Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.11.10

Η ανανέωση των ελλειπτικών γαλαξιών

Hubble Spies Young Stars in Ancient Galaxy
Source: Hubblesite.org



Νοέμβριος 20, 2010



Οι ελλειπτικοί γαλαξίες θεωρούνταν, κάποτε, ότι είχαν περάσει στο στάδιο της γήρανσης, αφού έχαναν πάρα πολλούς αστερισμούς που είχαν στην περιφέρειά τους. Ωστόσο οι νέες παρατηρήσεις με το Hubble Space Telescope της NASA, βοήθησαν στο να αποδείξουν ότι οι ελλειπτικοί γαλαξίες, έχουν ακόμη το νεανικό τους σφρίγος χάρη στις ‘συναντήσεις’ που είχαν με μικρότερους γαλαξίες.

Εικόνες από τον πυρήνα του γαλαξία NGC 4150, όπου ανιχνεύονται με από το υπεριώδες τους φως, με την μεγάλης ανάλυσης Wide Field Camera 3 (WFC3), αποκάλυψαν κύκλους σκόνης και αερίου αναμεμειγμένα με μικρά μπλε αστέρια τα οποία εκτιμάται ότι είναι ηλικίας ενός δισεκατομμυρίων ετών.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα αστέρια γεννήθηκαν από τη συγχώνευση που προήλθε με έναν νάνο γαλαξία.

Η νέα μελέτη βοηθά στην ενίσχυση της αναδυόμενης άποψης, ότι οι περισσότεροι ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν νέα αστέρια τα οποία δίνουν πνοή ζωής στους παλιούς γαλαξίες.

Στην εικόνα που παρουσιάζουμε, στην μεγάλη κλίμακα, φαίνονται τα σκοτεινά σκέλη της σκόνης στο κέντρο που είναι η απόδειξη της πρόσφατης συγχώνευσης του γαλαξία. Η εικόνα στο ένθετο δείχνει μια μεγεθυμένη άποψη της χαοτικής δραστηριότητας μέσα στον πυρήνα του γαλαξία. Οι μπλε περιοχές δείχνουν μια αναταραχή των τελευταίων γεννημένων αστεριών. Τα αστέρια αυτά είναι ηλικίας μέχρι ενός δισεκατομμυρίων ετών.