Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.1.17

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μακεδονία και ο αθηναϊκός κορσές!


 Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος
Διαπνέεται κανείς από μια ιδιαίτερη γοητεία όταν βυθίζεται μέσα σε παλαιά έντυπα ή βιβλία και αποκομίζει από αυτά γεύσεις ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων μιας εποχής που έχει παρέλθει αμετάκλητα.


Η εντρύφηση μέσα σε κιτρινισμένες από το χρόνο σελίδες και η άντληση από αυτές γεγονότων, συμβάντων και διαφόρων περιστάσεων, αποτελεί μια μυσταγωγία που φορτίζει συναισθηματικά τον αναγνώστη και τον οδηγεί σε μια ευγενική πνευματική ενατένιση αλλά και σε γόνιμο προβληματισμό.

 Το 1907 ο λογοτέχνης Σπύρος Α. Ποταμιάνος αποφάσισε να εκδώσει ένα εβδομαδιαίο έντυπο στην Αθήνα, θα κάλυπτε θέματα τα οποία δεν υπήρχαν τότε στον ημερήσιο ελληνικό τύπο.

Έτσι το Δεκέμβριο του 1907 έκδoσε το πρώτο φύλλο. Το έντυπο έφερε τον τίτλο: «Ελλάς» – «Πανελλήνιος Εβδομαδιαία Επιθεώρησις – Εκδιδόμενη κατά Κυριακήν»

 Ο γράφων αυτά, έχει στην κατοχή του, τα τεύχη ενός έτους (1907-1908),  από το περιοδικό αυτό, από όπου, βέβαια, αντλεί όλα όσα θα αναφερθούν και θα καταχωρηθούν στην παρούσα δημοσίευση.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τότε δεν είχε τα όρια που έχει σήμερα και ως βόρεια σύνορά της, τότε, ήταν τα Θεσσαλικά Τέμπη. Η σημερινή Μακεδονία,  βρισκόταν ακόμη υπό Οθωμανική κατοχή.

 Όποια αναφορά γίνεται για τα συμβαίνοντα στη Μακεδονία τότε, αναφέρονται ως …‘συμβαίνοντα στο εξωτερικό’ .

Την εποχή αυτή (1907) βρισκόμαστε στην αρχή της εξέλιξης της τεχνολογίας. Έτσι το περιοδικό αναφέρει την πρόοδο των Αμερικανών στην κατασκευή αεροπλάνου, που όπως σημειώνεται είναι κατώτερο του γαλλικού (φωτο).

Είμαστε -στα χρόνια αυτά- μια δεκαετία μετά την ήττα του 1897 και το νεοελληνικό κράτος είναι αδύναμο, δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του και έτσι δημιουργείται ένα κύμα προσφυγιάς προς την Αμερική.


Γεμίζουν τότε τα καράβια με χιλιάδες έλληνες που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, σε άλλη ήπειρο.(φωτο)

Συγχρόνως σε  αρκετά τεύχη το  περιοδικό ‘Ελλάς’,  δημοσιεύει γεγονότα από τη Μακεδονία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο Μακεδονικός Αγώνας.

 Ήδη στη Μακεδονία είχε αναπτυχθεί μια μεγάλη ποικιλότροπη προπαγάνδα, από το ισχυρό τότε βουλγαρικό κράτος, για την προσάρτηση της στη Βουλγαρία, μετά την εγκατάλειψη της από τους Οθωμανούς.

Οι Έλληνες της Μακεδονίας αντιδρούν σε αυτήν την προπαγάνδα με το πνεύμα αλλά και με τα όπλα. 
Πάρα πολλοί πατριώτες από την τότε ελεύθερη Ελλάδα διαπνεόμενοι από την ελληνική ιδέα προσέρχονται στην αρχέγονη ελληνική γη της Μακεδονίας και θυσιάζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό για να παραμείνει ελληνική.

Αυτός ο αγώνας των Ελλήνων της Μακεδονίας,  συγκίνησε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη αφού πολλά δημοσιεύματα  κατακλύζουν τον τύπο, των τότε ισχυρών κρατών.


 Σε έντυπα της Ευρώπης καταχωρούνται τότε «τύποι Μακεδόνων εκδικητών», καθώς και νεαρές μακεδονοπούλες που φέρουν όπλα για να καταδείξουν τον συνολικό αγώνα του ελληνικού στοιχείου της Μακεδονίας για να παραμείνει η αρχέγονη ελληνική περιοχή  σε ελληνικά χέρια.(φωτο).


Η ζωή όμως στην ελεύθερη Ελλάδα συνεχίζεται μέσα στην καθημερινότητα. Δεν απουσιάζουν τα πικάντικα δημοσιεύματα αφού και το περιοδικό ασχολείται ακόμη και με τον γυναικείο …κορσέ.


Έτσι σε μια « Σελίς δια τας Κυρίας» αναφέρει: ‘ Αι βλάβαι του κορσέ – Έχετε το θάρρος να τον καταργήσετε;’  Το περιοδικό φέρνει μάλιστα και μια  πρόταση για δημιουργία συλλόγου κατά του …κορσέ:

« Εάν ευρεθούν πολλαί εναντίον του κορσέ, είμεθα πρόθυμοι ν’ αναλάβωμεν και την πρωτοβουλίαν της ιδρύσεως ενός Συλλόγου, ο οποίος να έχη ευρύτερον μεν πρόγραμμα, κυρίως όμως να κάμη προπαγάνδαν εναντίον του κορσέ.

Εις τοιούτος Σύλλογος θα τιμήσει βεβαίως τας Ελληνίδας, ως κατ’ εξοχήν συμβολίζων την πρόοδον και την πρακτικότητα». ( Φωτο )


Την εποχή όμως αυτή ένας νέος πολιτικός κάνει την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή: ο κρητικός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος πρόσφατα είχε αναδειχθεί «εν Κρήτη Σύμβουλος επί των Εσωτερικών και της Δικαιοσύνης».

Η Κρήτη τότε δεν είχε ακόμη ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος αλλά βρισκόταν υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.