκε η ιδέα για την ανοικοδόμηση στο χώρο του Μουσείου-διατηρητέου Κολόμενσκογιε του ιστορικού Μεγάρου μια και είχαν διατηρηθεί τα ανεκτίμητα σχέδια που είχαν χαραχθεί λίγο πριν το ξήλωμα του κτιρίου, και το θεμέλιό του βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση. Εν τω μεταξύ στα χρόνια που πέρασαν από την ανέγερσή του, στον αρχικό τόπο του Μεγάρου διαμορφώθηκε ένα σπάνιο φυσικό διατηρητέο με αποτέλεσμα να αποφιστεί η ανοικοδόμησή του κάπως νοτίως του ιστορικού του τόπου.
Το νέο οικοδόμημα, εξάλλου, δεν είναι αποκλειστικά ξύλινο. Όλες οι κατασκευές του είναι από μπετόν αρμέ, και σκεπασμένες από δόκους.
Παρ’ όλα αυτά, έχουν αναπαρασταθεί σχεδόν πλήρως 24 αίθουσες της τσαρικής έδρας, μαζί και τα δωμάτια των μελών της τσαρικής οικογένειας.
Συνολικά δε, στην εποχή του τσάρου Αλεξέι Μιχάηλοβιτς, στο Μεγαρο υπήρχαν σχεδόν 300 αίθουσες, δωμάτια και άλλοι χώροι.