Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.11.10

Οι Κροάτες μας ‘βούτηξαν’ την Επίδαυρο

-από το Blog: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑΈνας – ένας οι γείτονες μας αρπάζουν κομμάτια της Ελλάδας – χωρίς κανείς να αντιδρά από την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τους Τούρκους, που βήμα – βήμα μπλοκάρουν κομμάτια του ελληνικού Αιγαίου και τους Σκοπιανούς που έκαναν δικό τους τον Μέγα Αλέξανδρο και το όνομα Μακεδονία, έρχονται τώρα οι Κροάτες να ΄΄βουτήξουν΄΄ την Επίδαυρο. Στην Κροατία υπάρχει μια πόλη, που λέγεται CAVTAT (Τσαβτάτ, είναι η νοτιότερη πόλη της Κροατίας, πάνω στις δαλματικές ακτές, 20 χιλιόμετρα νότια του Dubrovnik, πιο κάτω αρχίζει το Μαυροβούνιο), η οποία εδώ και 4 χρόνια οργανώνει ένα επιτυχημένο φεστιβάλ κλασσικής κυρίως, μουσικής, που ονομάζεται ΄΄EPIDAURUS FESTIVAL!!!! (http://www.epidaurusfestival.com/).Στο portal της πόλης (http://www.cavtatportal.com/) αναφέρεται ότι η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο Π.Χ. αιώνα, “by a handful of Greek traders” , προερχόμενοι από την ομώνυμη πόλη της Πελοπονήσου, εξ’ ου και το όνομα Επίδαυρος, που οι Λατίνοι το μετέτρεψαν σε “Epidaurum”, για να αλλάξει και πάλι στην περίοδο της «Δημοκρατίας της Ραγκούζας» (μετά τον 14 Μ.Χ. αιώνα) σε “Ragusa Vecchia” (“Ragusa είναι το ιταλικό όνομα του Dubrovnik) και να καταλήξει τελικά στο σλάβικο όνομα Cavtat (Τσαβτάτ), που είναι και αυτό παραφθορά του λατινικού “Civitas Vetus”(Παλαιά Πολιτεία). Απ’ αυτά τα λίγα φαίνεται πως δεν τρέφουν και κανένα ιδιαίτερο θαυμασμό για την ελληνική τους καταγωγή!

Όταν όμως έρχεται η στιγμή να ονοματίσουν το νεόκοπο φεστιβάλ, εκεί δεν έχουν ούτε ενδοιασμούς, ούτε αναστολές, γιατί το «βενετσιάνικό τους παρελθόν» είναι πολύ λίγο, μπροστά στην «γκλαμουριά» που τους προσφέρει το αρχαιοελληνικό τους όνομα με λατινική γραφή! Και εγένετο: “Epidaurus Festival”!!!

Το φεστιβάλ τους γεννήθηκε «ως δια μαγείας», ασχολούνται μόνο με κλασσική ή έστω σοβαρή μουσική, απουσιάζει εντελώς η αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ δεν γίνεται καμία μνεία στην προέλευση του ονόματός τους, καθώς επίσης και στην σημασία της ελληνικής Επιδαύρου, στον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο, όπως μας λέει ο κ. Νίκος Αργυρόπουλος που το έχει επισκεφθεί. Φυσικά για όλα αυτά, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ιδέα και δεν έχει κάνει κίνηση προστασίας του ονόματος της δικής μας ιστορικής Επιδαύρου. Άντε και στους Δελφούς σε λίγο.

Σχετική αναφορά Cafebabel.com: Η ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ είναι μία πόλη και ένα φεστιβάλ στην...............ΚΡΟΑΤΙΑ!!!


Πηγές:
newsbomb.gr

http://greeknation.blogspot.com/2010/11/blog-post_2338.html

1 σχόλιο:

 1. Αγαπητέ κύριε/κυρία,

  Ονομάζομαι Γιώργος Κοκκόλης και εκπροσωπώ Cafebabel Greece την ελληνική ομάδα του Cafebabel.com, του πρώτου ευρωπαικού περιοδικού.

  Παρακολουθώντας το ιστολόγιό σας, με έκπληξη διαπιστώσαμε στο άρθρο σας ''Οι Κροάτες μας πήραν και την Επίδαυρο'' οτι το αναφέρετε ώς αποκλειστικό.

  Σας ενημερώνουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας και με την πεποίθηση οτι ενεργήσατε καλή τη πίστη, οτι το περιοδικό μας πρώτο ανέδειξε τη συγκεκριμένη είδηση ήδη από τις 7 Οκτωβρίου 2010, μέσω του συνεργάτη μας Κωνσταντίνου Σφύκα. Παρακάτω σας επισυνάπτω το url της σελίδας μας με την είδηση.

  http://athens.cafebabel.com/el/post/2010/10/07/%CE%97-%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%94%CE%91%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%A3-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD...............%CE%9A%CE%A1%CE%9F%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%91!!!2

  Το θέμα έχει αναρτηθεί από την ιστοσελίδα μας www.cafebabel.gr τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά.

  Επιπλέον, εμείς ως Cafebabel Greece ενημερώσαμε την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού από το οποίο λάβαμε άμεση απάντηση η οποία είναι στη διάθεσή σας, οτι θα επιληφθούν άμεσα του θέματος καθώς επικαλέστηκαν μέχρι τώρα άγνοια έπι του ζητήματος.

  Ως εκ τούτου, σας παρακαλώ προς αποκατάσταση της αλήθειας να διορθώσετε την ανάρτησή σας αναφέροντας το περιοδικό μας ως το πρώτο που ανέδειξε το ζήτημα και απαλείφοντας την ένδειξη ''αποκλειστικό''.

  Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

  Με εκτίμηση,

  Γιώργος Κοκκόλης

  Cafebabel Greece
  Μάρκου Ευγενικού 7-9
  11 471 Αθήνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.