Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.11.10

NASA: Νέα εποχή στις επίγειες αερομεταφορές



Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), δημιούργησε ένα υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος που αναπτύσσει ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Η νέα αυτή τεχνολογία καθορίζεται ως επαναστατική στις αερομεταφορές, αφού ξεπερνά την ταχύτητα των γαλλικών Concorde.

Σε δοκιμαστική πτήση που έγινε από τη Νέα Υόρκη προς το Σύδνεϋ της Αυστραλίας, απαιτήθηκε χρόνος δύο ωρών και τριάντα λεπτών, ενώ σήμερα το ταξίδι αυτό διαρκεί 21 ώρες.

Σύμφωνα με το νέο ερευνητικό προγραμματισμό της, η NASA, θα επικεντρωθεί στην βελτίωση των γήινων αερομεταφορών. Θα εφαρμόσει, δηλαδή, την τεχνολογία του διαστήματος, σε κατασκευές νέων επιβατικών αεροσκαφών.

Στόχος είναι η παραγωγή αεροσκαφών τα οποία θα έχουν μικρό βάρος και προσιτές τιμές.

Μετά την απόσυρση του γαλλικού Concorde τον περασμένο Μάρτιο, αναθερμάνθηκε η ιδέα από την αμερικανική εταιρεία του διαστήματος να εφαρμόσει την τεχνολογία της για εμπορικούς σκοπούς.

Έτσι, η δημιουργία του νέου αεροσκάφους από τη NASA, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού τη ταχύτητά του έφθασε στα 5 mach, κατά ενώ το γαλλικό Concorde είχε ταχύτητα 2 mach.

( Mach= ταχύτητα ενός σώματος στον αέρα διά την ταχύτητα του ήχου).

Το περασμένο Ιούνιο ένα πείραμα που έγινε σε σκάφος της NASA κατάφερε να φθάσει στα 6 mach, δηλαδή 7.242 χιλιόμετρα την ώρα.
Η ταχύτητα όμως αυτή απαιτεί ισχυρότερο 'θώρακα' στο σκάφος λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο βάρος και ακριβότερα υλικά.
Προς το παρόν προγραμματίζεται για εμπορικούς σκοπούς το αεροσκάφος που αναπτύσσει 5 mach.



Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος