Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.9.10

Ισπανία: Βρέθηκαν λείψανα σπάνιου δεινόσαυρου


‘Ένα νέο είδος δεινοσαύρου, μεσογειακού αρπακτικού, με ασυνήθιστη καμπούρα και φτερά πουλιού στα μπροστινά του άκρα, ανακαλύφθηκε στην κεντρική Ισπανία.

Οι ισπανοί επιστήμονες που ανακάλυψαν αυτό το μοναδικό είδος δεινοσαύρου το ονόμασαν Concaveantor corcovatus. Ο σκελετός του βρέθηκε κοντά στην τοποθεσία La Sievra στην ισπανική επαρχία της Cuenca.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ο δεινόσαυρος ήταν περίπου δύο μέτρα, στεκόταν στα δύο πισινά πόδια και είναι ηλικίας 120 έως 150 εκατομμυρίων ετών.

«Αυτό το παρέξενο ζώο, είναι το μοναδικό στο είδος του», δήλωσε ο Φερνάντο Εσκάσο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης.

Ο ισπανός καθηγητής, υποθέτει ότι είναι ο πρόγονος της οικογένειας των «Καρθαροδοντόσαυρων» ή των γιγαντιαίων σαυρών, με τα πολύ αιχμηρά δόντια, που ήταν αρπακτικά, μεγαλόσωμα και βαρύτερα από τους γνωστούς Τιρανόσαυρους.

Ο σκελετός του δεινοσαύρου ήταν ασυνήθιστα διατηρημένος και η άριστη κατάστασή του επιτρέπει ώστε να γίνει αναλυτική μελέτη της δομής του.

«Το περίεργο είναι η καμπούρα που είχε στο μέσο της σπονδυλικής του στήλης, ένα χαρακτηριστικό πρωτόγνωρο για δεινόσαυρους. Κάτι παραπλήσιο σήμερα έχουν μερικοί τύποι αγελάδων» θα πει διευκρινιστικά ο Φερνάντο Εσκάσο.