Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.11.10

Κύπρος:Κύκλωμα στρατολογεί μοναχούς

Καταγγέλλονται ιεράρχες για κύκλωμα προσηλυτισμού μοναχών


Σοβαρές κατηγορίες για τη σύσταση κυκλώματος, το οποίο επιδίδεται συστηματικά στην πλύση εγκεφάλου σε νεαρούς Κύπριους, προκειμένου να αφήσουν τα εγκόσμια και να γίνουν μοναχοί, εξαπέλυσαν χθες γονείς μοναχών, εναντίον του ηγουμένου της μονής Μαχαιρά Επιφάνιου, του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του κυπριακής καταγωγής ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος, Εφραίμ και της ηγουμένης της μονής Αγίου Ηρακλειδίου, Προδρόμης.

Σε κλειστή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Μοναχών κατέθεσαν στοιχεία στους βουλευτές, σύμφωνα με τα οποία οι τρεις ιεράρχες τα τελευταία 20 χρόνια στρατολογούν συστηματικά, και με προσηλυτιστικές μεθόδους, νέους στον μοναχισμό, προς ίδιον τέλος, κόβοντάς τους ταυτόχρονα την επικοινωνία με την οικογένειά τους. Οι γονείς αναφέρουν ότι οι μοναχοί διαβιούν υπό καθεστώς πνευματικής τρομοκρατίας και υποδούλωσης, την ώρα που αρκετές οικογένειες μοναχών έχουν διαλυθεί, λόγω των απαγορεύσεων και αυστηρών περιορισμών που επιβάλλουν οι μοναστηριακές αρχές.

Κέντρο ο Μαχαιράς

Σύμφωνα με τους γονείς, τα μέλη του φερόμενου κυκλώματος εντοπίζουν νέους Κύπριους, συνήθως φοιτητές στην Ελλάδα (κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Ιωαννίνα) όταν βρίσκονται σε ευάλωτη στιγμή, έπειτα από κάποια αποτυχία στις εξετάσεις, προσωπικό πρόβλημα κτλ. Στη συνέχεια τους προσεγγίζουν για να τους παράσχουν βοήθεια και, αφού τους κατηχήσουν σχετικά, τους πείθουν να γίνουν μοναχοί, δίχως νωρίτερα να έχουν εκφράσει τέτοια κλίση. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, κάθε μήνα ένα με δύο άτομα γίνονται μοναχοί και ζουν σε μοναστήρια κάτω από αυστηρούς κανόνες και με ελάχιστη και ελεγχόμενη ή καθόλου επικοινωνία με τις οικογένειές τους. Όπως κατήγγειλαν στους βουλευτές, το κέντρο της στρατολόγησης είναι η μονή Μαχαιρά, από την οποία το 2000-2010 συνολικά 21 μοναχοί μετακινήθηκαν σε άλλες μονές στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ θυγατρικές της ιστορικής μονής είναι οι μονές Παναγίας Τρικουκκιάς, Τιμίου Προδρόμου, Συμβούλου Χριστού, Παναγίας Αμιρούς και Ζωοδόχου Πηγής, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Αντίστοιχα, εννέα μοναχές μετακινήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια προς άλλα μοναστήρια από τη μονή Αγίου Ηρακλειδίου, ενώ στην Ελλάδα το κέντρο εστιάζεται στη μονή Βατοπεδίου, υπό την καθοδήγηση του ηγουμένου Εφραίμ. Στο κύκλωμα, αναφέρουν, συμμετέχει και ο μητροπολίτης Λεμεσού, υπό την πνευματική αιγίδα του οποίου λειτουργούν εννιά μονές, των οποίων ο αριθμός των μοναχών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Ψυχολογικά δεσμά

Οι γονείς κατήγγειλαν ενώπιον των βουλευτών ότι οι τρεις ιεράρχες επιδίδονται σε έναν νέο μοναχισμό, μυστικιστικό, που αρέσκεται στην ψυχολογική χειραγώγηση, τον προσηλυτισμό, την άσκηση ηθικής και ψυχολογικής βίας και τον εξαναγκασμό, με τη μυστική είσοδο των παιδιών στις μονές που ελέγχουν, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των γονιών. Με πρόσχημα, αναφέρουν, την ελεύθερη επιλογή των ενηλίκων, αποκόβουν τους μοναχούς από τον πρότερο βίο τους, στον οποίο δεν είχαν απαραίτητα εκφράσει τάσεις προς τον μοναχισμό. Κατηγορούν μάλιστα τους ηγουμένους ότι απαγορεύουν την επικοινωνία με την οικογένεια, ελέγχουν την αλληλογραφία, κατάσχουν τις ταυτότητες και τα διαβατήρια, τους επιτρέπουν έξοδο από μονή μόνο μετά από γραπτή άδεια και τους υποβάλλουν καθημερινά σε ενοχικές παραδοχές και όρκο για παραμονή στην ίδια μονή μέχρι θανάτου, αποτάσσοντας ταυτόχρονα τους γονείς.

Ζητούν έρευνα

Οι γονείς που καταγγέλουν τους τρεις ιεράρχες έχουν αποταθεί επανειλημμένα στις αρχές, καταγγέλλοντας τις δραστηριότητες του κυκλώματος και προτείνοντας συγκεκριμένα διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δυστυχώς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, η στρατολόγηση μοναχών να συνεχίζεται. Έτσι, χθες, ζήτησαν από τη Βουλή να συνδράμει για τη σύσταση ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής, από ειδικούς επιστήμονες, για την εξέταση των καταγγελιών τους για παράνομο προσηλυτισμό, για πνευματική τρομοκρατία και υποδούλωση των παιδιών τους. Επιπλέον, ζήτησαν να ληφθούν μέτρα από τις αρμόδιες αρχές για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γονιών των μοναχών, αλλά και για την έξοδο κάποιων μοναχών από τις μονές, προκειμένου να έρθουν σε διάλογο με τις οικογένειές τους. «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι τα παιδιά μας είναι θύματα εξαπάτησης και εξαναγκασμού από τους ηγέτες του κυκλώματος και τους συνεργάτες τους», ανέφεραν, καλώντας ψυχολόγους, θεολόγους κ.ά. να παραθέσουν δημόσια τις επιστημονικές τους απόψεις για το σοβαρό πρόβλημα που επισημαίνουν, το οποίο απασχολεί σοβαρά εκαντοντάδες οικογένειες στην Κύπρο.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ