Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.5.10

Προσκλήσεις προς ιεράρχες για να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα


Θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τον Πατριαρχικό Θρόνο


ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Δεκαπέντε μητροπολίτες ελληνικής καταγωγής καλούνται να προσέλθουν ενώπιον των ληξιαρχικών αρχών της Τουρκίας για συνέντευξη προκειμένου να λάβουν την υπηκοότητα της γείτονος χώρας και να αποκτήσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ακόμη και την ανάδειξή τους στον Πατριαρχικό Θρόνο. «Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση λαμβάνοντας κανείς υπ΄ όψιν του ότι πριν από μερικές δεκαετίες γινόταν αφαίρεση της τουρκικής υπηκοότητας από ιεράρχες που ζούσαν στην Τουρκία» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ, ο οποίος περιλαμβάνεται στους δεκαπέντε. «Σημειώνεται μια προσέγγιση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, και το βήμα αυτό αποτελεί καρποφορία και δικαίωση των μακροχρόνιων προσπαθειών του Οικουμενικού Πατριάρχη για την εξασφάλιση του μέλλοντος του Πατριαρχείου στην ιστορική του έδρα» προσθέτει.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απεστάλη ο κατάλογος που περιλαμβάνει τα ονόματα των 15 ιεραρχών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι έλληνες υπήκοοι, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και ορισμένοι που φέρουν και άλλη υπηκοότητα, όπως ο Μητροπολίτης Αυστρίας, που φέρει και την αυστριακή. Η διαδικασία ενώπιον των ληξιαρχικών αρχών αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και οι ιεράρχες διεκδίκησαν την υπηκοότητα ύστερα από σχετική επιστολή που τους απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στα τέλη του περασμένου έτους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για ιεράρχες που έχουν είτε την ελληνική υπηκοότητα είτε την ελληνική ιθαγένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και «θα ζητήσουμε από τους υποψήφιους πατριάρχες να αποταθούν στο υπουργείο, για να αποκτήσουν την τουρκική ιθαγένεια» . Αμεσα, χθες ενημερώθηκαν οι μητροπολίτες να προσέλθουν ενώπιον των αρμόδιων αρχών.

Οπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές, οι 15 πρώτοι ιεράρχες που κλήθηκαν να δώσουν συνέντευξη εκτιμούν ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα λάβουν την τουρκική υπηκοότητα. Ετσι θα έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης του Πατριαρχικού Θρόνου, στην ιστορία του οποίου τους τελευταίους αιώνες μόνον ο μακαριστός Αθηναγόρας μπόρεσε να εκλεγεί δίχως να είναι τούρκος πολίτης, το 1948, υπό την πίεση του τότε αμερικανού προέδρου Τρούμαν.



Το Βήμα