17.10.10
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της «Ρωμηοσύνης»
Μικαέλλα Λοίζου
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος, ο Διαχειριστής της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Πέτρος Κυριακίδης, αρκετοί αρχιερείς και ιερείς, πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι και πλήθος προσκεκλημένων.
Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ στον εναρκτήριο λόγο, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς και τους διοργανωτές, τόνισε μεταξύ άλλων τους αγιογραφικούς και αγιοπατερικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αγίων Τόπων, τους διαχρονικώς επιμαρτυρουμένους από την κοινή ιερά παράδοση των Αποστόλων.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη διεξαγωγή του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο. Εξέφρασε την έμπρακτη αρωγή του και υποστήριξή του προς το θεάρεστο έργο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αποδίδοντας τα εύσημα στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη».
Δεσμός Κύπρου-Ιεροσολύμων
Ο Διαχειριστής της Οργάνωσης κ. Πέτρος Κυριακίδης ανέφερε: «Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ρωμηοσύνη" του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν είναι μια παραεκκλησιαστική οργάνωση, ούτε εθνικιστική, αλλά μια ειρηνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που στηρίζει το έργο του.
Ας θυμηθούμε, είπε, ότι πρώτος σταθμός της ιεραποστολικής πορείας του Αποστόλου Παύλου μαζί με άλλους Αποστόλους ήταν η Κύπρος και μάλιστα η Ιεραποστολή του έφτασε όπως αναφέρει η ίδια η Αγία Γραφή μέχρι την Πάφο. Έχουμε λοιπόν το σύνδεσμο Ιεροσολύμων - Κύπρου. Ας θυμηθούμε και πάλι ότι το 326 η Αγία Ελένη μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού ήρθε σαν ένα σταθμό προσκυνήματος στην Κύπρο. Επομένως έχουμε και δεύτερο σημείο της πρόνοιας του Θεού του συνδέσμου μεταξύ Ιεροσολύμων και Κύπρου. Τρίτον στη συνέχεια πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι ως μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας προέρχονται από το νησί της Κύπρου και έχουν ενταχθεί στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα για να υπηρετήσουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Ακολούθως ανέφερε ότι σκοπός του φορέα είναι η στήριξη του Πατριαρχείου στο συνολικό του έργο.
Παρουσιάσεις
Εκλεκτοί πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος ανέπτυξαν τα θέματα των εισηγήσεών τους όπως αυτά περιγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, μεταξύ αυτών ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Στέφανος Ευθυμιάδης, ο Μητροπολίτης Βόστρων κ.κ. Τιμόθεος, Υπεύθυνος της ανασυγκρότησης της Εξαρχίας Κύπρου, ο Καθηγητής της Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φώτιος Δημητρακόπουλος, ο Ερευνητής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κωστής Κοκκινόφτας, ο Καθηγητής της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Μηλιδώνης, το Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου και Συγγραφέας, Νικόλαος Ορφανίδης, η Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» Αικατερίνη Διαμαντοπούλου και ο Γενικός Διευθυντής των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Δρ Χρίστος Νικολάου.
«Ρωμηοσύνη» και στο διαδίκτυο
Ακολούθως ο Γενικός Διευθυντής των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Δρ Χρίστος Θ. Νικολάου απηύθυνε χαιρετισμό σε όσους παρακολουθούσαν ζωντανά μέσω διαδικτύου ανά το παγκόσμιο, τηλεοπτικά μέσω της υπηρεσίας Live Streaming της Cytanet με τη συνδρομή και χορηγία της Cyta και ραδιοφωνικά μέσω του Ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, ενώ απηύθυνε πρόταση τόσο προς το Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄, όσο και προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, όπως διοργανωθεί μελλοντικά στην Κύπρο μείζονα συνέδριο που να αφορά στην παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο διαδίκτυο και τις ποιμαντικές προεκτάσεις της.
Επίσης ο Δρ Νικολάου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο επίσημος ιστοχώρος του Πατριαρχείου www.jerusalem-patriarchate.info, καθότι αποτελεί την επίσημη πηγή πληροφόρησης για τη δράση του στην Αγία Γη και κατέθεσε τους στόχους του Ιστοχώρου, ήτοι:
1. Την ενημέρωση των επισκεπτών για τα Πανάγια Προσκυνήματα, την ιστορία, τη διοικητική οργάνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
2. Τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τα στελέχη και τις υπηρεσίες του Πατριαρχείου μέσω της αναγραφής των τηλεφώνων, ταχυδρομικών και ηλεκτρονικών διευθύνσεων.
3. Τη διανομή ψηφιακού υλικού όπως π.χ. το Αγιοταφίτικο ημερολόγιο το οποίο μπορεί να κατεβάσει ο επισκέπτης στον υπολογιστή του εντελώς δωρεάν.
Επιπλέον παρουσίασε την Πύλη Ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων www.jp-newsgate.net, στην οποία αναρτώνται κάθε είδους ειδήσεις και ανακοινώσεις εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση από το Δρα Νικολάου του ιστοχώρου της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr, και συγκεκριμένα του τομέα των τρισδιάστατων πανοραμάτων των Παναγίων Προσκηνυμάτων ξεναγώντας τους συνέδρους στα Προσκυνήματα, που έχουν ήδη αναρτηθεί στον Ιστοχώρο.
Τέλος παρουσίασε την Πύλη Εκκλησιαστικής Επικαιρότητας Κύπρου www.nisosagion.com, ένα ερασιτεχνικό έργο που λειτουργεί με τη συνδρομή των στελεχών της κυπριακής εταιρείας πληροφορικής Istognosis LTD.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την ευγενή χορηγία του Εκδοτικού Οργανισμού Π. Κυριακίδη, του ξενοδοχείου Azia Resort και της Cyta.
Το Συνέδριο αναμεταδόθηκε ζωντανά ραδιοφωνικά μέσω διαδικτύου με τη χορηγία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και τηλεοπτικά με τη χορηγία της Cyta μέσω της υπηρεσίας Live Streaming της Cytanet.
η σημερινή