Δριμεία επίθεση του στρατιωτικού επικεφαλής των αντικαθεστωτικών κατά του ΝΑΤΟ για τη Μιζουράτα. Η παρουσία αμάχων περιπλέκει τις επιχειρήσεις, απάντησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ενίσχυσε τις δυτικές επιχειρήσεις η Βασιλική Ιορδανία.
Ο στρατιωτικός επικεφαλής των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων, Αμπντούλ Φάταχ Γιουνίς, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι αφήνει τους κατοίκους της Μιζουράτα να πεθαίνουν υπό τα πυρά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, οι οποίες κερδίζουν έδαφος στην περιοχή της πόλης Μπρέγκα. «Εάν το ΝΑΤΟ περιμένει ακόμη μία εβδομάδα, θα έλθει το τέλος της Μιζουράτα. Δεν θα βρούμε πια κανέναν εκεί», δήλωσε ο στρατηγός, πρώην υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος Καντάφι που αποσκίρτησε το Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι «οι κάτοικοι της πόλης απειλούνται, στην κυριολεξία, με εξόντωση». «Η υδροδότηση έχει κοπεί, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ούτε τρόφιμα, εδώ και 40 ημέρες δεν υπάρχει γάλα για τα παιδιά, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν καθημερινά σπίτια, τεμένη και νοσοκομεία με βαρέα όπλα πυροβολικού... οι κάτοικοι πίνουν νερό από τους υπονόμους», επισήμανε ακόμη. «Εάν το ΝΑΤΟ ήθελε να σπάσει την πολιορκία της πόλης, θα το είχε κάνει εδώ και πολλές ημέρες», συμπλήρωσε. Οι σφοδρές αυτές κατηγορίες έρχονται λίγες ώρες αφού η Ατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε ότι έχει καταστήσει την άμυνα της Μιζουράτα «υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα».
Η Μιζουράτα, τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, βρίσκεται σε απόσταση 214 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης. Εδώ και 40 ημέρες οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών υπερασπίζονται τη Μιζουράτα, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις δυνάμεις του λιβυκού καθεστώτος. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, το βράδυ της Τρίτης, από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο λιβυκό καθεστώς, στην πόλη Μιζουράτα, όπως είπε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, εκπρόσωπος των ανταρτών. Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, συνολικά 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη κατά τις συγκρούσεις.
Εξάλλου την τελευταία του πνοή, λίγο πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, άφησε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο ένας από τους πέντε τραυματίες που έφθασαν από τη Λιβύη την Κυριακή στο νοσοκομείο Χανίων.
Στις Βρυξέλλες, ο Ολλανδός στρατηγός Μαρκ φαν Ουμ, υπεύθυνος των κοινών επιχειρήσεων, καυχήθηκε για την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιδρομών λέγοντας ότι ο στρατός του Μουαμάρ Καντάφι έχει απολέσει το έν τρίτον των δυνάμεών του έπειτα από βομβαρδισμούς 17 ημερών. Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν 14 αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα και εναντίον των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και μονάδων τεθωρακισμένων των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή της Μιζουράτα, η οποία αποτελεί «υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα, εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν επί του πεδίου».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης Κρις Στίβενς, απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, έφθασε προχθές στη Βεγγάζη για διαβουλεύσεις με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταλήξει ως προς την αναγνώριση του Συμβουλίου ως νόμιμου συνομιλητή.
Απάντησε το ΝΑΤΟ
Η Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους αμάχους της Μιζουράτα, ενώ στο Παρίσι, ο υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ ανακοίνωσε ότι στο εξής οι αντικαθεστωτικοί θα αναλάβουν την τροφοδοσία της πολιορκημένης από τις καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης πόλης, από θαλάσσης.
«Η κατάσταση στη Μιζουράτα δεν μπορεί να συνεχισθεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί για το θέμα στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε επίσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη περιπλέκονται, καθώς οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει τακτικές που αυξάνουν τον κίνδυνο να πληγούν άμαχοι. «Έχουμε ζητήσει απερίφραστα να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες για τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό δυσχεραίνει φυσικά τις επιχειρήσεις», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πρέπει και αυτό επίσης να οργανωθεί. Τελικά, ό,τι συμβεί επί του πεδίου εξαρτάται από αυτούς. Βρισκόμαστε εκεί για να προστατέψουμε τον άμαχο πληθυσμό και όχι για να καταλάβουμε εδάφη», επέμεινε ο Αλέν Ζιπέ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αναγκαία η επίτευξη πολιτικής λύσης στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η διεθνής στρατιωτική δράση δεν αρκεί για να πείσει τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.
Παρελήφθη ο εξοπλισμός
Ο Αμπντούλ Φάταχ Γιουνίς επιβεβαίωσε σε άλλες δηλώσεις του ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχουν παραλάβει εξοπλισμό, προερχόμενο από τις χώρες της συμμαχίας, χωρίς να αποκαλύψει το συγκεκριμένο τόπο προέλευσης των όπλων, αναφέροντας αόριστα ότι πρόκειται για ελαφρύ οπλισμό που προσφέρθηκε στους εξεγερμένους από φιλικές χώρες. «Αλλά αυτό δεν αρκεί», προειδοποίησε ο επικεφαλής των δυνάμεων των εξεγερμένων, αποτείνοντας έκκληση στο ΝΑΤΟ να κάνει εξαίρεση στην απόφασή του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το έδαφος της Λιβύης και να επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς, που μάχονται ενάντια στο Λίβυο ηγέτη, να επιτεθούν στα στρατεύματά του με τα δικά τους αεροπλάνα.
Νωρίτερα μάλιστα είχε απευθύνει και ενστάσεις κριτικής στο ΝΑΤΟ, γιατί, κατά τη γνώμη του, καθυστέρησε να ξεκινήσει τις επιδρομές κατά του καθεστώτος Καντάφι.
Η Ιορδανία απέστειλε πριν από δύο ημέρες ένα μαχητικό της αεροσκάφος σε ευρωπαϊκή αεροπορική βάση για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και να προστατέψει τις πτήσεις με ανθρωπιστικό υλικό από τη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νάσερ Τζουντέχ.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra μετέδωσε ότι ο Τζουντέχ είπε στην εφημερίδα ότι η Ιορδανία προσφέρει «λογιστική υποστήριξη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, που αποφασίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη».
Διαπραγματεύσεις μέσω Τουρκίας
Από την άλλη, οι Λίβυοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις επισκέψεις τους στην Τουρκία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι διαπραγματευτικές προϋποθέσεις διπλωματικής δράσης, για την κατάπαυση του πυρός. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο μη δημοκρατικών κυβερνήσεων στη Μεσόγειο». Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Να σημειωθεί ότι ο Αμπντελάτι Ομπέιντι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αντικαθιστώντας τον Μούσα Κούσα που αυτομόλησε την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ.
η σημερινή