Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.2.11

Φόβος για τους ‘εξωγήινους’



Φεβρουάριος 11, 2011.
Σύμφωνα με τον Simon Conway Morris, καθηγητή Εξελικτικής & Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge, οι εξωγήινοι, ίσως μοιάζουν με το ανθρώπινο είδος, όχι μόνον, στην φυσιογνωμία αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά όπως η απληστία, η βία ή η τάση απόκτησης πόρων από άλλους κλπ.
Παρά τους φαινομενικούς  ειρηνικούς σκοπούς, οι εξωγήινοι θα έφθαναν στον πλανήτη μας, μόνο αν είχαν εντοπίσει υλικά τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για τον εαυτό τους.
Αυτά θα μπορούσαν να ήταν μέταλλα, νερό, ή καύσιμα.


Ο βρετανός καθηγητής προειδοποιεί την επιστημονική κοινότητα ό, τι όπως οι άνθρωποι αναζητούν ζωή σε άλλους πλανήτες, ίσως, και οι εξωγήινοι έχουν τον ίδιο σκοπό: την αναζήτηση άλλων μορφών ζωής. Και,  ίσως, έχουν την ίδια ‘λογική’ η οποία χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.
Η στρατηγική της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος, είναι να εντοπίσει στο διάστημα νερό, γιατί βασικός παράγοντας δημιουργίας των όντων είναι το νερό.
Οι πρόσφατες διαστημικές αποστολές έχουν επισημάνει την ύπαρξη πάγου στη Σελήνη και τον Άρη. Άρα στο διάστημα υπάρχει νερό.

Ψάχνουν για τις  ιδανικές συνθήκες
Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 400 πλανήτες, εκτός του ηλιακού συστήματός μας, αυτό όμως δεν σημαίνει και την ύπαρξη ζωής σε αυτούς.
Οι πλανήτες για να δημιουργήσουν  ζωή πρέπει να βρίσκονται σε ιδανική απόσταση από τον Ήλιο τους,  ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί το πρωταρχικό κύτταρο μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε υγρή μορφή.
Ο Conway Morris υποστηρίζει ότι η παρουσία εξωγήινων μορφών ζωής είναι πολύ πιθανή σε πλανήτες όπως η Γη, όπου οι οργανισμοί διαμορφώνονται με την ίδια βιοχημική δομή όπως των γήινων έμβιων όντων.
Ο επιστήμονας υιοθετεί την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου και πιστεύει ότι αυτή η διαδικασία θα υπάρχει και σε άλλους πλανήτες.
«Η ύπαρξη της βιόσφαιρας και η πλήρης εξελικτική διαδικασία επέτρεψε την εμφάνιση της νοημοσύνης».
Βασική προϋπόθεση θεωρεί ότι ο πλανήτης θα πρέπει να έχει περίπου τις ίδιες διαστάσεις με τη Γη, ώστε να εμπεριέχει την ίδια βαρύτητα ή αλλιώς την ίδια δύναμη έλξης των αντικειμένων στην επιφάνειά του.

Επικίνδυνες δραστηριότητες
Ο Albert Harrison, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας, εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα κατανόησης των ραδιοκυμάτων  που προέρχονται από το διάστημα και λαμβάνονται μέσω των ισχυρών κεραιών που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της υδρογείου.
Εκφράζει, επίσης, τις επιφυλάξεις του, για το περιεχόμενο των μηνυμάτων που αποστέλλονται από τους ανθρώπους στο διάστημα, εδώ και είκοσι χρόνια, ελπίζοντας ότι θα τα εντοπίσουν νοήμονα εξωγήινα όντα.
Μερικά από τα μηνύματα αυτά είναι σοβαρά, ωστόσο, σε άλλα, περιέχονται και ‘δείγματα’ ανθρώπινων συναισθημάτων για να εξοικειωθούν οι κάτοικοι άλλων πλανητών με την επίγεια ζωή και τον πολιτισμό.
Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι εκπρόσωποι των εξωγήινων πολιτισμών που θα έφθαναν κάποτε στον ‘Γαλάζιο πλανήτη’,  θα ήταν με τον τρόπο αυτόν γνώστες των προβλημάτων του γήινου πολιτισμού και της ιστορίας τους μέσα από τους πολέμους, την φτώχια και την πείνα που πέρασε κα περνά η ανθρωπότητα.
Ο Χάρισον, ωστόσο, συμμερίζεται τις απόψεις άλλων επιστημόνων ότι η αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών με τέτοιες ενέργειες είναι μια επικίνδυνη πράξη.
Γιατί,  αν οι εξωγήινοι είναι ‘αντίγραφα’ του ανθρώπου, κανείς δεν εγγυάται για τις προθέσεις τους.