Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.3.11

Τουρκία: Ανισότητες, φτώχεια αλλά και ανάπτυξη




Η Τουρκία παρουσιάζεται από την πολιτική της ηγεσία ως πανίσχυρη, με μία δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία. Στην πραγματικότητα, όμως, οι κοινωνικές και γεωγραφικές αντιθέσεις είναι έντονες, ενώ το βιοτικό επίπεδο υπολείπεται πολύ έναντι της Δύσης.





Του Γιώργου Παυλόπουλου

Εντονες κοινωνικές αντιθέσεις, χαμηλό βιοτικό επίπεδο σε σχέση με την ανεπτυγμένη Δύση και φυσικά με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., αλλά και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης χαρακτηρίζουν τη σημερινή Τουρκία. Αυτά είναι τα συμπεράσματα που συνάγονται από έρευνα της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας (TurkStat) που φέρει τον τίτλο «Η κατανομή των εισοδημάτων και το βιοτικό επίπεδο κατά το 2009». Η δημοσιοποίησή της έγινε από την (αντιπολιτευόμενη) εφημερίδα Hurryiet και «προσγειώνει», έστω εν μέρει, τις θριαμβολογίες της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για τις επιδόσεις της οικονομίας.Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το τμήμα της κοινωνίας που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα είναι κατά 8,5 φορές πλουσιότερο σε σχέση με εκείνο που βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας -δηλαδή έχει αυξηθεί σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα, που έδινε ένα λόγο της τάξης του 8,1. Επίσης, στο 20% των πλουσιότερων Τούρκων αντιστοιχεί περίπου το μισό ΑΕΠ της χώρας (47,6%), όταν στο φτωχότερο 20% αντιστοιχεί μόλις το 5,6%.
Χειρότερα
Κάποιοι, βεβαίως, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν και χειρότερα. «Ασφαλώς, η στατιστική αποτυπώνει ένα χάσμα μεγαλύτερο του οκταπλάσιου και αυτό αποτελεί ένδειξη ανισότητας. Σε σύγκριση, όμως, με τη δυτική Ευρώπη, η αναλογία είναι καλύτερη», σχολίασε ο καθηγητής Σεϊφετίν Γκιουρσέλ. Και πράγματι έχει δίκιο, όχι μόνο σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, όπου στο 20% των πλουσιότερων Αμερικανών αναλογεί το 49,4% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ στο φτωχότερο το 3,4%. Από την άλλη, ωστόσο, η τάση στην Τουρκία είναι αυξητική -και αυτό αποτελεί το βασικότερο παράγοντα ανησυχίας. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες και ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της χώρας. Έτσι, ενώ το μέσο εισόδημα των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης για το 2009 ήταν 12.795 λίρες, στη νοτιοανατολική Ανατολία το αντίστοιχο ποσό ήταν 4.665 λίρες -ήτοι, κατά δύο τρίτα χαμηλότερο. Η ίδια έρευνα δείχνει, επίσης, ότι σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας (825 λίρες ή 515 δολάρια μηνιαίως), αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,1% του πληθυσμού. Και εδώ, λοιπόν, παρατηρείται επιδείνωση των δεδομένων σε σχέση με το 2008, όταν υπήρχαν 11,58 εκατ. φτωχοί (16,7%). Όπως είναι δε φυσικό, το ποσοστό των φτωχών είναι ακόμη μεγαλύτερο στην Ανατολία.
Δάνειο
Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμη στοιχεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Έτσι, σύμφωνα με την TurkStat, σχεδόν ο ένας στους έξι Τούρκους (59,3%) έχει να εξυπηρετήσει κάποιο δάνειο, το 44% δεν είναι σε θέση να αγοράσει καινούρια ρούχα, ενώ το 60,5% δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για να βάλει στο τραπέζι του κρέας. Την ίδια στιγμή, το 60,8% διαθέτει ιδιόκτητο σπίτι, ενώ ο ένας στους τρεις (31,6%) είναι κάτοχος αυτοκινήτου. Τελικά, η πραγματική Τουρκία δεν είναι τόσο ισχυρή και όμορφη όσο η βιτρίνα της...
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
8,5 φορές μεγαλύτερο είναι το εισόδημα για το 20% των πλουσιότερων Τούρκων έναντι του αντίστοιχου που έχει το 20% των φτωχότερων.
13 εκατ. Τούρκοι 17,1% του συνολικού πληθυ­σμού) ζουν σήμερα κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.
44% του πληθυσμού δεν μπορεί να αγοράσει καινούρια ρούχα και 60,5% δεν έχει λεφτά για να βάλει κρέας στο τραπέζι του.
60,8% διαθέτει ιδιόκτητο σπίτι και 31,6% είναι κάτοχος αυτοκινήτου.
12.765 λίρες είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα για ένα κάτοικο της Κωνσταντινούπολης, έναντι 4.655 για όσους ζουν στα βάθη της Ανατολίας.
59,3% των Τούρκων είναι αναγκασμένοι να εξυπηρετούν κάποιο χρέος.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=100427157#