Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7.4.11

«Έξω οι πράκτορες της Άγκυρας»

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011 4:14 μμ





Λευκωσία:
Με εντάσεις, «συλλήψεις» και μικρότερη συμμετοχή από τις δύο προηγούμενες φορές, σημαδεύτηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής πλατφόρμας σήμερα μπροστά από τη λεγόμενη βουλή και την ''τουρκική πρεσβεία'' στην κατεχόμενη Λευκωσία.



Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν προς την ψευδοβουλή, όπου για πρώτη φορά ο δρόμος είχε κοπεί με σιδερένια κάγκελα, ενώ 300 και πλέον ''αστυνομικοί'' είχαν παραταθεί πίσω από αυτά και γύρω από τα κτίρια της ''βουλής'' και της ''πρεσβείας''. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονταν και πολλοί «αστυνομικοί» με πολιτική περιβολή. Μπροστά από το κτίριο της ψευδοβουλής βρίσκονταν δύο πυροσβεστικά οχήματα.
Το πρώτο επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν οπαδοί του πολιτιστικού επαναπροσεγγιστικού κέντρου Μπαράκα, που κρατούσαν πανό με σύνθημα ''Εισβολέα Τουρκική Δημοκρατία εξαφανίσου από την Κύπρο'', πήγαν στην πλαϊνή είσοδο της ψευδοβουλής και φώναζαν συνθήματα εναντίον της Τουρκίας.

Οι διαδηλωτές πετούσαν πλαστικά μπουκάλια με νερό στους ''αστυνομικούς'' που βρίσκονταν στην είσοδο. ''Αστυνομικός'' με πολιτικά άρπαξε το πανό και προσπάθησε να φύγει και ενεπλάκη με τους διαδηλωτές που φώναζαν ''Εξω η αστυνομία'', ''Κάτω ο φασισμός'', ''Σε μια ανεξάρτητη Κύπρο όλοι οι λαοί είναι αδέρφια''.
Ενταση προκλήθηκε όταν άτομο προσπάθησε να τοποθετήσει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κάγκελο της ''πρεσβείας'' της Τουρκίας. ''Αστυνομικός'' προσπάθησε να τον αποτρέψει και τότε ''αστυνομικός'' με πολιτικά άρπαξε τη σημαία, με αποτέλεσμα να προκληθεί πάλι επεισόδιο. Το ίδιο σκηνικό με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάλι, προκλήθηκε λίγα λεπτά αργότερα από το ίδιο άτομο στα κάγκελα της ψευδοβουλής.

Ηταν οι μόνες φορές που θεάθηκαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο της εκδήλωσης.

Ωστόσο σημαίες της Κύπρου κρέμασαν από τα γραφεία της τ/κ εφημερίδας Αφρίκα, που βρίσκεται απέναντι από την ψευδοβουλή, τα μέλη της κίνησης Γιασεμί.

Οι διαδηλωτές έκαψαν μια μαυροντυμένη κούκλα που παρίστανε τον ''πρωθυπουργό'' Ιρσέν Κιουτσιούκ, φωνάζοντας ''έξω οι μαριονέτες''.

Εκ μέρους της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών KTOES, η Σέλμα Εϊλέμ ανέγνωσε μια δήλωση εκ μέρους της συνδικαλιστικής πλατφόρμας, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για απόσυρση του επιβαλλόμενου οικονομικού πακέτου και προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι Τ/κ, πρόσθεσε, θέλουν να διοικούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Εκφράζοντας αντίθεση στην παραχώρηση των λεγόμενων υπηκοοτήτων, η Εϊλέμ τόνισε ότι οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την επίλυση του Κυπριακού και την επίτευξη της ειρήνης στην Κύπρο.

Σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές, φωνάζοντας ''έξω η αστυνομία'', προπηλάκιζαν τους λεγόμενους πολιτικούς αστυνομικούς, αναγκάζοντάς τους να απομακρυνθούν.
Τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη και σύμφωνα με τις τ/κ ιστοσελίδες πρόκειται για μέλος της συντεχνίας Hava Sen των εργαζομένων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όταν προσπάθησε να περάσει από το σιδερένιο φράγμα της ''αστυνομίας''. Για την απελευθέρωσή του ζητήθηκε η παρέμβαση του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Φερντί Σογιέρ και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Παρά το ότι τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας δεν συμμετείχαν οργανωμένα, οι αρχηγοί τους Φερντί Σογιέρ και Μεχμέτ Τσακιτζί μετέβησαν στον τόπο της εκδήλωσης με τον τελευταίο να αποδοκιμάζεται από ορισμένους διαδηλωτές. Στο χώρο της διαδήλωσης βρέθηκαν και οι Ιζέτ Ιζτζιάν του κόμματος Ενωμένη Κύπρος και Μουράτ Κανατλί του κόμματος Νέα Κύπρος, τα οποία στήριζαν και μετείχαν στο συλλαλητήριο.
Της πορείας των διαδηλωτών ηγείτο η οργάνωση Dev Is με τον πρόεδρό της Μεχμέτ Σεϊς να αντιδρά έντονα όταν είδε τα σιδερένια κάγκελα. ''Τα σύνορα με τους Ε/κ έφτασαν μέχρι εδώ'' διερωτήθηκε πριν αρχίσουν την καθιστική εκδήλωση.
Σε στάση εργασίας ήταν από νωρίς και οι εργαζόμενοι στην ψευδοβουλή ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συντεχνιών των ''δημοσίων υπαλλήλων'' στάσεις εργασίας 3 ή 4 ωρών έγιναν σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις.
''Δεν θα γίνουμε πρόσφυγες. Θ' αντισταθούμε'', ''Στήριξη στον αγώνα για ενότητα'', ''Συντεχνίες είμαστε εδώ για λύση ύπαρξής μας. Οσοι δεν μπορούν να καταλάβουν, να δουν, να ακούσουν να πάνε στο γηροκομείο'', ''Η χώρα καίγεται, η κυβέρνηση κοιμάται'', ήταν μερικά από τα συνθήματα των συντεχνιών DAU SEN, EL SEN, TEL SEN, των Τ/κ δασκάλων και καθηγητών, των δημοσιογράφων, των εργαζομένων σε συνεργατικές ''τράπεζες'', στα ''τελωνεία'' κ.ά.

Υπήρχαν και άλλα συνθήματα όπως: ''Αγκυρα πάρε τα χέρια σου από πάνω μας'', ''Απέβαλε τη νοοτροπία του κατακτητή'', ''Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε'', ''Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα τη διοικήσουμε''. Σε ένα πανό ένας γάιδαρος κοίταγε μια άδεια πολυθρόνα και έγραφε ''Αχ βρε γάιδαροι...Τα μάτια του έμειναν κολλημμένα στην πολυθρόνα''.

Μια κοπέλα κρατούσε πανό με μήνυμα προς την ΕΕ που έγραφε ''ΕΕ είσαι υπεύθυνη, διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη σου απέναντι στους υπηκόους σου και τη γη'', κρατώντας τη σημαία της Ενωσης και στη συνέχεια τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην τάφρο απέναντι από το κτίριο της ψευδοβουλής έχει στηθεί μεγάλο αντίσκηνο στο οποίο απόψε στις 7.30 θα δώσει συναυλία ο Τ/κ καλλιτέχνης Αρντά Γκιουντιούζ.

Πηγή: ΚΥΠΕ
http://www.philenews.com/main/320,1,4995,0,64719-.aspx