Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1.3.11

Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη στην Κύπρο


01 Μαρτίου 2011, 17:36 EET

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει στις Βάσεις Ακρωτηρίου πολεμικά αεροσκάφη τύπου  Typhoon, με στόχο  την επιτήρηση του εναερίου χώρου της Λιβύης ως απαγορευμένης πτητικής ζώνης (σε περίπτωση που θα αποφασισθεί αυτό το μέτρο) για να μην μπορεί το καθεστώς Καντάφι να χρησιμοποιεί την αεροπορία εναντίον των εξεγερθέντων εναντίον του δυνάμεων.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times, η Βρετανία διαθέτει τα αναγκαία γι’ αυτό το σκοπό μαχητικά αεροπλάνα, τα Eurofighter Typhoon.  To πρόβλημα είναι οι βάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.  "Αφού δεν θα μπορούν να απογειώνονται από αεροπλανοφόρα» αναφέρει το δημοσίευμα, «τα μαχητικά θα πρέπει να απογειώνονται από μια βρετανική βάση στην Κύπρο, κάπου 1,800 μίλια μακριά από τη Λιβύη ή από κάποιο αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ στη νότια Ευρώπη πιθανό την Ιταλία».
Αυτές οι πιθανότητες μαζί με άλλες είναι υπό μελέτη, αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο παρουσιάζει το Βρετανό Πρωθυπουργό σαν πιο αποφασισμένο στη λήψη μέτρων εναντίον του Καντάφι σε σύγκριση με άλλους ηγέτες.
Ήδη έδωσε εντολή στον αρχηγό του Γενικού Στρατιωτικού Επιτελείου, Sir David Richards, να μελετήσει τρόπους για την κήρυξη του εναέριου χώρου της Λιβύης ως απαγορευμένης πτητικής ζώνης. Ανάμεσα στα μέτρα που μελετούνται είναι και ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ακόμη και η αποστολή στρατιωτών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η Κυβέρνηση αναμένει επίσημη ενημέρωση.


Sigmalive/KYΠΕ