Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.11.10

Καταφέραμε να πετύχουμε 10 από τις θλιβερότερες πρωτιές στην Ευρώπη

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010



ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΕΝΩ ΜΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ

Είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που για το 2010 υπέστη τόσο μεγάλη μείωση των αποδοχών του. Φορτώθηκε το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων στην Ευρώπη ενώ έζησε εντονότερα από οποιονδήποτε άλλο «εταίρο» στην Ε.Ε. την έννοια της ύφεσης. Ο έλληνας πολίτης έχει τουλάχιστον 10 λόγους να δυσανασχετεί για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του κατ' επιταγήν της τρόικας.



1 Με τον προϋπολογισμό του 2011, οι έλληνες καταναλωτές φορτώθηκαν τον υψηλότερο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα γίνει το ακριβότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

2 Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας είναι και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

3 Ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ (23%) είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των «27».

4 Από τις υψηλότερες είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά για να πάρουν (τελικώς) μικρότερη σύνταξη.

5 Κατέχουμε θλιβερή πρωτιά στον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει πλέον στις μέρες μας με τον υψηλότερο ρυθμό (5,2%) στην Κοινότητα.

6 Η ανεργία είναι αυτή τη στιγμή η τέταρτη μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ε.Ε. ενώ δεν αποκλείεται να... κερδίσουμε και άλλες θέσεις, καθώς το 2011 θα εκτοξευτεί στο 14,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης.

7 Υφεση της τάξεως του 4,5% σε επίπεδο τριμήνου δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα ενώ η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει στο τέταρτο τρίμηνο.

8 Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρξε μείωση αποδοχών. Μόνο οι Ελληνες είδαν το 2010 τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 8%.

9 Κατήφεια προκαλούν και τα δημόσια οικονομικά: είμαστε πρωταθλητές τόσο σε έλλειμμα όσο και σε χρέος που θα ανέβει στο 160% του ΑΕΠ.

10 Στην κατεξοχήν άδικη φορολογία (τους έμμεσους φόρους) που πλήττουν όλους το ίδιο ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάναμε ρεκόρ δεκαετιών καθώς στα 10 ευρώ φόρων, τα έξι προέρχονται από τον ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας.

Πώς έφτασαν τα καύσιμα να καίνε τους Ελληνες

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ siros@enet.gr

ΤΟ ΕΝΑ ΘΛΙΒΕΡΟ φορολογικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η Ελλάδα. Με τον προϋπολογισμό του 2011 και τα μέτρα που τον συνοδεύουν, φτάσαμε να επιβάλλουμε τον υψηλότερο φόρο της Ευρώπης στο πετρέλαιο θέρμανσης.



Ηδη, από την άνοιξη έχουμε φορτωθεί τον τρίτο υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη, ενώ ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ (23%) είναι, επίσης, μεταξύ των τριών υψηλότερων στην Ευρώπη των 27.

Η εμμονή της κυβέρνησης να αυξάνει τους έμμεσους φόρους, οδηγεί σε άλλο ένα ρεκόρ: το 2011 η αναλογία έμμεσων-άμεσων φόρων θα είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, καθώς για κάθε 100 ευρώ φόρων, τα 60 θα προέρχονται από την έμμεση φορολογία που πλήττει κυρίως τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα.

Απ' τα πιο ακριβά

Ετσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, δεν είναι τυχαίο που ο Έλληνας προτιμά να φουλάρει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του στη Βουλγαρία. Επίσης, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσε να αγοράζει μακαρόνια στη γειτονική Ιταλία.

Οι πέντε λόγοι για τους οποίους το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει γίνει πλέον παράδειγμα προς αποφυγήν είναι οι εξής:

*Τη λογική τού «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» υιοθέτησε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης και να γεμίσει με έσοδα το δημόσιο ταμείο. Αντί να συλλάβει τους παραβάτες, επιβάλλει τον υψηλότερο φόρο της Ευρώπης στο πετρέλαιο θέρμανσης και «χαρατσώνει» τα ελληνικά νοικοκυριά με ποσά που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι, ενώ σήμερα έχουμε την έκτη χαμηλότερη τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης (επί συνόλου 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.), από τον επόμενο χειμώνα θα αναρριχηθούμε στην 1η θέση της Ευρώπης. Όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, στην Ελλάδα, κοστίζει σήμερα (κατά μέσο όρο διότι υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) γύρω στα 70 λεπτά. Με την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα αναρριχηθούμε στην πρώτη θέση της Ευρώπης. Πλέον, το πετρέλαιο θέρμανσης θα επιβαρύνεται με τον υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης (περίπου 42 λεπτά στο λίτρο) και τον υψηλότερο ΦΠΑ (23%), οπότε και η τιμή λιανικής θα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη (1,313 ευρώ το λίτρο αντί για 70 λεπτά σήμερα).

*Η βενζίνη στην Ελλάδα κοστίζει πλέον περίπου 1,5 ευρώ το λίτρο και είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη μαζί με την Ολλανδία. Ο λόγος είναι η επιβολή του υψηλότερου ειδικού φόρου κατανάλωσης ο οποίος φτάνει πλέον στα 68 λεπτά το λίτρο και είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη (είμαστε πίσω μόνο από τη Βρετανία και την Ολλανδία).

*Ο ΦΠΑ 23% είναι ένας από τους τρεις υψηλότερους συντελεστές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Μόνο η Δανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σουηδία επιβάλλουν ΦΠΑ με συντελεστή 24%-25%. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες είναι πολύ χαμηλότερος, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κύπρο, όπου επιβάλλεται ΦΠΑ 15%.

Οι φόροι

*Πρώτη φορά το 2010, τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων ξεπέρασαν το 60%, εικόνα που θα διατηρηθεί και το 2011, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς θα διαμορφωθούν στα 52,8 δις. ευρώ. Από αυτά, τα 31,98 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία και μόλις 20,88 δισ. ευρώ από την άμεση.

*Οι ασφαλιστικές εισφορές τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών είναι οι τρίτες υψηλότερες στην Ευρώπη μετά την Αγγλία και τη Γαλλία.

Ο εργαζόμενος καταβάλλει το 16% του μισθού του όταν ο Ιταλός πληρώνει 9,5%-10,5% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Και για τους εργοδότες, το κόστος ασφάλισης ξεπερνά το 28%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Πρωταθλητές είμαστε και στο «κοκτέιλ» των επιβαρύνσεων που προκύπτουν για τους εργαζόμενους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Συνολικά, ένας μέσος εργαζόμενος φτάνει να καταβάλλει ακόμη και το 41% των αποδοχών του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο η Ουγγαρία είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 43%.



http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/11/2010&id=225881