Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.10.10

Τούρκοι καταδίκασαν το Μητροπολίτη Μοσχονησίων σε φυλάκιση


Πριγκηπονήσια Καφενείο 1907

Σε φυλάκιση ενός έτους και οκτώ μηνών με αναστολή καταδικάστηκαν ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος Δανιηλίδης και το μέλος της κοινότητας Πριγκήπου Βασίλης Πορίδης από το τουρκικό Πρωτοδικείο Πριγκηποννήσων για «παράνομη» οικοδόμηση εκκλησίας στη Χάλκη της Προποντίδας.
Το δικαστήριο καταδίκασε και τους εργολάβους που πραγματοποίησαν την αναστήλωση Χαλίμ Γκιουμουστζού, Αχμέτ Οκούρ και Αμπντί Περνταχτσί, σε 10 μήνες φυλάκισης, ενώ σε πέντε μήνες τον υπεύθυνο της δασικής υπηρεσίας, Γιουκσέλ Οζτζάν, για την εντολή κατεδάφισης που έδωσε και είχε ως αποτέλεσμα το κτίριο να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Σαμπάχ", πρόκειται για το ναό της Μεταμορφώσεως που πριν από τρία χρόνια κατεδαφίστηκε από τις τουρκικές αρχές, όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη σε εργασίες επισκευής του.
Όπως είχε δηλώσει ο τότε υπεύθυνος της δασικής υπηρεσίας ο ναός βρίσκεται σε περιοχή που έχει κηρυχθεί εθνικός δρυμός και άρα απαγορευόταν η οικοδόμηση.
 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε επιχειρήσει να επισκευάσει την εκκλησία της Μεταμορφώσεως.
Η υπηρεσία Δασών των Πριγκηποννήσων κήρυξε "δασική περιοχή" τον χώρο που βρισκόταν ο ναός και στις 13 Νοεμβρίου 2007 διέταξε την κατεδάφιση του κτιρίου και εναντίον των εργολάβων, που είχαν αναλάβει -κατ' εντολή του Πατριαρχείου- την αναστήλωση του ναού, ασκήθηκε δίωξη.Ωστόσο, ο έπαρχος των Πριγκηποννήσων, Μεβλούτ Κουρμπάν, εκτίμησε ότι το κτίριο ανήκε στην κατοχή του Πατριαρχείου και με άλλη απόφασή του αποχαρακτήριζε την περιοχή από "δασική". Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της δασικής υπηρεσίας, υποστήριξε ότι το επίμαχο θέμα πρέπει να επιλυθεί από το υπουργείο Οικονομικών και το Πατριαρχείο.
 Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά των ιερέων που εμπλέκονταν, των εργολάβων, αλλά και των εντολέων της κατεδάφισης.

Ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε διάψευση του δημοσιεύματος, αφού από αυτό δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για κατασκευή εκκλησίας, ενώ όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο ναός υπάρχει από το 1832.
Εν τω μεταξύ, οι εκκλησιαστικές αρχές στη Χάλκη έχουν πάρει ήδη τη σχετική άδεια από το Συμβούλιο Διατηρητέων Μνημείων και εκκρεμεί να δοθεί η άδεια κι από το δήμο για να ξεκινήσει το έργο των επισκευών στο Ναό της Μεταμορφώσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.