Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.3.11

Ισχυρή συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ


Η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ έχει χαρακτηρισθεί ιστορική. Και όντως έτσι είναι. Για πρώτη φορά οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε τόσο καθοριστική περίοδο και ουδέποτε υπήρξαν στενότερες και φιλικότερες. Και είναι δίκαιο να εξαρθεί εδώ και η συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ήρθη πάνω από ιδεολογικές τοποθετήσεις και διαχρονικές κομματικές θέσεις, και συνέβαλε αποφασιστικά στη διεύρυνση και προαγωγή των σχέσεων.



Η ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την περιοχή μας περίοδο. Σε περίοδο σοβαρών ανακατατάξεων, πολιτικής ρευστότητας, μεγάλων κινδύνων και άλλων σημαντικών εξελίξεων. Ο εντοπισμός κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου ήλθε να προσθέσει άλλον έναν κρίκο στις εξελίξεις αυτές και να ενδυναμώσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.
Οι λαϊκές εξεγέρσεις σε σειρά αραβικών χωρών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, δεν δημιουργούν μόνο προοπτικές εκδημοκρατισμού σε καθεστώτα απολυταρχικά. Δημιουργούν και κινδύνους όσον αφορά τη ρευστότητα και τα διάδοχα σχήματα, όπως και παράταση των αδιεξόδων, με άγνωστη κατάληξη.
Κύπρος και Ισραήλ πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και επιφυλακή, καθώς το ενδεχόμενο επικράτησης ακραίων ισλαμικών στοιχείων δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα είναι τραγωδία, εάν συμβεί το απευκταίο και η Τουρκία συνδεθεί με τις ακραίες αυτές καταστάσεις, προς τις οποίες αλληθωρίζει, την ίδια στιγμή που επιδιώκει να καταστεί και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας που συνοδεύονται και από νεο-οθωμανικά οράματα, η προσπάθειά της να καταστεί ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους και για την ασφάλεια του Ισραήλ και για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Επιβάλλουν, συνεπώς, μια στενότατη σχέση και μια ισχυρή συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου στην περιοχή, ικανής να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ενδεχόμενα προκύψουν.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλείται να υπερβεί ακόμη περισσότερο τις όποιες ιδεολογικές αντιλήψεις και να προχωρήσει χωρίς ενδοιασμούς και αμφιταλαντεύσεις σε σύναψη συμμαχιών με το Ισραήλ. Για να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο η «ιστορική επίσκεψη» και η «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών, πρέπει να θεμελιωθεί όχι μόνο στους λόγους, αλλά και σε ισχυρές συμμαχίες, σε όλους τους τομείς. Η ενεργειακή συμφωνία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία υπογραφής και άλλων συμφωνιών, που θα καθιστούν ισχυρό ένα μέτωπο Λευκωσίας-Τελ Αβίβ έναντι οποιωνδήποτε κινδύνων.
Ισραήλ και Κύπρος δεν μπορούν να είναι απομονωμένοι σε μια περιοχή όπου οι κίνδυνοι των νεο-οθωμανικών οραμάτων της Τουρκίας και οι βλέψεις ακραίων ισλαμικών στοιχείων, θα θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη των δύο κρατών. Επιβάλλεται να συμμαχήσουν για να επιβιώσουν.