Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.1.17

Η αρχαία πόλη του Ηρακλείου της Αιγύπτου



Οι θησαυροί της αρχαίας, χαμένης στο βυθό, πόλης του Ηρακλείου, ανοικτά από τις ακτές της Αιγύπτου αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά μετά από ενδελεχή έρευνα των αιγυπτιακών παραλίων.


Το Ηράκλειο ήταν το κύριο λιμάνι της Αιγύπτου από την εποχή των Φαραώ, αλλά μέχρι την ανακάλυψη του, ήταν γνωστό μόνο από τους ελληνικούς θρύλους και ιστορίες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αρχαία πόλη καταποντίστηκε εξαιτίας τρομερών σεισμών στην περιοχή της ανατολικής  Μεσογείου, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί  και οι οποίοι συγκλόνισαν την περιοχή πριν από περίπου 1.000 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν αντιμέτωποι, στην υποθαλάσσια έρευνά τους,  με μια πόλη σχεδόν ανέγγιχτη από το χρόνο, γεμάτη με κολοσσιαία αγάλματα, ιερογλυφικά δισκία, εξαιρετικά χρυσά νομίσματα και κοσμήματα.

«Η τέχνη της ιστορίας είναι μέσα στα χέρια μας» είπε ο Υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου. Εντοπίστηκαν, τουλάχιστον, 20.000 αρχαία αντικείμενα ή κομμάτια στο πυθμένα της θάλασσας!

Από τα πιο αξιόλογα είναι ένα τεράστιο πέτρινο δισκίο,  μια γρανιτένια πλάκα χαραγμένη με διάταγμα του Φαραώ  Νεκτανέμπο Α' ο οποίος κυβέρνησε  από το 378 έως το 362 π.Χ. ο οποίος επέβαλε τις ελληνικές θεότητες και έκτισε και έναν ναό υπέρ της αιγυπτιακής θεάς Νέιθ.

Το  Ηράκλειο  ήταν τόπος λατρείας και εμπορίου, όπως αποκαλύπτεται από τα υποθαλάσσια ερείπια . Ήταν , επίσης,  σύμφωνα με ένα μύθο, και μέρος της αγάπης, αφού όπως λέγεται  η σύζυγος του Μενελάου της Σπάρτης, η Ελένη, κατέφυγε πρώτα στο Ηράκλειο με τον αγαπημένο της, σύμφωνα με το ομηρικό μύθο.

Μετά την πρώτη αυτή ανακάλυψη, που έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια, ίσως, θα έπρεπε να γίνει μια επαναξιολόγηση των αρχαίων αντικειμένων καθώς και μεγαλύτερη έρευνα του αρχαίου Ηρακλείου και γενικότερα  στον παράλιο αιγυπτιακό γεωγραφικό χώρο, που αναμφίβολα κρύβει  πολλά μυστικά.