Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31.3.11

Ο υιός Μουμπάρακ δρούσε από την Κύπρο

Μέρος της περιουσίας του σε επιχειρήσεις και εταιρείες στο νησί μας  

Όπως έγραψε χθες η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Αλ Αχράμ», ο Γκαμάλ, γιος του έκπτωτου Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, διατηρούσε εταιρείες με έδρα την Κύπρο.
Στη χώρα μας έχει αναπτύξει μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, μεταφέροντας μέρος της περιουσίας του και της οικογένειας Μουμπάρακ, ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του έκπτωτου Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, αποκαλύπτει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Αλ Αχράμ».Βάση για τις δραστηριότητές του αυτές αποτελεί μία κυπριακή εταιρεία, ονόματι Bullion.
Στο εκτενές ρεπορτάζ της, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα τονίζει ότι οι δραστηριότητες του Γκαμάλ Μουμπάρακ ξεκίνησαν όταν άφησε την Αίγυπτο για το Λονδίνο, όπου ξεκίνησε να δουλεύει στην Bank of America, γύρω στα 1990.
Το 1996, με έναν από τους συναδέλφους του, τον Ουάλιντ Καμπά, ξεκίνησε μία μικρή επενδυτική τραπεζική επιχείρηση: την Medivest Ltd, με έδρα το Λονδίνο, με μικρά γραφεία στο Κάιρο και με αρχικό κεφάλαιο 54 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Γκαμάλ Μουμπάρακ, που είχε υπηρετήσει τον Ιανουάριο του 1999 ως πρόεδρος της εν λόγω εταιρείας.


Χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων
Η εταιρεία ξεκίνησε στον τομέα χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είχε πει τότε ο Γκαμάλ. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα αμοιβαίο μετοχικό κεφάλαιο, με επενδυτική βάση στην Αίγυπτο και την περιοχή του Κόλπου.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Medinvest του Γκαμάλ Μουμπάρακ βρίσκεται στην κατοχή κυπριακής εταιρείας, της Bullion Company Ltd.
Στις αρχές του 2003, η Bullion ίδρυσε το EFG - Hermes Private Equity (EHPE), μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αιγύπτου, την EFG Hermes, με μερίδιο 35%. Το κεφάλαιο διαθέτει 919 εκατομμύρια δολλάρια επενδύοντας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ατσάλι, τσιμέντο, διατροφικά προϊόντα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του EFG Hermes.
Σε μία πρόσφατη δήλωση, η EFG Hermes τονίζει ότι ο Γκαμάλ κατέχει ένα μερίδιο στην Bullion, γεγονός που δεν αναφέρεται στην κυπριακή καταγραφή, όπου αντίθετα παρουσιάζεται ο αδελφός του, Αλά, να είναι στο διοικητικο συμβουλιο της Bullion από το 1996.
Το Μάρτιο του 2010, ο Γκαμάλ Μουμπάρακ δήλωσε ότι είναι μέλος του συμβουλίου της EFG.
Η «Αλ Αχράμ» προσπάθησε να επιβεβαιώσει από την EFG Hermes πότε ακριβώς ο Γκαμάλ Μουμπάρακ έγινε μέλος του συμβουλίου αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ο νεότερος Μουμπάρακ δεν ήταν ποτέ μέλος.

EFG: Δεν έχει μετοχές
Η ίδια εταιρεία αρνείται ότι ο Γκαμάλ Μουμπάρακ κατέχει μετοχές σε οποιαδήποτε τοπικά ή διεθνή επενδυτικά funds της εταιρείας και προσθέτει ότι η σχέση της εν λόγω εταιρείας με τον Γκαμάλ Μουμπάρακ περιορίζεται στο 18% της ιδιοκτησίας του σε μία θυγατρική της εταιρεία, ειδικότερα της EFG Private Equity, προσθέτοντας ότι η σχέση αυτή ξεκίνησε και έγινε γνωστή το 1997, πριν ο Γκαμάλ Μουμπάρακ ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία.
Η επενδυτική τράπεζα επίσης προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από την οικογένεια Μουμπάρακ, λέγοντας ότι δεν διαχειρίζεται ούτε κεφάλαια ούτε χαρτοφυλάκια για την οικογένεια του πρώην Αιγυπτίου Προέδρου και ακόμη προέβη σε μία δήλωση από τα διευθυντικά στελέχη ότι δεν έχει ούτε άμεσους ούτε έμμεσους προσωπικούς ή επιχειρηματικούς δεσμούς με την οικογένεια Μουμπάρακ.
Για τον Αλάα, ωστόσο, η τράπεζα αρνήθηκε να αποκαλύψει ή να σχολιάσει το μερίδιό του στην εν λόγω θυγατρική εταιρεία ή αν διατηρούσε μερίδιο σε κάποιες άλλες.
Παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να κρατήσει αποστάσεις από τους Μουμπάρακ, υπάρχει μία ακόμη σχέση που φέρνει πιο κοντά τον Γκαμάλ Μουμπάρακ με την EFG Hermes. Η "EHPE" διευθυνόταν από το συνεργάτη του Ουάλιντ Καμπά, που είναι Ιορδανός με βρετανική υπηκοότητα.
Το 2000, ο Γκαμάλ Μουμπάρακ μπήκε στην πολιτική.
Το Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου 2001, η Bullion δημιούργησε ένα ακόμη αμοιβαίο κεφάλαιο, το international securities fund.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεχίζονται και το Δεκέμβριο του 2004 δημιουργείται ένα αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικού κινδύνου.
Το 2005, ένα ακόμη αμοιβαίο κεφάλαιο ιδρύεται, το Horus Food and Agribusiness Limited Partnership, με αρχικό κεφάλαιο 2 εκατομμύρια δολάρια, επίσης με βάση την Κύπρο, όπου συμμετέχει ο Γκαμάλ Μουμπάρακ.
Όλα αυτά τα επενδυτικά προϊόντα αναπτύσσονται σημαντικά, ενώ ο Γκαμάλ Μουμπάρακ βρίσκεται στην πολιτική.

«Επωφελείτο από τη θέση του στο κόμμα»


Η αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ Αχράμ", συμπερασματικά, υποστηρίζει ότι ο Γκαμάλ Μουμπάρακ κατέχει μερίδιο σε μία εταιρεία με βάση την Κύπρο, από την οποία προέρχονται επενδυτικές θυγατρικές εταιρείες και κεφάλαια.
Η εφημερίδα τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν ο γιος του πρώην Προέδρου της χώρας να κάνει τόσες επιχειρηματικές δραστηριότητες, παρά μόνο επωφελούμενος από τη θέση της οικογένειάς του και τη δική του υψηλή θέση που κατείχε στο πρώην κυβερνών κόμμα της Αιγύπτου, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα.

η σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.