Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8.12.10

Η Ιταλία διεκδικεί σε γερμανικό δικαστήριο "κλεμμένη" αρχαία ελληνική περικεφαλαίαΑρχίζει αυτήν την εβδομάδα η εκδίκαση προσφυγής της Ιταλίας σε δικαστήριο του Βερολίνου με αίτημα την επιστροφή μιας αρχαίας ελληνικής περικεφαλαίας, η οποία σύμφωνα με τη Ρώμη εκλάπη από αρχαιολογικό χώρο στην Ιταλία το 1993, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος δικαστηρίου της γερμανικής πρωτεύουσας.

Τον 7ο με 6ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που φτιάχτηκε η περικεφαλαία αυτή, η οποία διακρίνεται για το γεωμετρικό ρυθμό της διακόσμησής της, υπήρχαν στα νότια παράλια της Ιταλίας ελληνόφωνες εμπορικές πόλεις.

Η Ιταλία ζητεί σήμερα την παράδοση της αρχαίας περικεφαλαίας από την υπηρεσία που διευθύνει τα μουσεία του Βερολίνου και τους νομικούς που διαχειρίζονται την περιουσία ενός ιδιώτη συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος έχει πεθάνει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Αξιωματούχοι μουσείων δήλωσαν ότι η περικεφαλαία βρίσκεται σε ασφαλές μέρος στο Βερολίνο και ότι είναι στη διάθεση του εισαγγελέα του Βερολίνου.

Οι δικαστικές αρχές κατέσχεσαν την περικεφαλαία το 2003 κατόπιν αιτήματος της Ρώμης.

Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel γράφει ότι η περικεφαλαία αυτή είναι πολύ σπάνια και ότι ουσιαστικά είναι ανεκτίμητης αξίας.

Προσθέτει εξάλλου ότι πιστεύεται ότι πέρασε από διάφορα χέρια προτού ένας βερολινέζος έμπορος έργων τέχνης την εξασφαλίσει για την ιδιωτική του συλλογή.

Η Ιταλία την εντόπισε όταν τα περιουσιακά στοιχεία του βερολινέζου συλλέκτη τέθηκαν σε δημοπρασία μετά το θάνατό του.Πηγή: ΑΠΕ 08/12/10-14:58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.