Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25.2.09

Τα ψάρια του Γαλλικού ποταμού και η ...αφασία μας

The fishes of Gallikos river and our… aphasia
That summer day in the tributary Gallikos river we found five tribes of fishes. Our exploration was, certain, off-hand. We are not researchers ichthyologists, and did not make certain systematic research. We began with the destruction that we saw becoming in the aquatic element from polluting agents residents of riparian regions of Gallikos.
 

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Εκείνη την καλοκαιρινή μέρα στον παραπόταμο του Γαλλικού ποταμού βρήκαμε πέντε είδη ψαριών. Η ‘εξερεύνησή’ μας ήταν, βέβαια, πρόχειρη. Δεν είμαστε ερευνητές ιχθυολόγοι, και δεν κάναμε κάποια συστηματική έρευνα. Τα δίδυμα(!) πανέμορφα χρυσά ψάρια του Ξηροποτάμου της ΤερπύλλουΞεκινήσαμε με την καταστροφή που βλέπαμε να γίνεται στο υδάτινο στοιχείο της περιοχής από τους ρυπαντές κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών του Γαλλικού.
Εκείνο το οποίο διαπιστώσαμε, εγώ και ο Πάρις, ήταν η γενική αφασία που υπήρχε.
Δεκαπέντε μικρά ψάρια ...αγνώστου ονόματος σε ένα μικρό βάζοΌταν γίνεται κάποιο έργο στην περιοχή, είτε αυτό είναι δημόσιο είτε ιδιωτικό ο μοναδικός χώρος που μπορεί να πετάξει κανείς ο, τι δήποτε είναι οι κοίτες του ποταμού.
Μόλις, πρόσφατα, στο γέφυρα του Σπανού ποταμού, πηγαίνοντας για το Γερακαριό, κάποιος καλός νοικοκύρης άλλαζε τα λάδια του αυτοκινήτου του στην όχθη του ποταμού. Τέτοια, δυστυχώς, περιβαλλοντική συνείδηση έχουμε. Και δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τα κοπρολύμματα της περιοχής και για τη μεγαλύτερη μόλυνση που γίνεται στο νοτιότερο τμήμα του Γαλλικού ποταμού.

Άλλα δύο είδη ψαριών από το χείμμαρο της Τερπύλλου (ή Τερπύλου)


Αναλογίζομαι πως δεν το σκέφτηκαν οι αρχαίοι κάτοικοι της Κρηστωνίας να μολύνουν το Γαλλικό ποταμό, όταν πέρασαν από εδώ οι Πέρσες, πριν δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια. Θα είχαμε ξεμπερδέψει με το στρατό του Ξέρξη πριν προλάβουν να κατέβουν στα Τέμπη. Όπως μας λέει ο Ηρόδοτος, όταν τα στρατεύματα του Ξέρξη ήπιαν νερό από το Γαλλικό ποταμό τον στέρεψαν. Ξεδίψασαν οι Πέρσες δηλαδή...
Καλά, δεν είχαν μυαλό αυτοί οι αρχαίοι...
Εμείς είμαστε οι πρώτοι. Και με κοπρολύμματα τον λυπάναμε και με βοθρολύμματα τον γεμίσαμε και αυτός o αρχαίος ποταμός ακόμη αντέχει...
Αλλά ας μην λέμε και πολλά λόγια.


Αφού τελείωσε η φωτογράφησή μας, ο Πάρις τα επιστρέφει στο φυσικό περιβάλλον τουςΣήμερα θα δημοσιεύσουμε μερικά από τα ψαράκια μας. Και στις επόμενες δημοσιεύσεις μας, θα δούμε τι μολύνθηκε, πως μολύνθηκε και σε τι βαθμό.
Και όλα με την ανοχή της κάθε εξουσίας, με την ανοχή της κάθε αυτοδιοικητικής αφασίας. Όταν, είναι άσχετοι και απαίδευτοι οι εκλεγμένοι ενός λαού, τι περιμένεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.