Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.9.10

"Greek Tango" για την ανέγερση Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου και Μουσείου στο Χιούστον





Χιούστον, μία από τις νεότερες και ραγδαία αναπτυσσόμενες πόλεις των ΗΠΑ, τέταρτη σε μέγεθος και πληθυσμό, ξακουστή ως "Πόλη του Διαστήματος" (Space City), αλλά και ως το καλύτερο μέρος για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.



Παγκοσμίως γνωστή για τις πετρελαϊκές και τις αεροναυτικές εταιρίες, όπως και το λιμάνι της, το πιο πολυσύχναστο στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεύτερο σε όλο τον κόσμο, σε ξένο φορτίο, η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Χιούστον, που καλύπτει γύρω στα 600 τετραγωνικά μίλια, φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες. Μεταξύ αυτών και περίπου 25.000 Έλληνες ομογενείς, που κατέχουν τη δική τους, ξεχωριστή θέση και χαίρουν εκτίμησης, λόγω του υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου τους.



Η μακρινή αυτή ομογένεια, τρίτης και τέταρτης γενιάς, προσπαθεί, με κάθε μέσο, όχι μόνο να μην απομακρυνθεί από τις ελληνικές της ρίζες- κυρίως η νέα γενιά- αλλά και να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό, σε όλα τα επίπεδα, στην περιοχή αυτή των νοτιοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ.



Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (Hellenic Cultural Center of the Southwest) του Χιούστον, με πρόεδρο τον γιατρό Νικόλαο Τσακλς. Αν και ιδρύθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια, έχει ήδη να επιδείξει σειρά δραστηριοτήτων. Απώτερος σκοπός και στόχος είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου και Μουσείου, μία αναγκαιότητα για τον ελληνισμό της περιοχής, αλλά και για την προσέλκυση και γνωριμία ενός ευρύτερου κοινού της τοπικής κοινωνίας με τον ελληνικό πολιτισμό.



Ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο σίγουρα απαιτεί τη συνεργασία όλων των ελληνο-αμερικανικών οργανώσεων, κάτι που έγινε εξ΄ αρχής. Έτσι, η ΑΧΕΠΑ, οι Αρκάδες και οι Κρήτες του Τέξας, ο σύλλογος των Ελλήνων Επαγγελματιών του Τέξας, η Ελληνική Ένωση, η Ελληνική Λέσχη Soccer, η Μακεδονική Ένωση Μείζονος Χιούστον, η Παγκύπρια Ένωση Τέξας και πολλοί άλλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, έχοντας τη στήριξη του ελληνικού προξενείου.



Η υπόθεση έχει συνεπάρει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς πιστεύουν ότι θα συμβάλλει περαιτέρω στην κατανόηση της πλούσιας ιστορίας και κληρονομιάς του πολιτισμού μας από τους Αμερικανούς συμπολίτες τους. Έτσι, θέλουν το δικό τους μουσείο να αποκαλύπτει, με τον καλύτερο τρόπο, τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού, ανά τους αιώνες, αλλά και την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης.



Πέρα από τους εκθεσιακούς χώρους, σχεδιάζεται να υπάρχει μεγάλη αίθουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, αίθουσες για μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, όπως και ελληνική βιβλιοθήκη. Για την καλύτερη προβολή του έργου, έχει δημιουργηθεί και η ιστοσελίδα: http://www.hcc-sw.org/







"Greek Tango" στο House of Houston's Grand Opera



Κι ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση κατάλληλου χώρου για την ανέγερση του Κέντρου (με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. δολάρια), οι εκδηλώσεις που διεξάγονται, με ποικίλη θεματολογία, γίνονται όλο και πιο γνωστές, όπως και το αφιέρωμα στο ελληνικό ταγκό, που διοργανώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου, στο "House of Houston's Grand Opera", σε μία αίθουσα χωρητικότητας 1.100 ατόμων.



Η μόνη ελληνική παρουσία στην αίθουσα αυτή, που είναι η καλύτερη στο Χιούστον, ήταν αυτή της Νάνας Μούσχουρη, πριν από περίπου 20 χρόνια, όπως μας αναφέρει ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, Γιάννης Ρεμιδιάκης.



Τα έσοδα από την εκδήλωση, όπως και από όλες τις υπόλοιπες που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα, θα πάνε στο ταμείο για την ανέγερση του Κέντρου.



"Σε συνεργασία με τους Κρήτες του Xιούστον και το Σύλλογο των Ελλήνων Επαγγελματιών του Τέξας, έχουμε σχεδιάσει και προσφέρουμε μια πραγματικά μοναδική μουσική εκδήλωση, η οποία έχει να παρουσιαστεί σε αμερικάνικο χώρο από το 1930. Πιστεύουμε ότι, η παράσταση αυτή, ως μία "μηχανή του χρόνου", που πλημμυρίζει τις αισθήσεις απ' τα χρώματα και την αισθητική, αποτελεί μία αληθινή ευκαιρία ανάδειξης ενός βαθύτερου προφίλ της πολιτιστικής Ελλάδας", τονίζει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Χιούστον, ο κ. Ρεμιδιάκης και μας διαβεβαιώνει ότι ήδη εξαντλούνται τα εισιτήρια για την παράσταση.



Οδηγοί σε αυτό το δίωρο σεργιάνι στη ρομαντική Ελλάδα, του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, θα είναι η Χρυσούλα Στεφανάκη και ο Δαυίδ Ναχμία, πλαισιωμένοι από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Χιούστον.



Θα ακουστούν τραγούδια γεμάτα από μνήμες της ιδιαίτερης εποχής που τα δημιούργησε, όπως αυτά του "μάγου" Αττίκ, αλλά και οι γοητευτικές, άφθαρτες μελωδίες που μας χάρισαν ο Σουγιούλ, ο Χαιρόπουλος, ο Γιαννίδης και ο Γούναρης.



"Η επιλογή της κας Στεφανάκη δεν έγινε τυχαία, καθώς τα αριστουργήματα των μεγάλων μουσικοσυνθετών και τραγουδοποιών, που ερμηνεύει, φαίνεται να έχουν βρει τη μούσα τους", σημειώνει ο κ. Ρεμιδιάκης.



Και προσθέτει: "Ο δε κ. Ναχμία, είναι ο άνθρωπος, στον οποίο οφείλει η σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή τη μοναδική ενορχήστρωση των 'οπερετικών' τραγουδιών των αρχών του 20ου αιώνα, που όλοι τραγούδησαν κάποια στιγμή".



Μηχανικός πληροφορικής στο επάγγελμα, ο κ. Ρεμιδιάκης, από την Ιεράπετρα της Κρήτης, είναι από τους νεοφερμένους στις ΗΠΑ, όπου ακολούθησε την εκλεκτή της καρδιάς του.



"Στο Χιούστον έγινα πιο Έλληνας, απ΄ ό,τι ήμουν στην Ελλάδα. Ένα μόνο θα σας πω: εδώ δακρύζουμε κάθε φορά στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου. Κι ένα μήνυμα ελπίδας για την Ελλάδα, αν μου επιτρέπεται: παρά τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει σήμερα, δεν πρέπει να χάνουμε το στόχο μας, ως έθνος. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι Έλληνες μπορούν να γίνουν δίαυλοι της πατρίδας και να δείξουν ότι έχουμε τεράστια αποθέματα αξιών".







"Χαιρετίσματα στη "νυφούλα του Θερμαϊκού"



Ένας από τους πρωτεργάτες του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου είναι και ο Αντώνης Κουζούνης, γραμματέας της ΑΧΕΠΑ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο που μας δηλώνει είναι ότι έλκει τις ρίζες του από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, ενώ στο άκουσμα της Θεσσαλονίκης η φωνή του ζωντανεύει, καθώς εδώ γεννήθηκε. Μας ζητεί, μάλιστα, να διαβιβάσουμε τα χαιρετίσματά του στη "νυφούλα του Θερμαϊκού".



Για την Αμερική έφυγε το 1945, σε ηλικία οκτώ ετών, με τους γονείς του. Εγκαταστάθηκαν στο Χιούστον, όπου ήδη είχε πάει ο πατέρας του, σε χρόνια δύσκολα.



"Είχε έρθει μόνος του στο Χιούστον, χωρίς να ξέρει τη γλώσσα, μόνο με τη διεύθυνση ενός πατριώτη του στα χέρια. Έκανε πολλές δουλειές: έπλυνε πιάτα, σκούπιζε πατώματα, μέχρι που κατάφερε να βάλει στην άκρη ένα μικρό κομπόδεμα και άνοιξε εστιατόριο, για να μην λείψει τίποτα σε εμένα και στον αδελφό μου. Ήταν ένας άθλος αυτό που κατάφεραν οι πρώτοι μετανάστες", θυμάται ο κ. Κουζούνης, που έχει και ο ίδιος τις δικές του, ιδιαιτέρες αναμνήσεις.



Με νοσταλγία θυμάται, για παράδειγμα, την εποχή που ήταν αντιπρόσωπος της Ολυμπιακής, επί Ωνάση, στο Χιούστον.



"Ωραία χρόνια … Ήμουν υπερήφανος, που αντιπροσώπευα, επί σειρά ετών, την πατρίδα, σε μία εποχή που 'φτύσαμε αίμα' για να ανταγωνιστούμε τις ξένες, μεγάλες αεροπορικές εταιρίες και να στρώσουμε πελάτες. Είχα γνωρίσει, βέβαια, και τον Αριστοτέλη Ωνάση, που ερχόταν εδώ, στο Χιούστον. Ήξερε τι ήθελε και πώς να το κάνει", λέει ο κ. Κουζούνης και δεν μας κρύβει ότι "πονάει" η καρδιά του, για το ότι σήμερα έχουν κοπεί, όπως λέει, τα φτερά της Ολυμπιακής.



Εν τω μεταξύ, ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά της ομογένειας και διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας του Ευαγγελισμού. Τώρα, έχει αφοσιωθεί στην υπόθεση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου.



"Στην πρώτη μας εκδήλωση είχαμε προσκαλέσει έναν σπουδαίο Έλληνα της Αμερικής, τον Μάικλ Δουκάκη, ο οποίος μας δήλωσε τη συμπαράστασή του. Μας είχε υποσχεθεί, επίσης, ότι κάποια ημέρα θα μας επισκεφθεί και η αδελφή του, Ολυμπία. Θα έρθει, τελικά, στις 20 Νοεμβρίου και θα μας ενισχύσει με μία ομιλία που θα δώσει, όπου περιμένουμε πολλούς ξένους", σημειώνει ο κ. Κουζούνης.



Από τις εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, μας αναφέρει-μεταξύ άλλων-το αφιέρωμα στον Ελία Καζάν, την έκθεση "Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής" του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, τη συνεργασία με το Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Χιούστον σε εκδήλωση προβολής της χώρας μας, όπως και το συμπόσιο για τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του, το 2008, στο πανεπιστήμιο Ράις (Rice University), σε συνεργασία με το Προξενείο της Ελλάδας κι άλλους ομογενειακούς φορείς.



Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Rice University θεωρείται ένα από τα πιο έγκριτα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Το 1998, ο Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας Σπύρος Μαρτέλ προικοδότησε το πανεπιστήμιο με 15 εκατομμύρια δολάρια, με τα οποία δημιουργήθηκε το Martel College. Ως έμβλημά του έχει την ελληνική σημαία και την αθηναϊκή γλαύκα.



Επίσης, τον Απρίλιο του 2009, σε συνεργασία με το ελληνικό Κοινοβούλιο, τα Γενικό Προξενεία της Ελλάδα και της Ιταλίας και την Houston Grand Opera, παρουσίασε το αφιέρωμα "Μαρία Κάλλας: 30 χρόνια μετά".



Φέτος, στις 15 Οκτωβρίου, φέρνουν την "Oρέστεια" του Αισχύλου, του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και παραγωγού, Λεωνίδα Λοϊζίδη, με τον οποίο είχαν άριστη συνεργασία και το 2008, με την παράσταση "Βάκχες", του Ευριπίδη, στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.


της Διαμανένιας Ριμπά