Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.11.10

Οι μυστηριώδεις φυσαλίδες του Γαλαξία


Η έκτασή τους καταλαμβάνει τον μισό ουρανό και εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία-γ ίση με 100.000 εκρήξεις υπερκαινοφανών.
Αίνιγμα η φύση και η προέλευσή τους
 
Τεράστιες "φυσαλίδες"-μυστήριο, που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία-γ, κατάφεραν να εντοπίσουν, δίπλα ακριβώς στο κέντρο του Γαλαξία μας, Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι δύο αυτές φυσαλίδες παραγωγής ενέργειας ίση με την ενέργεια 100.000 υπερκαινοφανών εκρήξεων (super nova) καταλαμβάνουν μια έκταση συνολικά 50.000 ετών φωτός (25.000 έτη φωτός βόρεια του κέντρου του Γαλαξία η μία και 25.000 έτη φωτός νότια αυτού η άλλη), έκταση που ισούται με το μισό του ουρανού που βλέπουμε από τη Γη, και η φύση τους, δηλαδή από τι αποτελούνται και πώς έχουν δημιουργηθεί, παραμένει ακόμα ένα μυστήριο για τους επιστήμονες!


Μια εικασία για το πώς δημιουργήθηκαν, που είναι και η επικρατούσα, είναι ότι δημιουργήθηκαν με κάποιον τρόπο από την πελώρια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία, ενώ μια δεύτερη σχετίζει την ύπαρξη αυτών των "ενεργειακών φυσαλίδων" με έντονη δημιουργία και θανάτου αστεριών στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την καρδιά του Γαλαξία κατά το παρελθόν.

NASA

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astrophysical Journal.

Η ομάδα του Νταγκ Φινκμπάινερ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ- Σμιθσόνιαν, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας και ο πρώτος που εντόπισε τις φυσαλίδες αυτές, έκανε την παρατήρηση αυτή, καταγράφοντας τη λάμψη των δύο τεράστιων αυτών περιοχών πάνω και κάτω από τον γαλαξιακό δίσκο στη ζώνη της ακτινοβολίας-γ του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι φυσαλίδες ενέργειας στον ουρανό της Γης εκτείνονται από τον αστερισμό της Παρθένου μέχρι τον αστερισμό του Γερανού και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA:

"Οι φυσαλίδες φαίνεται καλά ότι έχουν ορισμένες άκρες. Το σχήμα και οι εκπομπές των δομών αυτών υποδηλώνουν ότι σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης και ταχείας απελευθέρωσης ενέργειας, η πηγή της οποίας όμως παραμένει μυστήριο".

Σύμφωνα με τον Νταγκ Φινκμπάινερ, οι φυσαλίδες αυτές σίγουρα δεν είναι από σκοτεινή ύλη, αφού το σχήμα τους είναι καθορισμένο σαφώς.

Οπως μάλιστα δήλωσε: "Η σκοτεινή ύλη είναι εκεί δισεκατομμύρια χρόνια, εάν κάτι επεκτείνεται επί δισεκατομμύρια χρόνια, δεν μπορείς να περιμένεις από αυτό να έχει συγκεκριμένες άκρες". Χαρακτηρίζοντας τις φυσαλίδες, ο Φινκμπάινερ δήλωσε με στόμφο: "Είναι μεγάλες και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τη φύση ή την προέλευσή τους".

Προβληματισμός

Την αδυναμία κατανόησης της φύσης τους τόνισε και ένα άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας, ο Ντέβιντ Σπέργκελ του Πανεπιστημίου του Πρίνσετον, ο οποίος δήλωσε:

"Οποια και αν είναι η πηγή της ενέργειας των φυσαλίδων, σίγουρα συνδέεται με βαθιά ερωτήματα της Αστροφυσικής".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

stasinopoulos@pegasus.gr