Στην ίδια λογική με πέρυσι κινούνται οι σχετικές αναφορές για την Κύπρο της έκθεσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2010. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή και το κεφάλαιο για την Κύπρο καλύπτει 43 σελίδες.
Υπάρχει ένα τμήμα, το μεγαλύτερο, που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και ένα μικρότερο, που αφορά την «περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους», όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα, με τη διευκρίνιση ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας αναγνωρίζουν το κατοχικό καθεστώς.
Η έκθεση επισημαίνει ότι από το 1974 το «νότιο τμήμα», κατά την έκφραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραμένει υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το «βόρειο διοικείται» από Τουρκοκύπριους και χωρίς να αναφέρεται στην εισβολή που επέφερε τη διαίρεση, μιλά για «ουσιαστικό αριθμό τουρκικών στρατευμάτων τα οποία παρέμειναν στη νήσο».
Περιγράφει την Κυπριακή Δημοκρατία ως πολυκομματική προεδρική Δημοκρατία, όπου ο Πρόεδρος κι η Βουλή εκλέγονται με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Στα προβλήματα που καταγράφει, περιλαμβάνονται περιστατικά αστυνομικής βίας και μειωτικής συμπεριφοράς απέναντι σε κρατούμενους και αιτητές ασύλου. Αναφέρεται επίσης σε καταγγελίες που έγιναν στις Αρχές για βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της οικογενειακής βίας, και ορισμένα που αφορούν κακοποίηση παιδιών.
Επισημαίνει ότι η παράνομη διακίνηση γυναικών ιδίως για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης παραμένει πρόβλημα, ενώ αναφέρεται σε περιστατικά διακρίσεων και βίας εναντίον μειωτικών εθνικών ομάδων.
Μεταξύ αυτών παραθέτει την επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα στις 12 Νοεμβρίου, τις αντιπαραθέσεις στη Λάρνακα στη διάρκεια αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στις 5 Νοεμβρίου και κάποιες επιθέσεις σε Τουρκοκύπριους καθώς και περιστατικά με πρωταγωνιστές μέλη του ΕΛΑΜ.
Σε σχέση με τη «διοικούμενη από τους Τουρκοκύπριους περιοχή», όπως την αποκαλεί, παρότι διευκρινίζει εκ νέου ότι δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, αναφέρεται χρησιμοποιώντας εισαγωγικά σε ανάδειξη «προέδρου» και «βουλής» με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές , άνευ εισαγωγικών, ενώ επισημαίνει ότι η δημόσια ασφάλεια και άμυνα προσωρινά έχει δοθεί στην Τουρκία.
Στην έκθεση υποβαθμίζονται σημαντικά οι διακρίσεις που υπόκεινται οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας και τα περιστατικά παρεμπόδισης άσκησης του δικαιώματος διακίνησης και θρησκευτικής ελευθερίας.
http://www.sigmalive.com/news/local/372188