ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ*
Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 επισκέφθηκε τα Σκόπια ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ. Κάντριμαν, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι στον οποίο -σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία- εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη λειτουργία κράτους δικαίου και την ύπαρξη ελευθερίας του Τύπου στα Σκόπια…
τονίζοντας ότι αυτές οι ανησυχίες συμπεριλαμβάνονται και στην ετήσια έκθεση των ΗΠΑ για τις ανθρώπινες ελευθερίες στα Σκόπια.
τονίζοντας ότι αυτές οι ανησυχίες συμπεριλαμβάνονται και στην ετήσια έκθεση των ΗΠΑ για τις ανθρώπινες ελευθερίες στα Σκόπια.
Διαβάζοντας την είδηση αναρωτήθηκα: τώρα ξύπνησαν οι ΗΠΑ; Τότε καλά ξυπνητούρια… γιατί το κράτος δικαίου και οι ανθρώπινες ελευθερίες κακοποιούνται διαχρονικά στα Σκόπια… Από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το κρατίδιο από τον Τίτο με ονομασία «Μακεδονία» για να εξυπηρετήσει την προσπάθειά του για απόσχιση εδαφών από Ελλάδα και Βουλγαρία, συνοδεύτηκε κι από βίαιη προσπάθεια εθνογένεσης.
|
η αίτηση εγγραφής του Κίρο Γκλιγκόροφ στον δικηγορικό σύλλογο Σκοπίων (13.8.1942) Αναφέρει: "Καταγωγή=Βουλγαρική" |
Ετσι ο Κύρο Γκλιγκόροφ που άρχισε δικηγορία το 1941 στο Βελιγράδι ως Κύρο Γκριγκορίεβιτς έγινε στη συνέχεια Κύρο Γκλιγκόροφ και κατέβηκε στα Σκόπια ως ηγετικό στέλεχος του νέου κράτους και μάλιστα ήταν ένα από τα δέκα ιδρυτικά μέλη του «Δικηγορικού Συλλόγου Μακεδονίας» και γι' αυτό, όταν το Μάιο του 2005 γιόρτασαν τα 60 χρόνια ίδρυσής του, τον είχαν βασικό ομιλητή (σ' αυτήν την εκδήλωση που έγινε μέσα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων ήμουν προσκεκλημένος ως πρόεδρος του ΔΣΘ, τότε κι όταν στο χαιρετισμό μου αποκάλεσα τους δικηγόρους των Σκοπίων «συναδέλφους της FYROM» υπήρξε κάποια αναστάτωση και ζήτησε ο Γκλιγκόροφ να δει την ελληνική αντιπροσωπεία).
Επί δεκαετίες υπήρξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημεύσεις περιουσιών, υποχρεωτικές αλλαγές ονοματεπωνύμων, εκτοπίσεις και φυλακίσεις Ελλήνων Σαρακατσάνων και εν συνεχεία συστηματική πίεση για «μακεδονοποίηση» του πληθυσμού. Κι αν αυτά γίνονταν στις πρώτες δεκαετίες του κομμουνιστικού καθεστώτος (θέλοντας να καλοπιάσουν τον Τίτο όλες οι χώρες έκαναν πως δεν τα έβλεπαν), δεν είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση μετά το 1991.
Σήμερα στη FYROM η πληροφόρηση είναι κατευθυνόμενη και, αν κάποιος ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, με κάποιο πρόσχημα κλείνουν την εφημερίδα ή το κανάλι… Ολοι οι κάτοικοι έχουν εξάρτηση από το κράτος που, σε μια χώρα με ανεργία περίπου 40% και μέσο μισθό 250 ευρώ μηνιαίως, ξοδεύει τεράστια ποσά για να γεμίσει τις πλατείες με αρχαιοελληνικά αγάλματα και για διεθνή προπαγάνδα προσπαθώντας να πείσει ότι είναι «Μακεδόνες» απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου…
Καλά ξυπνητούρια στις ΗΠΑ… Αν ψάξουν περισσότερο, ίσως καταλάβουν ότι στηρίζουν χώρα-προτεκτοράτο δημιούργημα του μεγαλοϊδεατισμού του Τίτο κι ότι μ' αυτήν τη στήριξη συμβάλλουν και στην πλαστογράφηση της παγκόσμιας Ιστορίας.
*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος