Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.1.17

Συλλογές Σπάνιων Βιβλίων




Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος-
 
 
 Έργα αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων

Το  εικονιζόμενο βιβλίο   είναι γραμμένο στο 2ο μισό του 15ου αιώνα, γράφηκε, μάλλον, στην Κρήτη και περιέχει πέντε ενότητες:
1. Αριστοφάνους: έργο, Πλούτος
2.Αριστοφάνους : έργο, Νεφέλαι
3. Ευριπίδη: έργο, Ἑκάβη
4. Ευριπίδη: έργο, Ὀρέστης
5. Ησιόδου: έργο, Ἒργα και Ἡμέραι  
Το χαρτί  που χρησιμοποιήθηκε, χαρακτηρίζεται ως ελληνικής τεχνοτροπίας, το βιβλίο 


έχει μέγεθος 20Χ14 εκατοστά, το κείμενο είναι μονόστηλο με 15 γραμμές, η γραφή είναι ελληνική με μικροσκοπικά γράμματα και περιέχει πολλές επεξηγηματικές προσθήκες στο πλάι.

Η τεχνοτροπία βιβλιοδεσίας
Ακολουθείται η βυζαντινή τεχνική βιβλιοδεσίας του  15ου αιώνα. Δηλαδή, το εξώφυλλό του είναι ‘σανιδωτό’ επενδυμένο με επεξεργασμένο δέρμα. Δένεται με τη ράχη του βιβλίου σε τρία σημεία, όπως και τα περιέχοντα εσώφυλλά του. Η δερμάτινη επένδυση διακοσμείται με σφραγίδες μετάλλου.
Πρόκειται την λεγόμενη ‘ελληνική βιβλιοδεσία’ που συναντάται σε όλα τα βιβλία της μέσης και νεώτερης βυζαντινής περιόδου. Όταν τα βιβλία αυτά διοχετεύθηκαν στη Δύση (Ιταλία) και έδωσαν ώθηση στην Αναγέννηση, είχαν καθοριστεί από τους ειδήμονες, ως βιβλία δεμένα ‘αλα Γκρέκα’.


Σχόλιο: 
 
Το έργο  ‘Πλούτος’  του Αριστοφάνους γράφηκε το 388 π.Χ. και είναι το τελευταίο έργο του  έργο, αφού τρία χρόνια μετά πέθανε.
 
 
Το έργο ‘Νεφέλαι’ γράφηκε από τον Αριστοφάνη το 432 και αναθεωρήθηκε από τον ίδιο το 417 π.Χ.
 
Το έργο Ἑκάβη το έγραψε ο Ευρυπίδης το 424 π.Χ.  και το Ὀρέστης το 408 π.Χ.
 
 
Το ποιητικό κείμενο του Ἡσιόδου: Ἒργα και Ἡμέραι  πιθανολογείται στο 700 π.χ. και είναι γραμμένο σε ρυθμό δακτυλικό εξάμετρο, όπως συνηθιζόταν στην εποχή του.
 
Το βιβλίο βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή  στο Λονδίνο.