Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.3.11

Κύπρος: Επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές οι τέσσερις ευρωβουλευτές και ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, που είχαν συλληφθεί από το κατοχικό καθεστώς.Πηγή: ΑΠΕ  12/03/11-23:04
Επέστρεψαν αργά απόψε στις ελεύθερες περιοχές οι επτά από τους εννέα συλληφθέντες το πρωί στην Αμμόχωστο από το κατοχικό καθεστώς.
Πρόκειται για την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα, Αρτούρ Ζασάστα και την Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα.
Μαζί τους επέστρεψαν επίσης ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο πατήρ Σάββας, και η βοηθός του ευρωβουλευτή Βαλέσα, ο οποίος είναι γιος του ηγέτη της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα.

Όλοι μετέβησαν στα κατεχόμενα για να διαπιστώσουν οι τρεις ξένοι ευρωβουλευτές την καταστροφή από τον τουρκικό στρατό της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, μέλος της Κίνησης Προσφύγων, εξακολουθούν να κρατούνται από το κατοχικό καθεστώς και πιθανόν αύριο ή την Δευτέρα θα προσαχθούν σε «δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος με την κατηγορία ότι εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η οποία από το 1974 είναι έρημη και ακατοίκητη και για το λόγο αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή τύπο ως «πόλη φάντασμα».
Ωστόσο, και οι δύο μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμόχωστου για προληπτικούς λόγους, γιατί αισθάνθηκαν αδιαθεσία.
Θα διανυκτερεύσουν φρουρούμενοι από «αστυνομικούς» του καθεστώτος.
Ο κ. Γιαννάκης Μάτσης , ο οποίος είχε διαδεχθεί το 1993 τον Γλαύκο Κληρίδη στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, είναι αδελφός του ήρωα του αγώνα του 1955-56 των Ελληνοκυπρίων κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας.
Στον αστυνομικό σταθμό, όπου οδηγήθηκαν όλοι οι συλληφθέντες, τους επισκέφθηκε ο αρχηγός του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σογιέρ, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή βοήθεια στη δοκιμασία τους.
Σε δηλώσεις της απόψε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι συνελήφθησαν έξω από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με την κατηγορία ότι οι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη.
Η κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι αμέσως επέδειξε ενδιαφέρον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι στα κατεχόμενα μετέβη για βοήθεια και συμπαράσταση ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία κ. Τάσος Γεωργίου, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά.
Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιαρουσλάβ Βαλέσα τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθησαν για να παρεμποδιστούν να δουν την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα.
Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος δήλωσε ότι βίωσε το «σκληρό και αδίστακτο πρόσωπο» της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και του παράνομου καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.