Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.10.10

Δυσαρεστημένη η Τουρκία από την επίσκεψη Μεντβέντεβ στην Κύπρο

Με εκτενείς αναφορές οι τουρκικές εφημερίδες ασχολούνται και σήμερα με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης, με τις δηλώσεις του στο νησί, έδωσε πλήρη υποστήριξη στους Ελληνοκυπρίους και ότι οι δηλώσεις του αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αντιδράσεις από την Τουρκία.




Η ''Μιλιέτ'', στις εσωτερικές της σελίδες και με τον τίτλο ''Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε τον ελληνοκυπριακό τομέα'' (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία), δημοσιεύει ανταπόκριση του Σεφά Καραχασάν από τα κατεχόμενα, όπου γράφει ότι ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ είναι ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που πραγματοποίησε επίσημες επαφές στην Κυπριακή Δημοκρατία.



Η εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά σε άρθρο του Ρώσου Προέδρου στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος''.

Η ''Τζουμχουριέτ'' δημοσιεύει επίσης στις εσωτερικές της σελίδες ανταπόκριση του Ρεσάτ Ακάρ από τα κατεχόμενα, με τον τίτλο ''Χαρά για τον Μεντβέντεφ στον Νότο'', όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Στον υπέρτιτλο γράφει ότι ''Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε ισχυρή υποστήριξη στον Ελληνοκύπριο ηγέτη για το Κυπριακό''.



Οπως γράφει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, μόλις έφθασε έδωσε ισχυρά υποστηρικτικά μηνύματα στον Πρόεδρο Χριστόφια και αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.



Ακόμα, προσθέτει η εφημερίδα, ο κ. Μεντβέντεφ αναφέρθηκε επαινετικά στις ενέργειες Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε πως επιθυμούν μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία.



Στην ''Τζουμχουριέτ υπάρχει και ανταπόκριση για το άρθρο Μεντβέντεφ στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'' και αναφέρεται ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, σε δηλώσεις του αργότερα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας για την υποστήριξή του στην πιο κρίσιμη φάση του Κυπριακού.



Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατηγόρησε την Τουρκία ως καταληψία και ζήτησε την βοήθεια της Ρωσίας για την επίλυση του Κυπριακού και για την επανένωση του νησιού, προσθέτει η τουρκική εφημερίδα.



Η ''Ραντικάλ'' αναφέρεται στην επίσκεψη με άρθρο της στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο ''Μήνυμα από τον Μεντβέντεφ: Δεν θυσιάζουμε τους Ελληνοκυπρίους για την Τουρκία'' .



Στο δημοσίευμα της ''Ραντικάλ'' αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ, που είναι ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέπτεται τη ''Νότια Κύπρο'', όπως αποκαλεί η εφημερίδα τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθησύχασε τους Ελληνοκυπρίους, που ανησυχούν για τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, λέγοντας ''Αυτές δεν αποτελούν απειλή για εσάς''.



Ο Ρώσος ηγέτης, συνεχίζει η εφημερίδα, υποστήριξε πλήρως τη θέση των Ελληνοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις Κύπρου και υπενθύμισε τους θρησκευτικούς και ιστορικούς δεσμούς των Ελληνοκυπρίων με την Ρωσία, λέγοντας πως η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για μια συμφωνία ανάλογη με την επιθυμία των Ελληνοκυπρίων.



Η ''Μπουγκιούν'' αναφέρεται στην επίσκεψη στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο ''Αποζημίωση από την Ρωσία στο Ιράν για τους S-300'' .



Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Ρώσος ηγέτης είπε πως θα καταβάλουν αποζημίωση 800 εκατομμυρίων δολαρίων για τους S-300 που δεν παραδόθηκαν στο Ιράν και ότι για το Κυπριακό χρησιμοποίησε τη διατύπωση ''όχι στις επιβολές''.



Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ, γράφει η εφημερίδα, επεσήμανε ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, έτοιμες συνταγές ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Γίνεται επίσης αναφορά και στο άρθρο του Προέδρου Μεντβέντεφ στον ''Φιλελεύθερο'' .



Η ''Γενί Σαφάκ'' δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες τηλεγράφημα του πρακτορείου ''Ανατολή'' από τα κατεχόμενα, σε μικρό μονόστηλο, με ειδησεογραφική αναφορά και τον τίτλο ''Ο Μεντβέντεφ είπε 'Οχι' στην επιβολή λύσεων στην Κύπρο''.

SigmaLive/ΚΥΠΕ