Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.10.10

Γουόλτ Ντίσνεϊ: Ένας παραμυθάς που έκτισε μια παγκόσμια βιομηχανία


Σαν σήμερα, πριν από 77 χρόνια ιδρύεται από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και τον αδελφό του Ρόι η «Εταιρία Γουόλτ Ντίσνεϊ», ο μετέπειτα κολοσσός της παγκόσμιας ψυχαγωγίας. Τα στούντιο κινουμένων σχεδίων των αδελφών Ντίσνεϊ («Disney Brothers Cartoon Studio»), όπως ονομάστηκαν το 1923, στήθηκαν αρχικά σε ένα εγκαταλειμμένο γκαράζ στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.

Ήταν μόνο η αρχή της τεράστιας βιομηχανίας που φέρει το όνομα του πιο γνωστού παραμυθά όλων των εποχών, ήρωες του οποίου έχουν γίνει συνώνυμα του καρτούν.

Ο θαυμαστός κόσμος των καρτούν

Στις 16 Οκτωβρίου 1923 ιδρύεται το πρώτο στούντιο κινουμένων σχεδίων στο Χόλιγουντ από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ. Ο Ντίσνεϊ μετακόμισε στο Λος Άντζελες από το Κάνσας Σίτι για να συνεργαστεί με την εταιρία της Μάργκαρετ Γουίνκλερ, σημαντικής μορφής στην ιστορία των αμερικανικών καρτούν την εποχή του βωβού κινηματογράφου. Το συμβόλαιο αφορούσε τη διανομή της σειράς «Κωμωδίες της Αλίκης» («Alice Comedies») του Ντίσνεϊ και ήταν βασισμένη στο γνωστό παραμύθι «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ. Στη σειρά πρωταγωνιστούσαν, εκτός από κινούμενα σχέδια, και μια ζωντανή ηθοποιός που ενσάρκωνε την Αλίκη και έμπλεκε σε κάθε λογής περιπέτειες τις οποίες έστηναν πανούργα καρτούν.

Ο επόμενος ήρωας των στούντιο Ντίσνεϊ ήταν ο Όσβαλντ ο Τυχερός Λαγός, ο οποίος δεν έφερε και πολύ τύχη στον δημιουργό του. Μετά από 26 μικρές ταινίες, ο νέος διευθυντής της εταιρίας διανομής και σύζυγος της Γουίνσλετ, Τσαρλς Μιντζ, κατάφερε να πάρει τα δικαιώματα του δημοφιλούς χαρακτήρα αλλά και τους περισσότερους συνεργάτες του Ντίσνεϊ.

Μίκι Μάους και Ντόναλντ Ντακ

Ο Μίκυ Μάους γεννήθηκε ως Μόρτιμερ αλλά γρήγορα άλλαξε όνομα. Αργότερα Μόρτιμερ ονομάστηκε ο αντίζηλος του Μίκυ. Δημιουργοί του ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και ο Ουμπ Άιβερκς. Ο διάσημος ποντικός πρωτοεμφανίστηκε σε δύο μικρές βωβές ταινίες στα μέσα του 1928, αλλά γνώρισε την επιτυχία με το «Ατμόπλοιο Γουίλι» («Steamboat Willie»), η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με ήχο.

Στη συνέχεια, οι «Παραγωγές Γουόλτ Ντίσνεϊ» («Walt Disney Production»), όπως μετονομάστηκε η εταιρία το 1929, δημιούργησαν τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Silly Symphonies». Η μικρής διάρκειας ταινία «Λουλούδια και Δέντρα» της σειράς, που έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 30 Ιουλίου 1932, έφερε πολλές πρωτιές στην εταιρία: Ήταν το πρώτο έγχρωμο καρτούν που χρησιμοποίησε το νέο σύστημα έγχρωμης εικόνας (3-strip Technicolor) και η πρώτη ταινία του Ντίσνεϊ που κέρδισε βραβείο Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων.

Ο Ντίσνεϊ, μέχρι το 1966 που πέθανε, είχε τιμηθεί με 25 Όσκαρ, ενώ 59 από τις παραγωγές του είχαν προταθεί για τα βραβεία, ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί ως σήμερα. Το τελευταίο Όσκαρ του απονεμήθηκε μετά θάνατον το 1968 για την ταινία που πρωταγωνιστούσε ο Γουίνι το αρκουδάκι, αγαπημένος ήρωας των παιδιών.