Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.1.17

Κροατία: Σπήλαιο τελετουργιών των αρχαίων Ιλλυριών

Βρέθηκαν κεραμικά σκεύη με ελληνικές επιγραφές

Δεκέμβριος 31, 2013.

Εκατοντάδες κεραμικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για να πίνουν οι Ιλλυριοί σε γιορτές και τελετές γονιμότητας – ενδεχομένως σε οργιαστικές συνευρέσεις- 

ανακαλύφθηκαν μαζί με ένα φαλλικό σχήμα ενός σταλαγμίτη σε μια σπηλιά, κοντά το εγκαταλειμμένο χωριό Nakovana στο νότιο άκρο της Δαλματίας, στην περιοχή της Κροατίας που βρέχεται από την Αδριατική Θάλασσα.


Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα διευκρινίσουν τις θολές θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ιλλυριών, των αρχαίων πολεμιστών και γειτόνων των αρχαίων Ελλήνων, που ζούσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων προ Χριστού.

Εδώ και δέκα χρόνια, ο Tim Kaiser από το Royal Ontario Museum  και ο Saso Forenbaher του Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας στο Ζάγκρεμπ,  έχουν διοργανώσει μια ομάδα μελέτης για τους Ιλλυριούς στην περιοχή.

Το 1999 ανακάλυψαν έναν κεντρικό σε σχήμα φαλλικού σταλαγμίτη στο δεύτερο από τους τρεις συνεχόμενους θαλάμους του σπηλαίου.

Γύρω από το σταλαγμίτη υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων  ελληνιστικών και ιλλυρικών κεραμικών υψηλής ποιότητας, όπως ήταν ο κορινθιακός κάνθαρος.

Μεταξύ αυτών υπήρχαν σπασμένα αναθήματα με αφιερώσεις στο Διόνυσο και την Αφροδίτη, με χαραγμένα ελληνικά γράμματα στις κούπες και στις κανάτες.

Επιστρέφοντας το περασμένο καλοκαίρι, οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν την απουσία ενός αντίστοιχου  με σταλακτίτες, που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι Ιλλυριοί είχαν μετακινήσει σκόπιμα το σταλαγμίτη στο κέντρο του θαλάμου, όπου μπορούσε να φωτισθεί από το φως του ήλιου. Επίσης, οι Ιλλυριοί είχαν διαμορφώσει σε μια πιο τέλεια μορφή την όψη του φαλλικού συμβόλου.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα εμπνέουν μυστήριο. Οι αρχαίο Ιλλυριοί ακολουθούσαν μια άγνωστη λατρευτική δραστηριότητα, η οποία είχε σκηνοθετηθεί με μυστικότητα από τους Ιλλυριούς», είπε ο  Tim Kaiser, « Τα κύπελλα και οι αμφορείς ήταν από τα καλύτερα της εποχής τους και η χρήση τους στη σπηλιά υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των τελετουργιών που λάβαιναν χώρα εκεί», πρόσθεσε.

Οι Ιλλυριοί αποτελούν ένα μυστήριο για τους σύγχρονους μελετητές, αφού ορισμένοι από τους οικισμούς τους  και των χώρων ταφής τους έχουν ανασκαφεί.

Αν και περιγράφονται από τις ελληνικές πηγές ως πολεμιστές και πειρατές, οι Ιλλυριοί είχαν ένα μια αδυναμία για οτιδήποτε ελληνικό. Στις συναλλαγές που είχαν με τους εποίκους Έλληνες, μάζευαν τα ελληνικά κεραμικά και άλλα αγαθά και τα τιμούσαν.

Εκτός από τα ελληνικά και ιλλυρικά κεραμικά, βρέθηκαν και αντικείμενα που ήταν του 6.000 π.Χ., όπως ένα αρχαιότατο νεολιθικό τζάκι και θραύσματα από πυριτόλιθο που σημαίνει ότι το σπήλαιο ήταν ένα μέρος όλων των χρονικών περιόδων.

Σημειώνεται ότι άλλη γραφή, εκτός της ελληνικής στα κεραμικά αντικείμενα δεν βρέθηκε.

Το σπήλαιο Nakovana είναι ένα προστατευόμενο μνημείο και οι ανασκαφές πρόκειται να συνεχισθούν το επόμενο καλοκαίρι.