Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.3.11

Ελληνική συμμετοχή στη νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη


Τέσσερα F-16, ένα αεροσκάφος εναερίου ελέγχου τύπου ERIEYE, μια φρεγάτα και ένα με δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, αναμενεται να διαθέσει η Αθήνα στην περίπτωση στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στη νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη καθορίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη για τις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Πάνου Μπεγλίτη, του ΑΓΕΕΘΑ πτεράρχου Ι. Γιάγκου και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Ζέππου.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος και η Ελλάδα επιδιώκει ειρηνική λύση, σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 1970 της 26ης Φεβρουαρίου και 1973 της 17ης Μαρτίου, ενώ παράλληλα η χώρα μας σέβεται και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.

Διάθεση τεσσάρων ελληνικών F-16


Σημαντική αναμένεται να είναι η συνδρομή της Ελλάδας στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης.



Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να διατεθούν τέσσερα έως έξι F16 για επιτήρηση της εφαρμογής του αποκλεισμού του εναερίου χώρου της Λιβύης, ένα αεροσκάφος εναερίου ελέγχου (τύπου ERIEYE), μια φρεγάτα και ένα με δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Επίσης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι στρατιωτικές βάσεις Σούδας και Ακτίου.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο είναι πιθανόν να αναλάβει ρόλο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ελέγχου εφαρμογής του εμπάργκο όπλων.
«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
«Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»,πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας.

ΝΔ: Καθυστερημένη απόφαση του Σ.Α.


Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο πως η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία ελήφθη, «επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων και να καταφέρει φονικά πλήγματα στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης».
«Από δω και πέρα», πρόσθεσε ο βουλευτής Β' Αθηνών, «η παγκόσμια δημοκρατική κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον Λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας και να προχωρήσει προς μία ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν».
Αντίθετα τα κόμματα σε ελληνική συμμετοχή
«Όπως στην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, με φύλλο συκής τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνεται αυτή τη στιγμή μια ιμπεριαλιστική επέμβαση με επικεφαλής την Γαλλία, αλλά και με όλους τους συμμάχους δίπλα, που στρέφεται αντικειμενικά εναντίον του λαού της Λιβύης» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα και συνέχισε:
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι στο πόδι, να αντιδράσει σε αυτή την πολεμική επίθεση, που ανοίγει το δρόμο σε νέες εστίες πολέμου σε όλη την περιοχή».
«Μέχρι σήμερα δεν έχει σκοτωθεί Άραβας από ελληνικά όπλα. Γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα η αρχή;» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Η βαρβαρότητα του καθεστώτος Καντάφι δεν αντιμετωπίζεται με τη βαρβαρότητα μιας νατοϊκής επέμβασης. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλη τη Μεσόγειο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εμπλοκή της Ελλάδας με οποιοδήποτε τρόπο, στη χρησιμοποίηση των εδαφών της και της βάσης της Σούδας».
Αντίθετος σε συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Κουβέλης που δήλωσε: «Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί με τον οποιοδήποτε τρόπο σε πολεμικές διαμάχες, λόγω και της ιδιαιτερότητάς της στην ευρύτερη περιοχή. Ο μόνος ρόλος της πρέπει να είναι η συμμετοχή της σε ειρηνευτικές διαδικασίες».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ