Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3.4.11

"Raus" στο σκοπιανό κρασί



Μία πρώτη νίκη στο μέτωπο του κρασιού πέτυχε η Ελλάδα αφού οι Γερμανοί έπαψαν να αγοράζουν «μακεδονικό» κρασί από τα Σκόπια. Έπειτα από μακροχρόνιο αγώνα των οινοποιών της Μακεδονίας σε συνεργασία με τα υπουργεία Γεωργίας και Εξωτερικών, ήρθαν τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την τελική έκβαση του ζητήματος

Του Κώστα Σιαμέλη

Παρότι η προσφυγή στη γερμανική δικαιοσύνη που κατέθεσε η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος δεν έχει ακόμα εκδικαστεί, οι περισσότερες φιάλες κρασιού σκοπιανής προέλευσης δεν διατίθενται πλέον προς πώληση. Οι βορειοελλαδίτες παραγωγοί ζητούν από τη γερμανική δικαιοσύνη αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη ετών. Η ονομασία «Μακεδονία» έχει κατοχυρωθεί και είναι Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι τη συγκεκριμένη ένδειξη επιτρέπεται να φέρουν μονάχα τα κρασιά που προέρχονται από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας.

Όπως είπε στη «Μ» ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ Γιάννης Βογιατζής, «πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που όμως δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό. Εμείς, ευτυχώς, προλάβαμε και κατοχυρώσαμε για το κρασί μας το όνομα ‘Μακεδονικο’. Πολύ φοβάμαι ότι αντίστοιχο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων της Μακεδονίας που δεν προνόησαν να διαφυλάξουν νομικά την ονομασία προέλευσης», υπογράμμισε.
Ο Γιάννης Βογιατζής επισήμανε ότι στη Σλοβενία απαγορεύθηκε η κυκλοφορία οίνων της ΠΓΔΜ που φέρουν την ένδειξη «Μακεδονία» και «Μακεδονικός». Η ΕΝΟΑΒΕ έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ελληνικές πρεσβείες σε χώρες μέλη της ΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στεναχωρημένοι αλλά αμετανόητοι

«Είμαστε υπερήφανοι για τις ονομασίες ‘Μακεδονικός Ερυθρός και Μακεδονικός Λευκός’. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ‘Μακεδόνες’. Εάν αποκλειστούμε από την μεγάλη γερμανική αγορά, θα είναι ο θάνατος της ‘Μακεδονικής οινοποιίας’», δήλωσε σχετικά ο Μίλε Κόστοφ, εμπορικός διευθυντής της Skovin. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως η σκοπιανή εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να πουλάει το κρασί της στη Γερμανία και οπουδήποτε αλλού αλλάζοντας απλά τα αναγραφόμενα στις ετικέτες, δεν έχει μέχρι στιγμής κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Για τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης το θέμα έχει πάρει πολιτικές προεκτάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, που προτιμά να ζημιώνεται η οικονομία της χώρας και να πλήττεται η απασχόληση παρά να κάνει πίσω σε ένα νομικά τετελεσμένο γεγονός.  

Ωριμάζει αμφίβολης ποιότητας κρασί
Μέσα στις τεράστιες, ανοξείδωτες δεξαμενές της οινοποιίας Skovin, ωριμάζουν 17 εκατομμύρια λίτρα γλυκόπιοτου -αλλά εξαιρετικά αμφιβόλου ποιότητας- κόκκινου και λευκού κρασιού. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βογιατζή, το κρασί που παράγεται στη γειτονική χώρα δεν εμφιαλώνεται εντός των συνόρων αλλά στη Γερμανία. Αυτό από μόνο του φανερώνει ως ένα βαθμό τα φτωχά ποιοτικά του χαρακτηριστικά. 
Το σκοπιανής προέλευσης κρασί που κυκλοφορεί με την ονομασία «Μακεδονικό» λειτουργεί -εκτός των άλλων- δυσφημιστικά για τα κλάσεις ανώτερα ελληνικά κρασιά της Μακεδονίας, αφού ο μέσος καταναλωτής που το δοκιμάζει μπορεί εύκολα να συμπεράνει λανθασμένα ότι όλα τα κρασιά με αυτή την ένδειξη είναι δεύτερης διαλογής. Παρά, ωστόσο, τις ελλείψεις τους σε τεχνογνωσία και υποδομές οι Σκοπιανοί δεν πτοούνται.

Περίπου δέκα μεγάλα οινοποιεία στην ΠΓΔΜ που διαθέτουν μεγάλα αποθέματα σχεδιάζουν να συνεργαστούν για τη μαζική εξαγωγή κρασιού στις σκανδιναβικές χώρες. «Υπάρχει έλλειψη διεθνούς αναγνωσιμότητας για τα κρασιά μας, παρόλο που η ποιότητα και η συσκευασία τους έχουν ήδη φτάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος δεδομένου ότι όλοι οι παραγωγοί από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, εργάζονται με σοβαρά μέσα, και οι κυβερνήσεις τους επενδύουν στην εθνική προώθηση», δήλωσε πρόσφατα στο BBC η Μαρίτζα Μίτεβα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Skovin.