Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.12.10

Κύπρος: Ξέσπασε καβγάς για «ρατσισμό - εθνικισμό»

Μια πολιτική «βόμβα» εναντίον των πλείστων κοινοβουλευτικών κομμάτων, πέραν του ΑΚΕΛ, έριξε ο εκτελεστικός διευθυντής της Κίνησης για Στήριξη, Ισότητα, Αντιρατσιμό (ΚΙΣΑ) Δώρος Πολυκάρπου, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε ημερίδα της «Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας» στη Λευκωσία, με θέμα «Νεοφασισμός στην Ευρώπη και στην Κύπρο - πορεία, εξέλιξη και σημερινές προκλήσεις» - τα παρουσίασε να «ερωτοτροπούν» με το «φασισμό», το «ρατσισμό» και τον «εθνικισμό», σε σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ αντέδρασαν χθες με σκληρές δηλώσεις βουλευτών και εκπροσώπων τους στη «Σ», εναντίον του κ. Πολυκάρπου.


Εξουσία και πολιτικό εκτόπισμα

Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας, ο Δώρος Πολυκάρπου αναφέρθηκε στον ξενοφοβικό λόγο πολιτικών (κατονόμασε τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία) και οργανώσεων που χαρακτήρισε φασιστικές και ρατσιστικές, και είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εμένα δεν με απασχολεί τόσο πολύ το ΕΛΑΜ, το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, ή άλλοι. Αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι ότι πολιτικοί που έχουν δυνατότητα διεκδίκησης της εξουσίας, στρέφονται προς το ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Διεκδικώντας την εξουσία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να χρησιμοποιήσουν το φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, το θρησκευτικό μίσος για ν’ αποκτήσουν πολιτικό εκτόπισμα και πολιτική εξουσία. Και δυστυχώς ο κίνδυνος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε ένα ΕΥΡΩΚΟ που είναι από την αρχή ώς το τέλος ευάλωτο και από τον εθνικισμό και από το ρατσισμό σε αυτή την πορεία - εννοώ δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον κάνει σημαία του. Έχουμε πολιτικούς σε διάφορους χώρους που έχουν αποτύχει και βλέπουν μια δυνατότητα να επανέλθουν στο προσκήνιο, μέσα από τη χρήση του ρατσιστικού και του θρησκευτικού μίσους.

Έχουμε μια ΕΔΕΚ που κινείται μεταξύ σοσιαλισμού, εθνικοσοσιαλισμού και δεν μπορεί να κρατήσει τις γραμμές, ούτε μπορεί να τις διαχωρίσει, πότε μια πολιτική θέση είναι σοσιαλισμός και πότε είναι εθνικοσοσιαλισμός. Έχουμε και ένα ΔΗΣΥ που γνωρίζουμε -κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό αν θέλετε- ότι έχει ένα πολύ σημαντικό πυρήνα, ο οποίος βασίζεται στην ταύτιση με τον εθνικισμό και είναι έντονα ταυτισμένος με το «είμαστε Έλληνες με την ελληνική σημαία με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη». Εξ ου και στην πρόσφατη διαδήλωση (καθιστική εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Λάρνακας στην πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα, στις 8 Δεκεμβρίου), ήταν σύσσωμοι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα. Διότι βλέπουν από τη μια να μην μπορούν πλέον να συγκρατήσουν το μεγάλο εθνικιστικό πυρήνα μέσα στο κόμμα και ανησυχούν ότι θα τους στείλει προς το ΕΥΡΩΚΟ ή προς άλλες καταστάσεις, κι αυτό είναι πραγματικά που με ανησυχεί».

Εκλογές και «το παιγνίδι του φασισμού»

Στην παρέμβασή του ο Δώρος Πολυκάρπου συνέδεσε τη «ρατσιστική» ρητορική με τις επικείμενες εκλογές στο νησί και είπε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή είμαστε όντως με τα χέρια στον τοίχο και δεν ξέρω αν μπορούμε να αναχαιτίσουμε ικανοποιητικά αυτή την κατάσταση, διότι έχουμε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Και εκεί παίζεται το μεγάλο παιγνίδι της εξουσίας. Η άποψή μου είναι ότι δεν είναι αναστρέψιμη αυτή τη στιγμή αυτή η πορεία. Παράλληλα, υπάρχουν και δύο προοπτικές που παίζονται πολιτικά αυτή τη στιγμή. Η πρώτη, αλληλοστήριξη ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ στις εκλογές με έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το χώρο του ΔΗΚΟ και η δεύτερη οι υπόλοιπες δυνάμεις με έναν πρόεδρο, ίσως τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτά είναι τα πολιτικά παιγνίδια που παίζονται και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται το παιγνίδι του φασισμού. Και δυστυχώς πάει να ταυτιστεί πλήρως με αυτό, η δεύτερη επιλογή, για να αξιοποιήσει αυτό το παιγνίδι, πράγμα πολύ επικίνδυνο κατά την άποψή μου.

Ποινικοποίηση και απαγορεύσεις

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΚΙΣΑ αναφέρθηκε, στην ομιλία του, σε μέτρα που πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, σε σχέση με τη λειτουργία οργανώσεων που θεωρεί ρατσιστικές, και είπε: «Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εφόσον έχουμε αδυναμία να αξιοποιήσουμε τους θεσμούς και να διεκδικήσουμε τη σωστή λειτουργία τους. Η κυπριακή κυβέρνηση σήμερα αρνείται να τα πάρει, αφού είναι ο μόνος τομέας που δεν έχουμε σχέδιο δράσης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις και το ρατσισμό. Τα Σώματα Ασφαλείας -στρατός και Αστυνομία- θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στα μέλη τους ότι απαγορεύεται να συμμετέχουν σε τέτοιες οργανώσεις. (Έχουμε πληροφορίες ότι στη Λάρνακα συμμετέχουν σε τέτοιες οργανώσεις μέλη της Αστυνομίας και του στρατού).

»Έχει σημασία να ποινικοποιηθεί με βάση τη νομοθεσία να είσαι μέλος σε τέτοιες οργανώσεις. Πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα που έχουν πιθανότητα να πάρουν εξουσία, να αποστασιοποιηθούν από το παιγνίδι ρατσισμός-εθνικισμός και να πάρουν ξεκάθαρη θέση ως κόμματα».

Μετανάστες ως εργαλείο εξυπηρέτησης

Ο Δώρος Πολυκάρπου υπογράμμισε ότι «αν δεν ήταν τα πράγματα τραγικά, θα το διασκέδαζα, διότι η πολιτική ηγεσία του τόπου, η ελληνοκυπριακή ελίτ, πληρώνει σήμερα ένα τίμημα για την αλαζονεία της». Εξήγησε τι εννοεί, θέτοντας ορισμένα ερωτήματα: «Έχουμε», είπε, «20 χρόνια μετανάστες στη χώρα Πότε ασχολήθηκαν οι πολιτικοί μας ουσιαστικά με τη μετανάστευση; Πότε είδαν την κοινωνία μας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων; Πότε πραγματικά οι πολιτικοί μας μίλησαν για ένταξη; Τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας τα τελευταία 20 χρόνια έβλεπαν τους μετανάστες απλώς ως ένα εργαλείο εξυπηρέτησης, μέσα στις συνθήκες της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Και αυτό που έκαναν στην ουσία ήταν να διασφαλίσουν αυτό το πλαίσιο μέσα από νομοθεσίες και ρυθμίσεις, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να είναι πολιτικά-κοινωνικά αποκλεισμένοι, οικονομικά να έχουν μεν έναν υποτυπώδη μισθό, αλλά να μην έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, να μην είναι ισότιμοι πολίτες. Επομένως, έχοντας μια τέτοια πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δημιουργήσει την εντύπωση στον κάθε πολίτη ότι υπάρχουν οι Κύπριοι που είναι πρώτης τάξης πολίτες σε αυτόν τον τόπο -μεταξύ τους κάποιοι Τουρκοκύπριοι που τους συμπεριλάβαμε μέσα στους Κυπρίους- αλλά υπάρχει και η κοινότητα των μεταναστών, τους οποίους κανένας δεν έβλεπε ως μέρος της κοινωνίας μας, με αποτέλεσμα να θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας πολίτες».

Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που ξεκίνησε να ασχολείται με αυτά τα θέματα μέσα από μια ευρωπαϊκή προσέγγιση. Όμως δεν έχει αλλάξει τη φιλοσοφία της προσέγγισης. Συνεχίζει να βλέπει ότι το μεταναστευτικό μας μοντέλο είναι οι προσωρινοί μετανάστες δεύτερης κατηγορίας και οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι πρώτης κατηγορίας, και ο πρώτος κόσμος στην κοινωνία μας».

«Παρωχημένες απόψεις στο όνομα του προοδευτισμού»

Ιωνάς Νικολάου, βουλευτής ΔΗΣΥ, πρόεδρος Επιτροπής Νομικών της Βουλής:

«Εκείνο που με ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι ότι εκφράζονται απόψεις σαν αυτές του κ. Πολυκάρπου στο όνομα του προοδευτισμού. Ο ΔΗΣΥ είναι ένα κόμμα που δημιουργήθηκε το 1976 και έθεσε ως στόχο του την επανένωση της πατρίδας μας, όπου θα ζήσουμε όλοι ελεύθερα, με πλήρη σεβασμό του ενός προς τον άλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγράψουμε την εθνική μας ταυτότητα και τον πολιτισμό μας, όπως εισηγείται ο κ. Πολυκάρπου. Ο ΔΗΣΥ αγωνίζεται για τη διαφύλαξη και το σεβασμό των εθνικών μας συμβόλων και του πολιτισμού μας, και επιδεικνύει ταυτόχρονα τον απαιτούμενο σεβασμό προς κάθε πολιτισμό και κάθε έθνος, πολύ περισσότερο προς τους Τουρκοκυπρίους. Γι’ αυτό οι απόψεις που θεωρούν ότι είναι εθνικισμός να διαφυλάττεις την εθνική σου ταυτότητα και καταγωγή, δεν οδηγούν πουθενά, πέρα από την προσπάθεια που γίνεται από κάποιους, με σκοπό να διαγράψουν τον Ελληνισμό από τον τόπο μας και να μειώσουν, έτσι, το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας.

Είναι περιττό να πω ότι καταδικάζουμε κάθε ενέργεια που προάγει το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία στον τόπο μας. Σίγουρα οφείλουμε να επιδείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τη μετανάστευση και ιδιαίτερα τη λαθρομετανάστευση, μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική.

Το θέμα της μετανάστευσης δεν έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε σενάρια μπορεί να υπάρξουν αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές και οποιοιδήποτε συλλογισμοί από πλευράς του κ. Πολυκάρπου είναι απαράδεκτοι. Ο κ. Πολυκάρπου το λιγότερο που μπορεί να κάνει, είναι να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, αντί να κάνει συνειρμούς που παραπέμπουν σε εκλογές.

Σε σχέση με την εισήγησή του για ποινικοποίηση του «ρατσιστικού» λόγου, έχω να πω ότι όσο επικίνδυνες μπορεί να θεωρήσει κάποιος τις εθνικιστικές απόψεις που μπορεί να προκαλέσουν μίσος και ρατσισμό, άλλο τόσο επικίνδυνες είναι οι απόψεις που επιχειρούν κατ’ επίκλησιν των εθνικιστικών απόψεων να περιορίσουν τις ελευθερίες του πολίτη. Θεωρώ απαράδεκτο να ζητείται ποινικοποίηση της ελευθερίας του λόγου. Οποιαδήποτε άποψη για τέτοια ποινικοποίηση, παραπέμπει σε φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Πολυκάρπου ουσιαστικά με την εισήγησή του επιθυμεί να μας οδηγήσει σε παρωχημένες εποχές, πράγμα που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε».

«Δεν έχει το ανάστημα…»
Δημήτρης Παπαδάκης, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ:

«Δεν έχει το ανάστημα ο κ. Πολυκάρπου να καταφέρεται κατά τέτοιον τρόπο στο μοναδικό οργανωμένο πολιτικό φορέα που αντιστάθηκε στο πραξικόπημα και στο φασισμό. Θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Πολυκάρπου ότι οι θέσεις της ΕΔΕΚ για τη μετανάστευση, είναι θέσεις που συνδιαμόρφωσε με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου υπάρχει μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση και δεν δεχόμαστε μαθήματα από επαγγελματίες ''προστάτες'' των μεταναστών».

Στην αναφορά Πολυκάρπου στο σενάριο περί εκλογών, ο κ. Παπαδάκης σχολίασε ότι «οι πολιτικές του αναλύσεις σε σχέσεις με τις προεδρικές εκλογές είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας».


«Οι Κύπριοι διεκδικούν το αυτονόητο»
Ρίκκος Ερωτοκρίτου βουλευτής ΕΥΡΩΚΟ, πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών της Βουλής:

«Λυπούμαστε πάρα πολύ, γιατί ο κ. Πολυκάρπου παίρνει απροβίβαστο στις κοινωνιολογικές αναλύσεις. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σε μια εποχή οξυμμένης οικονομικής κρίσης, οι Κύπριοι πολίτες διεκδικούν και θέλουν να πληροφορηθούν το αυτονόητο, μακριά από ακρότητες, εθνικισμούς και ρατσισμούς που αποδίδει ο κ. Πολυκάρπου, ελαφρά τη καρδία, στη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών. Θέλουν να γνωρίζουν πού και πώς πηγαίνουν τα χρήματά τους που φορολογούνται, σε σχέση με τους πολιτικούς πρόσφυγες. Αν ο κ. Πολυκάρπου αυτό το εκλαμβάνει ως ρατσισμό, λυπάμαι, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος δεν έχει ως Κύπριος πολίτης τα ίδια συναισθήματα που αφορούν τον πλούτο της χώρας. Ο πλούτος αυτός, χωρίς ρατσισμούς, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί βεβαίως για να βοηθηθούν αναξιοπαθούντες αλλοδαποί, αλλά μέσα στην οικονομική κρίση θα πρέπει αυτό να γίνεται ορθολογιστικά, ανάλογα με τις δυνατότητές μας και αυτά τα ποσά να φορολογούνται. Εμείς εισηγηθήκαμε αποκοπή 10% των χορηγιών αυτών στην πηγή».


Οι συντελεστές της «αντιφασιστικής» ημερίδας

Η ημερίδα της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας έγινε από τις 2 - 8 μ.μ. το περασμένο Σάββατο στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας και ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μιχαήλ, μίλησαν οι Σταύρος Τομπάζος πανεπιστημιακός, Ρολάνδος Κατσιαούνης ιστορικός, Μακάριος Δρουσιώτης δημοσιογράφος-ερευνητής και Τάκης Χατζηδημητρίου πολιτικός. Στη δεύτερη ενότητα, που συντόνισε η Κωνσταντίνα Ζάνου ιστορικός, μίλησαν ο Αντώνης Έλληνας πανεπιστημιακός, Νίκος Τριμικλινιώτης Παρατηρητήριο κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, Δώρος Πολυκάρπου ΚΙΣΑ, Γρηγόρης Ιωάννου εκπαιδευτικός-ερευνητής και Παύλος Παύλου εκπαιδευτικός-ερευνητής

Η σημερινή