Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.9.10

Ο «Κύλινδρος του Κύρου» επιστρέφει στην Περσία



"Ο πρώτος καταστατικός χάρτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σάχη το 1979 το βρετανικό αρχαιολογικό μουσείο επέτρεψε το επιστροφή στο Ιράν –υπό μορφή δανείου για 4 μήνες- ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά κειμήλια της δυναστείας των Αχαιμενιδών τον επονομαζόμενο «Κύλινδρο του Κύρου».


Ο κύλινδρος είχε αρχικά υπολογιστεί να μεταφερθεί στο Ιράν τον περασμένο Σεπτέμβριο τα γεγονότα όμως με τις διαδηλώσεις μετά τις εκλογές στη χώρα οδήγησαν στην αναβολή της μεταφοράς του. «Η περίοδος των τεσσάρων μηνών είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό του Ιράν να μπορέσει να δει για πρώτη φορά από κοντά το αρχαιολογικό αυτό κειμήλιο», δήλωσε η διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου της Τεχεράνης Azadeh Ardakani, η οποία πρόσθεσε πως ο κύλινδρος θα εκτεθεί για πρώτη φορά το αύριο Σάββατο.

Ο «Κύλινδρος του Κύρου» ανακαλύφθηκε το 1879 στα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας και αναφέρεται στον βασιλιά Κύρο το Μέγα. Ο κύλινδρος δημιουργήθηκε το 539 π.χ. ύστερα από την κατάληψη της Βαβυλώνας από την περσική αυτοκρατορία.

Το κείμενό που είναι γραμμένο επάνω του χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη αναφέρεται με απαξιωτικούς όρους ο προηγούμενος βασιλιάς της Βαβυλώνας ο Nabonidus και παρουσιάζεται ο Κύρος ως συγγενής του θεού Μαρδούκ. Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται με λεπτομέρεια το γενεαλογικό δέντρο του Κύρου οι βασιλικοί του τίτλοι καθώς η ειρηνική είσοδός του στη Βαβυλώνα. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η πολιτική του Κύρου για την ανοικοδόμηση της Βαβυλώνας. Στο τέταρτο μέρος αναγράφεται μια προσευχή προς τον Μαρδούκ από τον Κύρο και τον γιο του Καμβύση. Τέλος στο πέμπτο μέρος περιγράφεται η καλή κατάσταση της περσικής αυτοκρατορίας ενώ στο έκτο γίνεται λεπτομερής αναφορά στις εργασίες ανοικοδόμησης της Βαβυλώνας.

 defencenet.gr


Σχετικό: Αποζημίωση από το Βρετανικό Μουσείο ζητά το Ιράν για το μη δανεισμό του «Κυλίνδρου του Κύρου»