Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.10.10

Οι Θησαυροί της αρχαίας Ορεστίδας απέκτησαν στέγη

Μια φαλαγγιτική ασπίδα, μοναδική απόδειξη ότι και οι Παίονες είχαν σχηματίσει σώμα φάλαγγας στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., και ο κορμός της μοναδικής για τη Μακεδονία των κλασικών χρόνων μαρμάρινης σφίγγας συγκαταλέγονται στους θησαυρούς της αρχαίας Ορεστίδας που επιτέλους βρήκαν στέγη.


Της Έλσας Σπυριδοπούλου

elsaspi@gmail.com

Ο νομός Καστοριάς απέκτησε αρχαιολογικό μουσείο. Πτέρυγα του πολιτιστικού κέντρου του δήμου Άργους Ορεστικού, εμβαδού 650 τ.μ., χάρη στο Γ’ ΚΠΣ και με δαπάνη 1.500.000 ευρώ, μεταμορφώθηκε σε μουσείο, όπου πλέον φιλοξενείται η συλλογή ευρημάτων από την προϊστορική και την κλασική εποχή της περιοχής. Μέχρι σήμερα είχαν αναδειχθεί η νεολιθική και η βυζαντινή περίοδος της Καστοριάς, αλλά με αυτό το μουσείο, όπως επισήμανε κατά την παρουσίασή του η ψυχή του εγχειρήματος, ο διευθυντής της νεοϊδρυθείσας ΚΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) Κώστας Σουέρεφ, “ολοκληρώνεται η ιστορική εικόνα της περιοχής”.

Αρχαιολόγοι όπως η Μαρία Ακαμάτη, ο Κώστας Σουέρεφ και ο Χάρης Τσούγγαρης, κατέθεσαν χρόνο και ψυχή για τη δημιουργία του χώρου, ενώ με την παροχή τεχνικών μέσων συντήρησης λίθου συνέδραμε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τέσσερις άξονες

Μέσα από 150 και πλέον ευρήματα των κλασικών κυρίως χρόνων, που φιλοξενούνται σε τρία επίπεδα, αποκαλύπτεται η αρχαία Ορεστίδα.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει “πώς οι αρχαίοι Ορεστές κατάφεραν να διατηρήσουν για περισσότερα από 1.000 χρόνια την πολιτική τους αυτονομία και την πολιτιστική τους ταυτότητα”, επισήμανε ο δημιουργός της μουσειολογικής μελέτης, αρχαιολόγος, Χάρης Τσούγγαρης. Η πορεία που ακολουθεί η έκθεση ακολουθεί τους “τέσσερις πολιτικούς μετασχηματισμούς της περιοχής”, όπως ανέφερε ο αρχαιολόγος.

- Ο πρώτος απλώνεται από τα ομηρικά χρόνια έως το 550 π.Χ. περίπου, που οι Ορεστές φαίνεται να είναι οργανωμένοι σε ένα χαλαρό σύνολο και ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

- Την επόμενη περίοδο, από το 550 π.Χ. έως το 359 π.Χ., η Ορεστίδα μετασχηματίζεται σε ανεξάρτητο βασίλειο. Πλούσια έργα τέχνης που αποκαλύφθηκαν κοντά στη σημερινή Πεντάβρυσο προέρχονται από τάφους ευγενών, μεταξύ των οποίων ο κορμός της μοναδικής για τη Μακεδονία των κλασικών χρόνων μαρμάρινης σφίγγας.

- Κατά τον τρίτο μετασχηματισμό της περιοχής, στο τέλος των ημερών ανεξαρτησίας, το 359 π.Χ., οι Ορεστές επιλέγουν να ενταχθούν στο κράτος του Φιλίππου Β’. Διατηρούν όμως την αυτονομία τους. Στον στρατιωτικό τομέα συμμετέχουν στη μακεδονική φάλαγγα οπλισμένοι με σάρισες. Μια φαλαγγιτική ασπίδα με τη γενική πτώση “Αυδωλέοντος” γύρω από το κέντρο της αποτελεί τη μοναδική απόδειξη ότι και οι Παίονες είχαν σχηματίσει σώμα φάλαγγας στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Ο εξελληνισμός τους είχε προχωρήσει τόσο, ώστε όχι μόνο στα νομίσματά τους αλλά ακόμη και στις ασπίδες τους έφεραν περήφανα το όνομα του βασιλιά τους στην ελληνική γλώσσα.

- Τέλος, το 200 π.Χ. η Ορεστίδα υποτάσσεται στους Ρωμαίους, οι οποίοι, αντί να καταργήσουν την αυτονομία της περιοχής, την χαρακτηρίζουν ελεύθερη περιοχή! Κατά τους πέντε αιώνες της ρωμαιοκρατίας οι Ορεστές διατηρούν τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά και την ελληνική γλώσσα.

http://www.makthes.gr/news/arts/63578/