Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.1.11

H Γαλλία αρνήθηκε να δεχτεί τον φυγά Τυνήσιο πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλι εγκατέλειψε τη χώρα καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας. Νέος προσωρινός πρόεδρος ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Μ. Γανούσι. Η Τυνησία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο στρατός κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο της Τύνιδας.

Ο Tυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπεντίον Μπεν Άλι κατευθύνεται αεροπορικώς προς τον Κόλπο, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ο Μπεν Άλι κατευθύνεται στο Κατάρ.


Το δίκτυο προσθέτει επίσης πως η σύζυγος του Μπεν Άλι Λέιλα Τραμπέλσι βρίσκεται από πολλών ημερών στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, που έχει έδρα του το Ντουμπάι, επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές για να τονίσει με τη σειρά του πως η χώρα στην οποία κατευθύνεται ο Μπεν Άλι είναι όντως το Κατάρ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε νωρίτερα να δώσει άδεια στον φυγά πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν αλ Αμπεντίν Μπεν Άλι να εισέλθει στη Γαλλία, μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα επίσημες πηγές.
Τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα LCI και i-Tele δεν προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την άρνηση του Σαρκοζί να δεχθεί σε γαλλικό έδαφος τον Μπεν Άλι.
Φήμες για συλλήψεις συγγγενών του Μπεν Άλι
Ο Σάχερ Ματέρι, επιχειρηματίας και γαμπρός του φυγά προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι βρίσκεται στο Ντουμπάι και η τηλεοπτική είδηση περί συλλήψεώς του είναι ανακριβής, τόνισε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερ στενός συνεργάτης του.
«Βρίσκεται στο Ντουμπάι από σήμερα το μεσημέρι», τόνισε ο ίδιος συνεργάτης (ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί από το Ρόιτερ), ενώ τόνισε πως τηλεφώνησε ο ίδιος στον Ματέρι για να πληροφορηθεί που βρίσκεται.
Aνάληψη καθηκόντων από τον πρωθυπουργό
Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι θα αναλάβει τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου βάσει διατάγματος που υπέγραψε ο προκάτοχός του Ζιν ελ Απνεντίν Μπεν Άλι προτού εγκαταλείψει τη χώρα, μεταδίδει απόψε το επίσημο πρακτορείο ΤΑΡ.
Στο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, το ΤΑΡ μεταδίδει πως «βάσει διατάγματος που υπεγράφη από τον πρόεδρο της χώρας με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2011, ο Μοχάμεντ Γανούσι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου της δημοκρατίας». Αυτή η διευκρίνιση δεν περιεχόταν στο αρχικό κείμενο της ανακοίνωσης.
Ο μεταβατικός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί το Σάββατο με τους εκπροσώπους από τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Πρόκειται να είναι μία αποφασιστική ημέρα. Θα συναντηθώ με εκπροσώπους από τα πολιτικά κόμματα για να σχηματίσω μία κυβέρνηση, η οποία ευελπιστώ πως θα καλύψει όλες τις προσδοκίες», τόνισε ο Γανούσι, μιλώντας από τηλεφώνου σε ιδιωτικό δίκτυο της χώρας.
Παράλληλα, η ΕΕ ζήτησε να υπάρξει μία «βιώσιμη» δημοκρατική λύση στην Τυνησία και απηύθυνε έκκληση να πρυτανεύσει η γαλήνη έπειτα
Τέλος, έπειτα από 23 χρόνια
Ο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο πρόεδρος της Τυνησίας που εγκατέλειψε σήμερα τη χώρα μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, θεωρείτο στο εξωτερικό ως ένα αποτελεσματικό «ανάχωμα» απέναντι στους ισλαμιστές, παρά τις -συχνά ήπιες- επικρίσεις που δεχόταν για τη βραδύτητα με την οποία προχωρούσε ο εκδημοκρατισμός της χώρας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο 74χρονος Μπεν Άλι εξελέγη για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην προεδρία της Τυνησίας το 2009, με ποσοστό που άγγιζε το 90% των ψήφων, μολονότι οι εκλογές αυτές δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.
Στις 7 Νοεμβρίου 1987, όταν ο Μπεν Άλι διαδέχτηκε τον ασθενή Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, τον «πατέρα της ανεξαρτησίας» της χώρας, όλοι οι Τυνήσιοι, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών, χαιρέτισαν την αλλαγή που έγινε «χωρίς βία και αίμα» αν και ορισμένοι δεν δίστασαν να την χαρακτηρίσουν «ιατρικό πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του τον θεωρούσαν «σωτήρα» της χώρας, αναγνωρίζοντάς του ότι έθεσε τις βάσεις για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την καταστολή του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.
Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία ο Μπεν Άλι κατήργησε την ισόβια προεδρία που είχε καθιερώσει ο Μπουργκίμπα και περιόρισε το χρονικό διάστημα του προέδρου της χώρας σε μόνο τρεις θητείες. Ακολούθησε τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική «αλληλεγγύης», δημιουργώντας ένα ειδικό ταμείο για τους φτωχούς και αναπτύσσοντας ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ευνοϊκών πολιτικών για τις γυναίκες. Ταυτόχρονα όμως, το καθεστώς του σκλήρυνε, καταστέλλοντας κάθε αντιπολίτευση απ' όπου και αν προερχόταν, είτε από την Αριστερά είτε από τους ισλαμιστές, που συλλαμβάνονταν κατά χιλιάδες τη δεκαετία του 1990. Επέβαλε επίσης περιορισμούς στον Τύπο και στα συνδικάτα, που κταγγέλονταν από τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, ζούσαν εξόριστοι.
Ο Μπεν Άλι ήταν στρατιωτικός καριέρας. Γεννήθηκε στο Χαμάμ Σους και φοίτησε στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή του Σεν-Σιρ, στη Γαλλία και την Ανωτάτη Σχολή Πληροφοριών και Ασφάλειας των ΗΠΑ. Πολύ γρήγορα απέκτησε το βαθμό του στρατηγού και το 1984 διορίστηκε αρχικά υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας και κατόπιν υπουργός Εσωτερικών. Τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, μέχρι την ανατροπή του Μπουργκίμπα.
Δηλώνοντας υπέρμαχος του εκδημοκρατισμού «χωρίς βιασύνες», το 1994 εισήγαγε τον πλουραλισμό σε «μικρές δόσεις» και πέντε χρόνια αργότερα οργάνωσε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία της Τυνησίας, τις οποίες κερδίζει με ποσοστό 99,4%. Το 2002 ωστόσο οργανώνει δημοψήφισμα τροποποιώντας το σύνταγμα ώστε να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία μετά τη λήξη της τρίτης θητείας του. Στις εκλογές του 2004 επανεκλέγεται με ποσοστό 94,48% και το 2009 διεκδικεί και κερδίζει την πέμπτη θητεία του, με ποσοστό 89,62%.
Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν το καθεστώς του ως «αυταρχικό», ιδίως μετά την καταστολή από το στρατό, το 2008, των ταραχών που ξέσπασαν με αφορμή την υψηλή ανεργία και το νεποτισμό στη χώρα.
Στα μέσα Δεκεμβρίου ένας άνεργος πτυχιούχος πανεπιστημίου αυτοπυρπολήθηκε όταν η αστυνομία του απαγόρευσε να πουλάει φρούτα στο δρόμο χωρίς άδεια. Ο θάνατος του νεαρού πυροδότησε μια σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που επεκτάθηκαν μέχρι και την πρωτεύουσα Τύνιδα και οδήγησαν τελικά στην πτώση του Μπεν Άλι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ