Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.11.10

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής στην Ι.Μ.Αγίου Ιωάννη του Θεριστή


Ο Πρόεδρος του Ιταλικού Κοινοβουλίου, Εξοχώτατος Τζιανφράνκο Φίνι, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο κ. Ρόσι Μπίντι, έφθασε με ελικόπτερο στο Μπιβόντζι της ορεινής Καλαβρίας, ειδικά για να επισκεφθεί την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή, αποδεικνύοντας έτσι την εκτίμηση και την ικανοποίησή του για την σοφή και χρηστή διαχείριση που επέδειξε ο Δήμαρχος κ. Ερνέστο Ρίτζιο στην προώθηση της συντήρησης, της ορθόδοξης μοναστικής παρουσίας και την πλήρη αξιοποίηση, πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική του Βυζαντινού αυτού μοναστηριού του 11ου αιώνα.
Στην αυλή της εισόδου στο Καθολικόν της

Ιεράς Μονής, ο π. Νείλος Βατοπαιδινός, που προσεκλήθη ειδικά από το Πανεπιστήμιο «Magna Graecia» του Κατανζάρο όπου είναι ο Πρύτανης της Νομικής Σχολής και Καθηγητής του Ρωμαϊκού και Βυζαντινού Δικαίου, «εισήγαγε» στην αγιότητα της περιοχής τους υψηλούς φιλοξενουμένους, που εξεπλάγησαν και συγκινήθηκαν, ακούγοντας και βλέποντας τις επιβλητικές βουνοκορφές που περιτριγυρίζουν το Μοναστήρι και κρύβουν μέσα τους τις λαύρες και τα ασκηταριά των ερημιτών αυτού του Αγίου Όρους της Βυζαντινής Καλαβρίας.
Επισημαίνοντας την αρμονική παρουσία στο Βυζαντινό Καθολικό της Ιεράς Μονής στοιχείων της νορμανδικής και της αραβικής τεχνοτροπίας, ο π. Νείλος Βατοπαιδινός, μίλησε για τον βίο του Αγίου Πατρός ημών Ιωάννου του Θεριστού και την ιστορία ανέγερσης της Μονής του, στην αρχή της δεύτερης χιλιετηρίδας, στα σύνορα μεταξύ τριών κόσμων της εποχής: του αραβο-ισλαμικού, του ελληνο-ορθοδόξου και του νορμανδο-ρωμαιοκαθολικού.
Κατεστραμμένο και ερειπωμένο, που χρησιμοποιούταν σαν σταύλος μερικές δεκαετίες πριν, το Μοναστήρι αναστηλώθηκε και αναπαλαιώθηκε χάρις το εντονότατο ενδιαφέρον και την έντονη δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προώθησε την άφιξη εκεί ελληνορθοδόξων μοναχών που ήρθαν από το Άγιο Όρος και στη συνέχεια από τη Ρουμανία, γεγονός που απέδωσε μεγάλη πνευματική ωφέλεια στους πολυάριθμους ρουμάνους μετανάστες στην περιοχή, οι οποίοι μαζί με τους υπολοίπους ορθοδόξους μετανάστες της Καλαβρίας, ξαναβρίσκουν την Μητέρα Εκκλησία και την πατρίδα τους στο Μοναστήρι, που πάντοτε τους υποδέχεται με χαρά ο Ηγούμενος π. Ιουστίνος που βαπτίζει τα παιδιά τους, τους εξομολογεί και τους παρηγορεί ενώ πάντα δέχεται με υπομονή όλους τους επισκέπτες.
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο κ. Ερνέστο Ρίτζιο για την καταπληκτική αναβάθμιση του Μοναστηριού που συμβάλλει αποφασιστικά στην αρμονική κοινωνική ένταξη των ορθοδόξων μεταναστών στην Καλαβρία.
Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από τις δηλώσεις του Εξοχ. Τζιανφράνκο Φίνι:
«...ήταν μια πανέμορφη μέρα η σημερινή για όλους εμάς που την σκεφτόμουν καιρό τώρα με τον Δήμαρχο Ρίτζιο που τον ευχαριστώ θερμά και ιδιαίτερα γιατί επιστρέφουμε στη Ρώμη σίγουρα πιό πλούσιοι, πνευματικά, από αυτόν τον δραστήριο μυστικισμό που αναπνεύσαμε σ’ αυτόν τον ιερό τόπο και ιδιαίτερα απ’ αυτή την έννοια της αμοιβαίας γνώσης, όπως ακούσαμε πριν στην πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση του π. Νείλου Βατοπαιδινού».
Τέλος τόνισε: «Είναι πανέμορφο να βρισκόμαστε εδώ που συναντιούνται τρείς μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες και που σήμερα είναι τόπος διαλόγου και συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών. Η συνεργασία μεταξύ του Κράτους και της Εκκλησίας πρέπει να είναι συνεχής σεβόμενη πάντοτε τον ουδέτερο θρησκευτικά χαρακτήρα, (λαϊκό χαρακτήρα), των θεσμών. Και επιστρέφουμε σίγουρα πιο πλούσιοι στη Ρώμη γι αυτό ακριβώς που λέει η ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ιταλία, ότι είναι η χώρα με τους 8.000 δήμους και τις 100 πόλεις, αλλά είναι η χώρα όπου-όπως αποδεικνύεται σήμερα εδώ-είναι χωρίς αμφιβολία απολύτως σεβαστή η παράδοση, η περηφάνεια για την καταγωγή και ιδιαίτερα η περηφάνεια για την ομορφιά της ιστορίας, της τέχνης και της φύσης.»