Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.3.11

NASA: Απέτυχε η εκτόξευση του δορυφόρου παρατήρησης Glory

Ο δορυφόρος παρατήρησης Glory δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά εξαιτίας προβλήματος που παρουσιάσθηκε κατά την αποκόλλησή του από τον πύραυλο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της NASA.
 
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του προβλήματος. Η εκτόξευση του δορυφόρου πάντως θα βοηθούσε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι επιδράσεις του Ήλιου αλλά και των αεροζόλ στο κλίμα της Γης.
Στο παρελθόν, η εκτόξευση του δορυφόρου είχε αναβληθεί δύο φορές.



http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=256834

4.3.11

Τουρκία: Ανισότητες, φτώχεια αλλά και ανάπτυξη




Η Τουρκία παρουσιάζεται από την πολιτική της ηγεσία ως πανίσχυρη, με μία δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία. Στην πραγματικότητα, όμως, οι κοινωνικές και γεωγραφικές αντιθέσεις είναι έντονες, ενώ το βιοτικό επίπεδο υπολείπεται πολύ έναντι της Δύσης.

3.3.11

Η Επιστολή της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ στην αμερικανική ηγεσία



Serving Hellenism Since 1947
ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1947
Pan-Macedonian Association, Inc., U.S.A.
Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών
Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών
Honorary President Academy of Athens
Award Archbishop Demetrios




 February 14, 2011

To Vice-President Joe Biden

The White House

& Secretary of State Hillary Clinton

State Department of USA



Dear Mr. Vice-President,

Dear Madam Secretary of State,


We are writing to you on behalf of all members of the Pan-Macedonian
Association USA, one of the largest Greek-American associations in the
United States in anticipation to the Prime Minister of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Mr. Gruevski’s visit to the United States. We have also read the letter of the nineteen Representatives urging President Obama to encourage our allies to offer the FYROM a formal invitation to become a member of the NATO alliance at the November 2010 NATO Summit in Lisbon.

2.3.11

Νέα ευρήματα: Τα μυστήρια της Θήβας

Τμήμα μεγάλου λουτήρα, όπως βρέθηκε επάνω στο δάπεδο του κεντρικού δωματίου

Ευρήματα πρόσφατης ανασκαφής ενός σημαντικού ανακτόρου στο εσωτερικό της μυκηναϊκής ακρόπολης

Αθήνα 

Χρυσή ψήφος που έχει σχήμα άνθους παπύρου, ένα χάλκινο εγχειρίδιο με χρυσά καρφιά, σφραγιδόλιθος από στεατίτη με παράσταση αλόγου, δύο πήλινα πλακίδια με γραπτή διακόσμηση και οπές ανάρτησης, σπαράγματα τοιχογραφιών, ένας μεγάλος λουτήρας με το αποτύπωμα καμένου καλαθιού στο πλάι του αλλά και πλήθος κεραμικής, κυρίως κύλικες και κύπελλα που συνηθίζονταν στα συμπόσια: Ολα ευρήματα πρόσφατης ανασκαφής ενός σημαντικού ανακτορικού κτιρίου στο εσωτερικό της μυκηναϊκής ακρόπολης της Θήβας, τα οποία παρουσιάσθηκαν χθες το βράδυ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κατά την ομιλία του Δρ Ιωάννη Φάππα αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο λαμπρό παρελθόν της πόλης, την οικιστική της οργάνωση, τα ανακτορικά κτίρια και τα συγκροτήματά της κυρίως κατά τον 13ο Αι. π. Χ. 

«Κτισμένη πάνω σ΄ αυτά τα αρχαία κατάλοιπα που άφησε η δραστηριότητα των κατοίκων της από τους νεολιθικούς ήδη χρόνους η Θήβα φαινομενικά δεν διαφέρει σε τίποτα από μία τυπική επαρχιακή πόλη. Ο μύστης όμως της Ιστορίας γνωρίζει καλά ότι κάτω από το σύγχρονο οικισμό κρύβονται οι αψευδείς μάρτυρες του σπουδαίου ανακτορικού κέντρου που υπήρξε στην Μυκηναϊκή εποχή κατά τον 14ο και 13ο π. Χ. αιώνα», όπως είπε ο κ. Φάππας. 

Σιβηρία: Σκύλος του 5000 π.Χ. βρέθηκε θαμμένος σαν άνθρωπος

Ο σκελετός του σκύλου που βρέθηκε θαμένος τελετουργικά στη Σιβηρία   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Σημαντική ανακάλυψη στη Σιβηρία, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη


Αθήνα
Ένας σκύλος, που έμοιαζε με χάσκι και έζησε περί το 5000 π.Χ. στη Σιβηρία έτρωγε την ίδια τροφή με αυτή των ανθρώπων και όταν πέθανε, θάφτηκε σαν να ήταν άνθρωπος. Ο σκύλος βρέθηκε θαμμένος σε μία περιοχή κοντά στην λίμνη Βαϊκάλη.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Λόζι, αναπληρωτή καθηγητή Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και μελετητή της ταφής, «η πράξη αυτή δείχνει ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης γνώριζαν ότι είχε ψυχή γι΄ αυτό και ακολούθησαν ταφικά έθιμα τέτοια, που θα την διασφάλιζαν».

1.3.11

Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη στην Κύπρο


01 Μαρτίου 2011, 17:36 EET

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει στις Βάσεις Ακρωτηρίου πολεμικά αεροσκάφη τύπου  Typhoon, με στόχο  την επιτήρηση του εναερίου χώρου της Λιβύης ως απαγορευμένης πτητικής ζώνης (σε περίπτωση που θα αποφασισθεί αυτό το μέτρο) για να μην μπορεί το καθεστώς Καντάφι να χρησιμοποιεί την αεροπορία εναντίον των εξεγερθέντων εναντίον του δυνάμεων.

H Μεσόγειος «θερμαίνεται, ανεβαίνει και γίνεται πιο αλμυρή»


Μαδρίτη: Λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων «φυσικών» παραγόντων, η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου δείχνει να επιταχύνεται την τελευταία δεκαετία, προειδοποιεί επιστημονική έκθεση στην Ισπανία.
Από το 2001 έως σήμερα η στάθμη έχει ανυψωθεί κατά 20 εκατοστά, αναφέρεται στην έκθεση Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση, πάντως, δεν διευκρινίζει αν τα συμπεράσματα έχουν υποβληθεί για έλεγχο και δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Η εκτίμηση ότι η στάθμη έχει ανέβει 20 εκατοστά σε μια δεκαετία φαίνεται μεγάλη: Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), από το 1900 έως το 2006 η στάθμη των ωκεανών είχε ανέβει κατά 10-20 εκατοστά.
Σύμφωνα επίσης με ισπανο-βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο Journal of Geophysical Research-Oceans, και βασίστηκε στα μοντέλα της IPCC, η άνοδος της στάθμης στη Μεσόγειο μέχρι τα τέλη του αιώνα θα κυμανθεί από 3 έως 61 εκατοστά.
Οι νέες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε κλιματικά δεδομένα που καλύπτουν το διάστημα 1943-2008 και συλλέχθηκαν με ένα σύστημα παρατήρησης «μοναδικό στην Ισπανία και πρωτοποριακό στην Ευρώπη».
Σε άνοδο φέρεται να βρίσκεται και η περιεκτικότητα της Μεσογείου σε αλάτι, πιθανώς λόγω της αυξημένης εξάτμισης, η οποία οφείλεται με τη σειρά της στην άνοδο της θερμοκρασίας.
Διακυμάνσεις
Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων της Μεσογείου ανέβηκε τον 20ό αιώνα κατά 0,7 έως 0,8 βαθμούς Κελσίου, όσο και η θερμοκρασία του αέρα.
Η θερμοκρασία του νερού στη Μεσόγειο ανεβαίνει όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, υπάρχουν όμως και αποκλίσεις λόγω «φυσικών» ατμοσφαιρικών μεταβολών: Το διάστημα 2005-2008, «η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν πιο αργή από ό,τι στα τέλη του 20ού αιώνα».
Όσον αφορά τη στάθμη, ο ρυθμός ανόδου ήταν μικρότερος στη Μεσόγειο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο στα τέλη του 20ού αιώνα. Αιτία ήταν η υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση στην περιοχή.
«Το επίπεδο της θάλασσας στη Μεσόγειο ανέβαινε κατά 1 έως 1,5 χιλιοστό ανά έτος από το 1943, αυτό όμως δεν φαίνεται να συνεχίζεται, καθώς φαίνεται ότι τώρα η ταχύτητα ανόδου επιταχύνεται» δήλωσε ο Μανουέλ Βάργκας Γιάνιεθ, ερευνητής του Ινστιτούτου και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.
Αυτού του είδος οι αποκλίσεις «πάντα θα συμβαίνουν. Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι χαοτικά συστήματα» εξηγούν οι ερευνητές.
Επισημαίνουν επίσης ότι, λόγω της «αδράνειας» με την οποία η θάλασσα αντιδρά στις θερμοκρασιακές μεταβολές της ατμόσφαιρας, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού και της στάθμης θα συνεχιστεί ακόμα και αν σταθεροποιηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Πηγή: news.in.gr

Πρόεδρος του …παρακράτους ο Αχμέτ Χατζηοσμάν!

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ;
01.03.2011
Και ο Τσετίν Μάντατζη α΄αντιπρόεδρος αλλά και ο Καδή Ισμέτ β΄αντιπρόεδρος Ομόφωνα ανέλαβε την προεδρεία της άτυπης Συμβουλευτικής Επιτροπής της μειονότητας Δεν υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και Ξάνθης που σήκωσαν μπαϊράκι;

Δια ανατάσεως των χειρών και σε πλήρη ομοφωνία από τα στελέχη της άτυπης αυτοαποκαλούμενης ανώτατης συμβουλευτικής επιτροπής εκλέχθηκε ως νέος πρόεδρος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν. Οι εκλογές διεξήχθησαν στο εντευκτήριο της «τουρκικής νεολαίας» την Παρασκευή στις 8 το βράδυ με την παρουσία πρώην και νυν βουλευτών της μειονότητας Ξάνθης και Ροδόπης, δημάρχων εν ενεργεία και περιφερειακών συμβούλων, μειονοτικών συμβούλων σε δήμους, αλλά και τη συμμετοχή των δύο ψευτομουφτήδων Αχμέτ Μετέ και Ιμπράμ Σερήφ. Καθήκοντα ανέλαβαν και ο έτερος βουλευτής Τσετίν Μάντατζη ως α’ αντιπρόεδρος, αλλά και ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ ως β’ αντιπρόεδρος.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις προκαλούν άνοδο των τιμών



 Στη Χερσόνησο Kamchatka, το ηφαίστειο Karymsky βρυχάται απειλητικά


Μάρτιος 1, 2011.
Βίαιες εκρήξεις ηφαιστείων στους ρωσικούς ορεινούς όγκους, επηρεάζουν  τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις τιμές των προϊόντων σε παγκόσμιο κλίμακα.
Σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph, επικαλούμενη την Rossiyskaya Gazeta, αναφέρει ότι οι ιδιαίτερες σκληρές καιρικές συνθήκες που παρουσιάστηκαν το φετινό χειμώνα στην βόρειο Ευρώπη και την Αμερική, είναι αποτέλεσμα των ηφαιστειακών εκρήξεων, καθώς οι επιπτώσεις και στις τιμές των αλεύρων και του άνθρακα αυτό το έτος, είναι άμεσες και σαφώς συναρτώμενες με αυτές.
Στην ανατολική ρωσική επικράτεια, κατά μήκος της ακτής της περιοχής Καμτσάτκα,  εκδηλώθηκαν ασυνήθιστες ηφαιστειακές εκρήξεις κατά το τελευταίο εξάμηνο.



Η ηφαιστειακή τέφρα εξέτρεψε τους ανέμους της Αρκτικής, ωθώντας παγωμένες αέριες μάζες πάνω από την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική  προκαλώντας ασυνήθιστο ψυχρό χειμώνα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Αυτές οι ακατάπαυτες διαδοχικές εκρήξεις των ηφαιστείων, 29 τον αριθμό, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα φέτος, συμπιέζοντας τις σοδιές σε όλη την υδρόγειο εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές των τροφίμων. Μια απρόσμενη εξέλιξη,  που πιστώνεται στις ηφαιστειακές δραστηριότητες της ρωσικής ακτής.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις παρουσιάζονται στην χειρότερη περίοδο.
 Ο Ειρηνικός Ωκεανός έχει, ήδη, κρυώσει από το «La Niña»,  το φαινόμενο ‘ωκεανού/ατμόσφαιρας’ εξελίσσεται σε ιδιαίτερο σοβαρό πρόβλημα για φέτος.
Ταυτόχρονα ο Ατλαντικός Ωκεανός παρουσιάζεται θερμότερος από τα συνηθισμένα μεγέθη του.
(Αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο του άρθρου αυτού έχει η Rossiyskaya Gazeta)

28.2.11

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες»


Με τις «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες» του ο Τούρκος ΥΠΕΞ προετοιμάζει πνευματικά το έδαφος για ένα ανερχόμενο, ηγεμονικό, ισλαμικό νεοτουρκικό κράτος
-
Από τις Εκδόσεις Ποιότητα, www.piotita.gr
-
Το βιβλίο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου, «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες». Η επίδραση της ισλαμικής και της δυτικής κοσμοθεωρίας στην πολιτική) είναι το κοσμοθεωρητικό και φιλοσοφικό θεμέλιο του νεο-οθωμανισμού και η πνευματική δεξαμενή των νεότουρκων ισλαμιστών ηγετών.
Το γιατί αφορά την εθνική στρατηγική, μάς το λέει ο Sun Zu: «Εάν γνωρίζεις τον εχθρό σου και τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι το αποτέλεσμα ακόμη και εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά όχι τον εχθρό, για κάθε νίκη που κερδίζεις θα έχεις και μία ήττα. Εάν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, ούτε τον εχθρό, θα νικηθείς σε κάθε μάχη». Και το νεο-οθωμανικό ιδεολόγημα είναι για τους Ελληνες ακραία απειλητικό.

Και προφήτης

Στο «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες» ο Νταβούτογλου επιχειρεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Προετοιμάζει πνευματικά το έδαφος για ένα ανερχόμενο, ηγεμονικό, ισλαμικό νεοτουρκικό κράτος. 

‘Τερατώδης’ έκρηξη στον Ήλιο



Βίντεο της NASA με μια ακόμα «τερατώδη» έκρηξη στον Ήλιο
Ουάσινγκτον

Η Γη ευτυχώς δεν θα βρεθεί στο διάβα του:
 Ένας πίδακας πλάσματος που εκτινάχθηκε από την επιφάνεια του Ήλιου καταγράφηκε από διαστημικό παρατηρητήριο της NASA, η οποία πάντως διαβεβαίωσε ότι ο πλανήτης δεν απειλείται.

Το βίντεο εικονίζει την εξέλιξη ενός «τερατώδους» ηλιακού εξάρματος: ενός πίδακα υπέρθερμου, ιονισμένου αερίου που πηγάζει από μια ηλιακή κηλίδα. Ένα μέρος του υλικού πέφτει πίσω στην οργισμένη επιφάνεια του άστρου, ενώ το υπόλοιπο αρχίζει ένα αιώνιο ταξίδι στο Διάστημα, με ταχύτητα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Το βίντεο συναρμολογήθηκε από φωτογραφίες που λαμβάνονταν ανά 24 δευτερόλεπτα στο άκρο του υπεριώδους φάσματος. Το φαινόμενο, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, καταγράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO).

Αν η έκρηξη είχε συμβεί μερικές μέρες νωρίτερα ή αργότερα, ο πίδακας πλάσματος θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη και να προκαλέσει διακοπές στις ραδιοεπικοινωνίες, ή ακόμα και εκτεταμένα μπλακάουτ.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος των ηλιακών εκρήξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: «Το θέμα δεν είναι το εάν θα συμβεί, είναι το πότε και το πόσο μεγάλη θα είναι» είχε δηλώσει πρόσφατα η Τζέιν Λουμπτσένκο, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι ηλιακές εκλάμψεις αυξάνονται σε συχνότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Ήλιος πλησιάζει στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του, η οποία ακολουθεί έναν κύκλο με περίοδο 11 ετών. Το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο αναμένεται γύρω στο 2013.



Newsroom ΔΟΛ

27.2.11

Παπαρήγα: Ο όρος Μακεδονία «έχει γεωγραφικά και όχι εθνοτικά χαρακτηριστικά»



Συνέντευξη στην ΠΓΔΜ


Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα




Τη θέση του ΚΚΕ ότι ο όρος Μακεδονία έχει γεωγραφικά και όχι εθνοτικά χαρακτηριστικά ανέφερε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της σε εφημερίδα στην ΠΓΔΜ, λέγοντας πως το σημαντικότερο ζήτημα δεν είναι εκείνο της ονομασίας αλλά «η ύπαρξη εγγυήσεων για το αμετάβλητο και την ασφάλεια των συνόρων και η αποκήρυξη όποιων εδαφικών και αλυτρωτικών βλέψεων και ισχυρισμών από όπου και εάν προέρχονται».