Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.10.10

Μπαϊκονούρ: Εκτοξεύθηκε το νέο Soyuz



Η νέα έκδοση του Soyuz εκτοξεύθηκε νωρίς το πρωί με πλήρωμα δύο Ρώσους και ένα Αμερικανό


Μπαϊκονούρ, 8 Οκτωβρίου 2010.


Το διαστημικό σκάφος με το αμερικανο-ρωσικό πλήρωμα εκτοξεύθηκε με επιτυχία την Παρασκευή το πρωί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το διαστημικό όχημα «Soyuz TMA-01M” απογειώθηκε την προγραμματισμένη ώρα ( 23:10 GMT- 07-10-2010) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο που βρίσκεται στις στέπες του νότιου Καζακστάν.

Από τους τρεις κοσμοναύτες οι δύο ήταν Ρώσοι από το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Διαστήματος και ο τρίτος από τη ΝΑΣΑ

Με την αποστολή αυτή ξεκινά μια νέα έκδοση του διαστημοπλοίου Soyuz. Το νέο μοντέλο διαθέτει νέο ηλεκτρονικό σύστημα ψύξης, νέες κατευθυντήριες γραμμές πλοήγησης και ελέγχου των συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων.

Το πλήρωμα του Soyuz απαρτίζεται από τους κοσμοναύτες Aleksandr Yuriyevich Kaleri και Oleg Skripochka και τον αστροναύτη της NASA, Scott Kelly.

Η αποστολή θα φθάσει στον ΔΔΣ, στις 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Soyuz TMA-01M, θα συνδεθεί με τον τελευταίο όροφο ελλιμενισμού της ρωσικής κατασκευής μονάδας Poisk, που προστέθηκε στο διαστημικό σταθμό πέρσι.

Ο διαστημικός ελλιμενισμός (space docking) έχει προγραμματισθεί το Σάββατο στις 08:02 μμ. Ευρωπαϊκή Ώρα (0002 GMT της Κυριακής).

Στην παρακολούθηση  της αποστολής των κοσμοναυτών βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα οι ιπτάμενοι μηχανικοί Fyodor Yurchikhin από το RosCosmos και ο Shannon Walker από τη NASA υπό της γενικής διοίκησης του Doug Wheelock της NASA.

Υπενθυμίζεται ότι ο αδελφός του Scott Kelly, ο Marc Kelly, έχει προγραμματιστεί να πετάξει στον Διαστημικό Σταθμό με την αποστολή του Φεβρουαρίου του 2011.

Ο Aleksandr Yuriyevich Kaleri είναι ο βετεράνος κοσμοναύτης σχετικά με τη νέα πτήση, αφού έχει συμμετάσχει σε πολλές μακροχρόνιες αποστολές στο διάστημα , τόσο στο κατάστρωμα του ΔΔΣ όσο και στο ρωσικής κατασκευής διαστημικό σταθμό Μίρ. Έχει στο ενεργητικό του σχεδόν 610 ημέρες στο διάστημα και συνολικά 25 ώρες και 45 λεπτά σε διαστημικό επισκευαστικό όχημα , έξω από το διαστημικό σταθμό.



Κόσμος-Γιῶργος  Ἐχέδωρος