Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.9.10

Θεατρική Σκηνή «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»



Θεατρική Σκηνή «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»

Εθνικό Θέατρο Τιράνων, Αλβανία – «ΗΛΕΚΤΡΑ»
29 & 30 Σεπτεμβρίου, Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Εθνικό Θέατρο «Ιβάν Βάζοφ» της Σόφιας, Βουλγαρία - «ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ»
6 & 7 Οκτωβρίου, Βασιλικό Θέατρο

Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, Σερβία - «ΒΑΚΧΕΣ»
13 & 14 Οκτωβρίου, Βασιλικό Θέατρο

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, έχοντας ως στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη δημιουργική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, ιδρύει τη Θεατρική Σκηνή «Ανοιχτά Σύνορα». Σε συνεργασία με τα «45α Δημήτρια», η Θεατρική Σκηνή «Ανοιχτά Σύνορα» θα φιλοξενήσει τα Εθνικά Θέατρα Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, τα οποία θα παρουσιάσουν την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Εθνικών Θεάτρων από τα Βαλκάνια θα ακολουθήσουν πολλαπλές δράσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η λειτουργία ενός θεατρικού εργαστηρίου δημιουργικής γραφής με τη συμμετοχή των όμορων χωρών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία περιλαμβάνει και εκδοτική δραστηριότητα με την μετάφραση και έκδοση πέντε θεατρικών έργων κάθε χώρας από τις άλλες που συμμετέχουν

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κίνησης που αφορά στην επικοινωνία, στην ειρηνική συνύπαρξη και στη δημιουργική ανάπτυξη των λαών, το Κ.Θ.Β.Ε. ιδρύει τη σκηνή «Ανοιχτά Σύνορα» με πρώτους φιλοξενούμενους τα γειτονικά Εθνικά θέατρα της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας. Στόχος της λειτουργίας αυτής της σκηνής είναι οι δημιουργικές συναντήσεις, οι ανταλλαγές πολιτισμικού και πολιτιστικού υλικού, η διαθεσιμότητα προς «τον άλλο» που μας συμπληρώνει και προεκτείνει την ύπαρξή μας στο μέλλον. Με την πεποίθηση πως ότι είναι αυθεντικά τοπικό είναι συγχρόνως και παγκόσμιο και το αντίθετο, το Κ.Θ.Β.Ε. δίνει τον τόνο μιας εξωστρέφειας και φιλοδοξεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στην επικοινωνία με τα Βαλκάνια και τον κόσμο. Οι πολλαπλές δράσεις που θα αναπτυχθούν (ανταλλαγές παραστάσεων, καλλιτεχνών, εργαστήρια γραφής, εκδόσεις έργων, συμπαραγωγές κ.ά.) θα φέρουν την Θεσσαλονίκη στο κέντρο του ενδιαφέροντος και στο σταυροδρόμι συνάντησης πολιτισμών. Καλούμε τους φορείς, τις μονάδες, τους πολίτες να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια γιατί η συλλογικότητα θα δυναμώσει το όλο εγχείρημα και θα μεταλαμπαδεύσει τα όποια αποτελέσματα.

Σωτήρης Χατζάκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε.


Εθνικό Θέατρο Τιράνων – Αλβανία
“ΗΛΕΚΤΡΑ” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Adonis Filipi
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Παραστάσεις: 29 & 30 Σεπτεμβρίου, 9.00 μ.μ.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη:
Η παρουσίαση της Ηλέκτρας στο Εθνικό Θέατρο των Τιράνων, όπως έρχεται ατόφια από τον αρχαίο μύθο, αποτελεί πρόκληση για το κοινό του αλβανικού θεάτρου. Η παράσταση επιχειρεί να φέρει στη σκηνή το αίσθημα της τραγικότητας του παρόντος, διατηρώντας το αρχικό σχήμα και τη σύνθεση του σοφόκλειου δράματος. Ανιχνεύοντας την ιστορία της Ηλέκτρας, μια ιστορία αντίστασης και θυμού, επιχειρούμε να προσεγγίσουμε το «φαινόμενο Ηλέκτρα», μέσω της κίνησης, του ρυθμού, του ήχου, της αίσθησης, των αισθημάτων και τέλος της αισθητικής. Ο στόχος είναι να εισχωρήσουμε βαθιά στο σύμπαν της Ηλέκτρας και να δούμε να συντίθενται και να συμβιώνουν επί σκηνής αντιθετικά αισθήματα και έννοιες, όπως αυτές του μίσους και της αγάπης, της εκδίκησης και της ευσπλαχνίας, της αποξένωσης και της φιλίας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Adonis Filipi
Σκηνικά: Fatbardh Marku
Κοστούμια: Blagoj Micevski
Χορογραφία: Mariela Nestora
Κείμενο στα αλβανικά: Laert Vasili
Βοηθός σκηνοθέτη: Andon Koco

Διανομή
Ηλέκτρα: Luiza Xhuvani,
Κλυταιμνήστρα: Roza Anagnosti,
Ορέστης: Laert Vasili,
Χρυσόθεμις: Monika Lubonja,
Παιδαγωγός: Vasian Lami,
Αφηγητής: Ahmet Pasha

Χορός: Elida Janushi,Violeta Trebicka,Marjana Kondi,Eriona Kakeli,Ermela Teli,Migela Ruka,Klea Konomi,Eglantina Cenoimeri



Εθνικό θέατρο «ΙΒΑΝ ΒΑΖΟΦ» της Σόφιας – Βουλγαρία
«ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Alexander Morfov
Βασιλικό Θέατρο
Παραστάσεις: 6 & 7 Οκτωβρίου

Σημείωμα του Σκηνοθέτη:
Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα, την πιο βαθιά και φιλοσοφική, την πιο καθαρή και αγνή εκδοχή του μύθου του Δον Ζουάν. Ο εραστής, ο φλογερός κατακτητής –όνειρο κάθε γυναίκας, ο τυχοδιώκτης δεν αποτέλεσαν πόλο του ενδιαφέροντός μου. Τα χαρακτηριστικά του αυτά δεν είναι παρά ο διάκοσμος, η επιφάνεια, η εισαγωγή σε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό περιεχόμενο. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για την ενσάρκωση της ανθρώπινης ελευθερίας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ελεύθερο από κάθε λογής δεσμά: οικογενειακά, θρησκευτικά, κοινωνικά. Ο Δον Ζουάν ενσαρκώνει το ιδεώδες του ελεύθερου ανθρώπου, ένα ιδεώδες που αποτελεί πρόκληση για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Το ενδιαφέρον μου στον Δον Ζουάν επικεντρώνεται σ’ αυτό ακριβώς το θέμα της κατάκτησης της ελευθερίας και της απάντησης στο ερώτημα που έχει τεθεί ήδη από παλιά: πώς διαχειρίζεται κανείς την ελευθερία του, αν υποτεθεί ότι την έχει κατακτήσει; Όταν ο άνθρωπος ξυπνά και συνειδητοποιεί το απόλυτο της ελευθερίας του, τότε αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανείς γύρω του με τον οποίο να μπορεί να τη μοιραστεί. Η ελευθερία μοιάζει με τη δόξα? και οι δυο εξαρτώνται άμεσα από την κοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας βιώνονται.

Η παράσταση θα δοθεί στη βουλγαρική γλώσσα και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στην ελληνική γλώσσα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία-Μουσική σύνθεση: Alexander Morfov
Σκηνικά: Alexander Orlov & Alexander Morfov
Κοστούμια: Marina Raychinova
Χορογραφίες: Mila Iskrenova
Φωτισμοί: Lalyo Hristov
Διεύθυνση ορχήστρας: Slav Bistrov
Επιμέλεια ξιφασκίας: Ivaylo Vodenov

Διανομή
Δον Ζουάν: Deyan Donkov
Σγαναρέλος: Zahari Baharov
Δόνα Άννα Teodora Duhovnikova / Ana Papdopulu
Δον Γκοντζάλο Ουλόγια (ο Κομεντατόρ) Valentin Ganev
Δόνα Ελβίρα Ana Papdopulu / Marta Kondova
Δον Κάρλος Valeri Yordanov
Δον Αλόνσο Julian Vergov
Δον Λουΐς Rusi Chanev
Καρλόττα Reni Vrangova
Ματουρίνα Zhoreta Nikolova
Ισαβέλλα Reni Vrangova
Πιερρό Filip Avramov
Λούκα Plamen Peev
Χωρικές Teodora Duhovnikova, Ana Papdopulu, Yana Titova, Ulyana Chan, Valentin Ganev, Ulyana Chan
Φτωχός Valentin Ganev
Υπηρέτες του Δον Ζουάν Darin Angelov, Deyan Angelov
Χωρικός με κοντραμπάσο Slav Bistrov


Εθνικό θέατρο Βελιγραδίου – Σερβία
«Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Staffan Valdemar Holm
Βασιλικό Θέατρο
Παραστάσεις: 13 & 14 Οκτωβρίου

Σημείωμα του Σκηνοθέτη:
Γνωρίζω πολύ καλά ότι μεγάλο μέρος του κοινού αντιμετωπίζει τις παραστάσεις αρχαίου δράματος ως κάτι το βαρετό λόγω της έλλειψης δράσης. Εγώ, ο ίδιος, όμως, ως σκηνοθέτης αλλά και εκπρόσωπος του κοινού κατά τη διάρκεια των προβών δεν ανέχομαι να δουλεύω για κάτι «βαρετό». Οι Βάκχες έχουν το χαρακτηριστικό των σαιξπηρικών έργων, όπου δεν μπορεί να υπάρξει το τραγικό χωρίς το κωμικό. Τα κωμικά ή χιουμοριστικά μέρη υπάρχουν με στόχο να αναδείξουν στο τέλος το μέγεθος της τραγωδίας. Δεν περιμένω από το κοινό, είτε αυτό βρίσκεται στη Στοκχόλμη, είτε στο Βερολίνο, είτε στο Βελιγράδι, να γνωρίζει όλη την Ελληνική Μυθολογία και γι’ αυτό η παράσταση δεν βασίστηκε ούτε σε μυθολογικά ούτε σε ιστορικά συμφραζόμενα. Κατά τη διάρκεια των προβών, ωστόσο, συζητήσαμε για την περίοδο της δεκαετίας του ’60, για την απελευθέρωση και την αποθέωση του έρωτα, του σεξ, του Γούντστοκ, της δύναμης των λουλουδιών, της μουσικής και κάθε πράγματος που δεν συμβάδιζε με τους όρους μιας αυστηρής κοινωνίας. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, ήρθε ένας πόλεμος στο Βιετνάμ, η δολοφονία της Sharon Tate Polanski και η αποκάλυψη της δράσης της συμμορίας του Manson. Αυτό που ξεκίνησε ήρεμα, ηδονικά και με τρυφερότητα εξελίχθηκε σε ωμή βία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Staffan Valdemar Holm
Σκηνικά-Κοστούμια: Bente Lykke MOller
Φωτισμοί: Torben Lendorph
Δραματουργική επιμέλεια: Slavko Milanovic
Μουσική επιμέλεια: Staffan Valdemar Holm
Μουσική επεξεργασία: Vladimir Petricevic
Διδασκαλία λόγου: Ljiljana Mrkic Popovic
Υπεύθυνοι παραγωγής: Borislav Balac, Milorad Jovanovic
Βοηθός σκηνοθέτη: Ivana Nenadovic
Βοηθός σκηνογράφου: Miras Vuksanovic
Βοηθός ενδυματολόγου: Olga Mrdjenovic

Διανομή
Διόνυσος: Nenad Stojmenovic
Τειρεσίας: Marko Nikolic
Κάδμος: Tanasije Uzunovic
Πενθέας: Igor Djordjevic
Αγγελιοφόρος: Slobodan Bestic
Αγαύη: Radmila Zivkovic

Χορός: Stela Cetkovic (Άλφα), Nela MihailovicC (Βήτα), Jelena Helc (Γάμα), Daniela Kuzmanovic (Δέλτα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
€15 και €10 (φοιτητικό, ομαδικό)
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΩΡΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ: 9.30-13.30 & 17.30-21.00